Hoe verlicht je koliek?
Hoe verlicht je koliek en gasvormin bij je baby? Een groot deel van de moeders behandelt deze vraag elke dag en misschien ben jij een van hen.
Het goede nieuws is dat koliek, in tegenstelling tot veel andere ziektes waar kinderen last van hebben, met liefde en een paar eenvoudige technieken kan worden verholpen.
Vandaag laten we je zien hoe je je kind verlichting kunt bieden bij koliekachtige symptomen.
Wat is koliek?
Het eerste dat je moet weten is dat koliek bij pasgeborenen samentrekkingen in de buik zijn die gepaard gaan met pijn.
Deze samentrekkingen komen meestal voor tijdens de eerste 12 weken van het leven en kunnen twee of drie uur duren. Koliek komt vaker voor in de avond.
Hoe weet ik of mijn baby koliek heeft?
Een baby met koliek heeft onmiddellijk merkbare symptomen wanneer de pijn begint:
- Aanhoudend huilen. Hij balt zijn vuisten en wordt rood. Zelfs als je het probeert, kun je hem niet kalmeren.
- Zijn dromen zijn onrustig. Hij kan niet in slaap vallen of wordt huilend wakker zodra hij in slaap valt
- Hij heeft een verharde buik
Dus als je merkt dat je pasgeborene een van de bovenstaande symptomen vertoont, dan lijdt hij waarschijnlijk aan koliek.
Hoe verlicht je koliek?
Een van de meest effectieve remedies is de warmte en genegenheid van een moeder.
Als je kind last heeft van koliek, til hem dan op, kus hem, streel hem, zing voor hem en spreek zachtjes tegen hem.
Volg dan deze tips.
Houding en omgeving
- Til hem op en plaats zijn hoofd op je schouder of op je borst zodat hij rechtop blijft. Dit is de beste positie om de pijn door opgebouwde gassen in zijn buik te verlichten.
- Bepaal of je kind de voorkeur geeft aan rust of achtergrondgeluid. Als hij de eerste optie prettig vinden, zorg dan dat hij een rustige omgeving heeft als hij pijn heeft. Als hij de voorkeur geeft aan de tweede optie, dan kunnen de wasmachine en koelkastgeluiden hem helpen.
Voeding
- Sommige baby’s met koliek zullen weigeren om te eten, zelfs als het tijd is om borstvoeding te krijgen. Anderen vinden echter huid-op-huid contact heel prettig en zullen de broodnodige moedermelk drinken. Kijk of dit het geval is voor jouw kind.
- Laat je baby boeren, nadat hij borstvoeding heeft gekregen, omdat baby’s tijdens het voeden altijd lucht inslikken. Plaats hem tegen je borst en schouder en wrijf van zijn onderrug omhoog totdat je voelt dat hij boert.
Actie
- Als je kind graag in bad gaat, dan kan baden een goede manier zijn om koliek te verlichten. Verander zijn routine niet. Was hem met warm water en kijk of dit hem comfortabeler maakt.
- Masseer zachtjes de buik van je baby en observeer zijn reactie. Als je bang bent om hem pijn te doen, leg hem dan op zijn buik. Een andere aanbevolen techniek is ‘fietsen’. Breng afwisselend één been per keer voorzichtig naar zijn buik.
- Loop met hem door het huis en neem hem mee naar buiten de frisse lucht in. Je kan hem ook meenemen voor een autorit. Veel baby’s kalmeren door beweging.
- Geef geen medicijnen of supplementen aan de baby, ongeacht hoeveel een andere moeder het aanbeveelt. Vergeet niet dat ze alleen je melk nodig hebben om te leven en zich te ontwikkelen. Laat alleen je kinderarts iets anders dan dat voorschrijven.
Hoe verlicht je koliek?
Zoals je misschien hebt gemerkt, is het niet nodig om een speciale techniek te leren. Besteed aandacht aan je baby en help hem door deze moeilijke momenten heen te komen.
Als je kind niet kalmeert, laat hem dan niet in dezelfde positie liggen. Wissel af tussen op zijn rug liggen, rechtop blijven en hem omhooghouden door zijn hoofd te ondersteunen. Dat is het beste antwoord op “Hoe verlicht je koliek?”
Deze verschillende momenten helpen de ongemakken die veroorzaakt worden door koliek te verlichten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ortega Páez E., Barroso Espadero D. (2013). Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013; 15 (23): 81-87. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en.
- González, S; Brochet, C. (2015). Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). https://www.researchgate.net/publication/283976761_Opciones_de_tratamiento_del_colico_del_lactante.
- Gordon M, Biagioli E, Sorrenti M, Lingua C, Moja L, Banks SSC, Ceratto S, Savino F. Dietary modifications for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 10. Art. No.: CD011029. DOI: 10.1002/14651858.CD011029.pub2.
- ORTEGA PAEZ, E. y BARROSO ESPADERO, D.. Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria [online]. 2013, vol.15, suppl.23 [citado 2022-09-08], pp.81-87. Disponible en: <http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300009&lng=es&nrm=iso>. ISSN 1139-7632. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000300009.