Je baby huilt - 7 effectieve technieken om hem te kalmeren

Je baby huilt - 7 effectieve technieken om hem te kalmeren

Laatste update: 17 oktober, 2018

Het kalmeren van een baby die huilt is soms niet gemakkelijk. Wanneer je baby huilt en niets lijkt hem te kunnen kalmeren, kun je je echt zorgen beginnen te maken.

Er zijn ouders die enkele van de beste technieken aanbevelen. Het is dan wel belangrijk om ze correct toe te passen als je wilt dat je baby stopt met huilen.

Als je baby huilt komt dat doordat iets hem in de weg zit. Maar… het begrijpen van de signalen van je baby is niet altijd gemakkelijk.

Het is vaak moeilijk te zeggen of ze:

  • honger hebben
  • moe zijn
  • zich vervelen
  • willen spelen
  • pijn hebben

Er zijn zoveel mogelijkheden.

Daarom willen we vandaag op Je Bent Mama enkele beproefde tips delen voor het kalmeren van je  baby’tje.

De 7 beste technieken om je baby te kalmeren wanneer hij huilt

Een wiegeliedje

Baby’s zijn dol op hun moeders armen – het hoort bij het baby-zijn. Het is belangrijk om je baby zachtjes te wiegen, hem lekker te knuffelen en lieve woordjes in zijn oortje te fluisteren terwijl hij langzaam kalmeert.

Dit contact tussen moeder en baby zal je baby herinneren aan de troost die hij voelde toen hij nog in je buik woonde.

Maak een wandelingetje of ga een stukje rijden

Veel ouders raden het aan om een wandelingetje te maken om je baby te helpen kalmeren. Het is goed idee om je baby in de kinderwagen te leggen en met hem een rondje in de buurt of zelfs alleen maar door het huis te lopen.

De beweging van de kinderwagen helpt je baby te kalmeren. Sommige baby’s reageren ook heel goed als je ze meeneemt voor een ritje in de auto. Dit zorgt voor afleiding en kalmeert hen.

Geef je baby een massage

Baby huilt niet
Eén van de beste manieren om een huilende baby te kalmeren is door middel van massage. Als je baby ontroostbaar huilt, begin hem dan zachtjes te masseren op zijn buikje en ruggetje.

De reden van de traantjes van je baby kan pijn zijn die wordt veroorzaakt door darmgassen. Als dat het geval is dan kan een zachte massage van zijn buikje heel goed helpen.

Het is handig om je baby te laten wennen aan massages door ze dagelijks te geven. Door je baby bijvoorbeeld altijd vlak voor of na het badje een beetje te masseren, zal hij gauw gewend raken aan massages.

Laat iemand anders het eens proberen

Misschien heb je eindeloos heen en weer gelopen met je baby in je armen. Je hebt hem geknuffeld, je hebt hem gewiegd, maar niets schijnt te werken. In dat geval is het misschien tijd om iemand anders het even over te laten nemen.

Je baby voelt het aan wanneer je gespannen bent. Laat daarom iemand anders je baby een tijdje vasthouden. Op die manier kunnen zowel jij als je baby wat rust vinden.

De wasmachine-techniek

Een veel gebruikte techniek is de wasmachine-techniek. Als niets je baby lijkt te kalmeren en zijn tranen eindeloos lijken, pak hem dan gewoon op en leg hem in zijn wipstoeltje in de wasruimte.

Veel ouders zweren dat het ruisen en suizen van de wasmachine geweldig is om een huilende baby te kalmeren.

Kleed je baby uit

Kleding kan ook de oorzaak zijn van huilen of je baby kan buikkrampjes hebben. Als je denkt dat de kleding van je baby de reden is, trek dan zijn kleertjes en luier uit en laat hem lekker bloot.

Misschien voelt hij zich op deze manier veel fijner en zal hij stoppen met huilen.

Een troosthapje

Een troosthapje

Eén van de belangrijkste redenen dat baby’s ongecontroleerd huilen, dat ze ons proberen te vertellen dat ze honger hebben. Bovendien voelt hij de warmte van je lichaam en het kloppen van je hart als je jouw baby voedt.

Je baby geniet in de warmte van je veilige armen en van het ritme van je bewegingen. En natuurlijk, het vullen van zijn buikje, hetzij met jouw melk of met flesvoeding, zal ook zorgen dat hij zich veel beter voelt.

En als je baby huilt en huilt en… huilt?

Als nou geen van deze tips werkt? Hou je baby dan dicht tegen je lichaam, huid-op-huid.

Wieg hem in je armen of leg hem in een ergonomische draagzak die geschikt is voor de leeftijd en ontwikkeling van je baby. Dit zal je baby herinneren aan de maanden dat hij in je buik heeft gebivakkeerd.

Je kunt je kind ook in een deken of handdoek wikkelen om het gevoel van de baarmoeder te simuleren.

Iets dat je nooit moet doen is je kind een soort verdovingsmiddel of infusie geven, omdat deze schadelijk voor hem kunnen zijn. Doe ook op tijd een paar stapjes naar achteren wanneer je merkt dat het huilen je teveel wordt.

Als je jezelf niet kunt kalmeren, zul je ook je baby niet kunnen kalmeren. Mopper ook niet op je baby, want dit zal hem alleen maar meer reden geven om te huilen.

Tot slot, negeer je baby’tje nooit. Als je de tranen van je baby negeert, zal dit het huilen alleen maar erger maken. Studies tonen zelfs aan dat, als je je baby lang alleen laat om hem ‘uit te laten huilen’, dit op de langere termijn echt schade kan veroorzaken.

Als je deze uitstekende technieken in gedachten houdt wanneer je baby huilt, zul je jezelf veel stress kunnen besparen. Vergeet niet dat je baby met je wil communiceren. En vergeet niet, je baby huilt omdat het één van de meest effectieve manieren van communiceren is.

Als het je echt niet lukt je baby te kalmeren na het proberen van al deze technieken, of als je voelt dat je baby misschien pijn heeft, aarzel dan niet om je (kinder)arts te bellen of medische hulp in te schakelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.