8 mythes over aanvullende voeding

Hier zijn de mythes over aanvullende voeding waar je je bewust van moet zijn als je met deze voeding begint.
8 mythes over aanvullende voeding

Laatste update: 30 december, 2023

Het is zover! Na zes maanden begint je baby aan een nieuwe fase wat zijn voeding betreft en begint moedermelk aan te vullen met nieuwe voeding. Op dit moment ontstaan er veel twijfels. Onder andere, welke voedingsmiddelen moet je je kind aanbieden en welke moet je vermijden? Om snel antwoorden te krijgen, raadplegen nieuwe ouders vaak familie of vrienden over dit onderwerp. Veel van deze informatie is echter gebaseerd op mythes over aanvullende voeding. Als je het verkeerd aanpakt, zal je baby daar de gevolgen van ondervinden!

Daarom bespreken we in dit artikel acht veel voorkomende mythes over aanvullende voeding. Zijn ze waar? Ook geven we antwoord op de vraag waar de risico’s vandaan komen en welke risico’s ze vormen voor kinderen. Natuurlijk komen de beste antwoorden altijd van je kinderarts. Vergeet dus niet een consult aan te vragen!

Waar komen mythes over aanvullende voeding vandaan en wat zijn de risico’s?

Mythes over aanvullende voeding

Mythes over aanvullende babyvoeding zijn gebaseerd op populaire overtuigingen, culturele gebruiken en achterhaalde praktijken, evenals de verspreiding van verkeerde informatie via onbetrouwbare kanalen. Uiteindelijk wordt complementaire voeding bijgesteld en komt de gezondheid van zuigelingen in gevaar.

In deze context, en zoals een artikel gepubliceerd door het tijdschrift Infant Nutritional Physiological Phenomena (Engelse link) waarschuwt, maakt de medische gemeenschap zich steeds meer zorgen over deze mythes omdat ze invloed kunnen hebben op het veroorzaken van niet-overdraagbare ziekten. Bijvoorbeeld overgewicht, diabetes, coeliakie en allergieën.

Het is dus tijd om de mythes over aanvullende voeding bij baby’s de wereld uit te helpen. Welke heb jij al eerder gehoord?

Veelvoorkomende mythes over aanvullende voeding bij baby’s

De mythes en onjuiste overtuigingen rond aanvullende voeding kunnen verwarring zaaien en de gezondheid van de kleintjes in gevaar brengen. Daarom gaan we hier elk van deze mythes ophelderen.

1. Baby’s moeten met aanvullende voeding beginnen voordat ze vier maanden oud zijn

Dat is niet waar! Zoals gerapporteerd in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pediatrics(Engelse link), zijn de meeste kindergezondheidsorganisaties het erover eens dat de ideale leeftijd voor het introduceren van nieuwe voeding bij baby’s zes maanden is. Anderen noemen zelfs vier maanden, maar zeker niet eerder.

Hier zijn verschillende redenen voor. Een daarvan wordt uitgelegd in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Kindergeneeskunde (Engelse link). Dit artikel beschouwt wachten als een geschikte periode voor de baby om de darmbacteriën (microbioom) te ontwikkelen die dienen als verdediging tegen sommige ziekten, waardoor zijn immuunsysteem wordt versterkt.

Een andere reden is dat het spijsverteringsstelsel van de baby moet worden voorbereid op het verteren van nieuw voedsel. Vóór 4 tot 6 maanden krijgt de baby nog de verteringsenzymen die in moedermelk zitten. Met andere woorden, exclusieve borstvoeding helpt hen hun spijsverteringsproces te laten rijpen.

Ook de mogelijke ontwikkeling van allergieën rechtvaardigt het starten met nieuwe voeding na zes maanden.

2. Vaste voeding helpt baby’s beter te slapen

Dit is niet waar! De slaap van baby’s wordt beïnvloed door factoren die niets te maken hebben met aanvullende voeding. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Children (Engelse link) staat dat de regulatie van de slaapcyclus op natuurlijke wijze verloopt met de leeftijd van de baby. Met zes maanden zijn de meeste baby’s in staat om de hele nacht door te slapen.

3. Voedingsmiddelen moeten in een bepaalde volgorde worden geïntroduceerd

Niet waar! Vroeger geloofde men dat er een bepaalde volgorde moest zijn. Bijvoorbeeld eerst granen, dan fruit en dan groenten. De American Academy of Pediatrics (Engelse link) verzekert ons echter dat er geen bewijs is dat als je eerst fruit geeft, baby’s later groenten zullen afwijzen omdat ze de smaak niet lekker vinden.

Daarom is het het beste om de voedingsmiddelen te introduceren waar het gezin de voorkeur aan geeft, zolang ze passen binnen een gezond en evenwichtig dieet voor de baby en onder toezicht staan van de kinderarts en voedingsdeskundige.

4. Vermijd allergene voeding tot na het eerste jaar

Het tegendeel is waar! Een onderzoek gepubliceerd in het The New England Journal of Medicine (Engelse link) stelt dat vroege en regelmatige blootstelling aan allergene voedingsmiddelen, zoals pinda’s, allergieën kan verminderen bij kinderen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieën.

