Is het normaal dat baby's veel slapen?

Is het normaal dat baby's veel slapen?

Laatste update: 29 juni, 2018

In dit artikel bespreken we of het wel of niet normaal is dat baby’s veel slapen.

De natuur is perfect en bij pasgeborenen komt dit duidelijk tot uiting. Tijdens de eerste levensmaanden volgen kinderen instinctief de behoeften van hun lichaam. 

De redenen waarom baby’s veel slapen heeft daarom veel te maken met hun groei en ontwikkeling.

Een pasgeborene slaapt tussen 16 en 18 uren per dag met tussenpozen van twee tot drie uur. Hij wordt doorgaans wakker omdat hij honger heeft. Of omdat zijn luier moet worden verschoond.

Vervolgens slaapt hij verder. Naarmate hij groeit, worden de periodes tussen de slaap langer.

Hoewel het slaapritme van ieder kind verschillend is, is het toch belangrijk om een routine in te voeren vanaf jonge leeftijd.

Sommige baby’s slapen meerdere uren omdat hun maag meer melk vasthoudt. Daar staat tegenover dat kinderen die minder wegen vaker moeten eten.

Is het normaal dat baby’s veel slapen?

Ja, dit is normaal en bovendien ten zeerste aanbevolen. Veel slapen biedt voordelen voor de baby op zowel lichamelijk als cognitief vlak. De uren slaap zijn rechtstreeks verbonden met de ontwikkeling van het kind.

Zolang baby’s veel slapen, zullen hun zenuwcellen, organen en immuunsysteem versterkt worden.

Verder vindt je hieronder nog meer voordelen die baby’s krijgen door te slapen:

  • Slaap voedt. Veel slapen zorgt ervoor dat een baby’s gewicht snel toeneemt. Bovendien stimuleert de rustgevende slaap de eetlust van je kleintje.
  • Kennis wordt versterkt. Terwijl ze slapen, ordenen ze in hun gedachten wat ze geleerd hebben overdag. Kleuren, figuren, structuren, gezichten, etc. Dit moedigt hen aan om meer kennis te verwerven en meer te ontdekken van hun omgeving.
  • Meer slapen betekent meer groeien. De groei is verbonden met het aantal uren slaap, omdat tijdens die rustperiode hormonen worden geactiveerd. Daarom is het belangrijk, vooral tijdens hun ontwikkelingsfasen, om de slaap van een baby te respecteren.
Als baby's veel slapen, groeien ze

De slaapfasen van een baby

Net als volwassenen hebben baby’s slaapfasen die verschillen al naar gelang de diepte van hun slaap. Meestal blijven baby’s tijdens de eerste levensmaanden  in een remslaap. Bij deze fase worden er oogbewegingen waargenomen tijdens de slaap.

Remslaap wordt geassocieerd met hersenactiviteit waaruit kan worden afgeleid dat de baby levendig droomt.

Ook zijn er aanwijzingen dat het geheugen wordt versterkt tijdens deze fase. Helaas zijn er op dit moment nog geen erkende onderzoeksresultaten.

Wanneer ze groeien gaan baby’s over van dit soort slaap naar langere en diepere fasen. Na drie jaar wordt hun slaap gereguleerd, in het bijzonder ‘s nachts. Tijdens de groeifase zijn kinderen in staat om meer dan 10 uur achter elkaar te slapen.

Een pasgeborene slaapt tussen 16 en 18 uren per dag met tussenpozen van twee tot drie uur. Hij wordt doorgaans wakker omdat hij honger heeft. Of omdat zijn luier moet worden verschoond.

Hoe kun je de slaap van je baby bevorderen?

In de beginfase is de beste manier om bij te dragen aan de slaap van je baby om een comfortabele en gezellige omgeving te creëren. 

Dit doe je door de baby schoon en fris te houden. Probeer zijn slaap niet te onderbreken om hem te voeden. Als hij honger heeft, wordt hij uit zichzelf wel wakker.

Na enkele weken is het belangrijk om je pasgeborene te laten wennen aan dag en nacht. Zo leert hij immers de gewoontes van ieder stadium te onderscheiden en zich eigen te maken.

Gedurende de dag zou de baby actief moeten worden gehouden en het huis moet verlicht te zijn. Tijdens de nacht wordt het aangeraden om de omgeving donker en stil te houden.

Wanneer kinderen opgroeien, is het raadzaam om hen te betrekken bij een slaaproutine. Zo zullen ze een gezonde en natuurlijke gewoonte creëren om naar bed te gaan.

Deze routine houdt onder andere in om te eten, een bad te nemen en elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.

Waarom baby's veel slapen

Wat moet jij dan doen als ze niet veel slapen?

Niet alle baby’s hebben hetzelfde slaapritme. Sommige slapen niet zo veel als anderen of niet zo vaak. Als je twijfelt over de slaapfase of het slaappatroon van je pasgeborene, raadpleeg dan in de eerste plaats een deskundige. 

Er zijn sommige signalen die aangeven dat een baby niet veel slaapt. Het meest duidelijke symptoom is dat het kind bijna de hele dag slaperig is.

Maar ook kan je baby bleek zien of een aanzienlijk gewichtsverlies vertonen.

Al deze symptomen worden door je kinderarts in overweging genomen om te evalueren of er een pathologisch probleem is. 

De deskundige zal adviseren om veranderingen of een bepaalde behandeling toe te passen die gevolgd moet worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cerqueira ACDR, Cardoso MVLML, Viana TRF, Lopes MMCO. Integrative literature review: sleep patterns in infants attending nurseries. Rev Bras Enferm [Internet]. 2018; 71 (2): 424-30. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2016-0480
  • Sleep in infants. Am J Respir Crit Care Med Vol. 198, P15-P16, 2018 ATS Patient Education Series © 2018 American Thoracic Society.
  • Hernández, M; García, C. Estudio sobre los hábitos del sueño en niños. Rev Pediatr Aten Primaria. 2006;8:334-6.
  • Rana, Mandeep, et al. “Sueño en los niňos: fisiología y actualizacion de los últimos conocimientos.” Medicina (B. Aires) (2019): 25-28. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1040545
  • Velayos, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 7-17). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.