Er is geen bewijs dat het uitstellen van de introductie van voedingsmiddelen zoals vis, eieren of pinda’s zelf het ontstaan van allergieën vertraagt.

5. Baby’s moeten al het voedsel op hun bord opeten

Niet waar! Er is iets om rekening mee te houden bij kleintjes als het gaat om de hoeveelheid voedsel: de maagcapaciteit van je baby. Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Acta Pediatrie (Engelse link) onthult dat de maagcapaciteit van een baby bij de geboorte slechts 20 milliliter (minder dan 30 ml) is. Daarna neemt de capaciteit toe van 100 tot 175 gram tegen de tijd dat het zes maanden oud is.

Tegen de tijd dat ze 12 maanden oud zijn, kunnen ze 225 à 300 gram eten. Maar elk kind reageert anders, dus let op tekenen van volheid tijdens de voeding, zoals het sluiten van de mond, het draaien van het hoofd of het verliezen van interesse in het eten. Je baby zal zoveel eten als hij nodig heeft om zich verzadigd te voelen!

6. Geef geen koemelk in het eerste levensjaar

Dit is waar! De Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) herhaalt dat koemelk niet als supplement aan zuigelingen moet worden gegeven voordat ze één jaar oud zijn. De eiwit- en mineraalwaarden van koemelk overschrijden de niercapaciteit van de baby. Je moet na 12 maanden wachten tot hun nieren volgroeid zijn.

7. Zout of suiker toevoegen aan puree om het beter te laten smaken

Nee! Bij aanvullende voeding moet voedsel op een natuurlijke manier worden gegeven, zodat baby’s de nieuwe smaken kunnen waarnemen en hun voorkeuren kunnen ontwikkelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) raadt aan om pas na twee jaar zout te gebruiken. Dit heeft te maken met de lage nierrijpheid van baby’s.

Er zijn ook beperkingen met betrekking tot suiker, omdat de algemene aanbeveling is om het te beperken tot minder dan 5% van de totale calorie-inname. Overgewicht, obesitas en het risico op tandbederf zijn redenen om suiker in het nieuwe dieet van een baby te beperken.

8. Wees voorzichtig met consistentie om verslikken te voorkomen

Waar. Hoewel er een nieuwe benadering van zuigelingenvoeding is die bekend staat als baby-led weaning (BLW) waarbij voedingsmiddelen in vaste vorm worden geïntroduceerd, is nauwlettend ouderlijk toezicht van cruciaal belang vanwege het risico op verslikken.

Traditioneel begint aanvullende voeding met puree en gepureerd voedsel. Geleidelijk gaan we over op vloeibaarder puree en gepureerd voedsel totdat we meer vast voedsel introduceren. Dit is om het risico op verslikken te voorkomen.

Een baby eet met zijn handen

Waarom is het belangrijk om aanvullende voeding op de juiste manier te geven?

Er zijn verschillende redenen waarom de introductie van nieuwe voeding op de juiste manier moet gebeuren en waarom ouders zich niet moeten laten misleiden door de mythes over aanvullende voeding. Enkele van deze redenen zijn de volgende.

Baby’s moeten voldoende voeding krijgen

In deze fase vullen nieuwe voedingsmiddelen de moedermelk aan, omdat de behoeften van de baby tijdens de groei toenemen. Daarom is het aan te raden om verschillende voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong te combineren om aan de nieuwe voedingsbehoeften te voldoen.

Aanvullende voeding helpt bij het voorkomen van allergieën

Vroege introductie van allergeen voedsel kan de ontwikkeling van voedselallergieën helpen voorkomen.

Het helpt de allerkleinsten om de juiste voedingsvaardigheden te ontwikkelen

Aanvullende voeding is een kans voor baby’s om hun mondmotoriek en hand-oog coördinatie te ontwikkelen en om vast voedsel te leren kauwen en doorslikken.

Het zorgt voor gezonde eetgewoonten

Er begint een nieuw proces in de voeding van baby’s en daarmee ook de mogelijkheid om gezonde eetpatronen voor de lange termijn te ontwikkelen. De voedingsmiddelen die worden gebruikt, kunnen de toekomstige eetgewoonten en -voorkeuren van het kind beïnvloeden.

Het kan gezondheidsproblemen op de lange termijn voorkomen

Door op jonge leeftijd de juiste voedingsmiddelen te introduceren en nieuwe gewoonten aan te leren, verlaag je het risico op onder andere obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Mythes over aanvullende voeding kun je bespreken met de kinderarts

Wat moet je doen als je nog andere twijfels hebt?

Als je nog andere twijfels hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je kinderarts om ze op te helderen. Onthoud dat het heel belangrijk is om geen beslissingen te nemen zonder eerst zeker en goed geadviseerd te zijn. Complementaire voeding is zo’n belangrijk proces dat we ons niet kunnen laten beïnvloeden door valse mythes die risico’s inhouden voor de voeding en gezondheid van de baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.