Hoe vaak moet een baby gebadderd worden?
De huid van baby’s is erg gevoelig en heeft nog geen sterke barrière ontwikkeld om vochtigheid vast te houden. Daarom moeten baby’s niet vaak gebadderd worden in de eerste maanden van zijn leven. We zullen meer over dit onderwerp delen in dit artikel.
Met de komst van een pasgeborene maken veel ouders zich zorgen over hoe vaak ze hun baby in bad moeten doen. Het eerste wat je moet weten is dat baby’s niet elke dag in bad hoeven, in tegenstelling tot oudere mensen.
In feite kan de huid van een baby negatief reageren met huiduitslag of droogheid als ze dagelijks gebadderd worden. Onthoud echter dat het luiergebied wel altijd schoon gehouden moet worden.
De meeste deskundigen bevelen aan om de baby te wassen met een spons of doek tot de navelstomp eraf valt in plaats van hem in bad te doen. Zodra de navelstomp geneest kan de baby een of twee keer per week in bad.
Wanneer baby’s leren om te kruipen worden ze sneller vies. Tegen deze tijd kunnen ze elke dag gebadderd worden. Probeer je baby met vochtinbrengende crème in te smeren na het badderen om droogheid te voorkomen.
Het is belangrijk om een goede tijd te kiezen om je baby in bad te doen. Dit is bij voorkeur wanneer je baby blij is. Zorg ervoor dat de kamer warm is.
Het is ook belangrijk om alle noodzakelijke gebruiksvoorwerpen bij de hand te hebben: een bak met water, een handdoek, een katoenen washand, een schone luier en schone kleren.
Hoe vaak moeten baby’s gebadderd worden?
Een pasgeborene voor de eerste keer badderen kan een erg bijzonder moment zijn. Echter roept het bij sommige ouders erg veel zorgen op. Hoewel ouders in het begin zenuwachtig kunnen zijn worden ze langzaam steeds zekerder en meer bekwaam wanneer ze leren wat het beste is voor hun kind.
Tijdens de eerste maanden van een baby’s leven moet hij een of twee keer per week gebadderd worden. Hoewel je hem maar een of twee keer in bad doet, moet je wel elke dag extra aandacht besteden aan het schoonmaken van zijn gezicht, handen, luiergebied en zijn oksels.
Voor sommige ouders is het moeilijk om hun baby in bad te doen. Sommige baby’s zullen er alles aan doen om het badderen te vermijden. In tegenstelling zijn er andere kinderen die er erg van houden.
Wat is de beste tijd om een baby te badderen?
Elk moment van de dag kan een goede tijd zijn om je baby in bad te doen. Het enige wat je moet onthouden is dat je je baby niet na een maaltijd moet badderen. Als je dit doet kan het leiden tot het overgeven van wat hij zojuist gegeten heeft.
Het is ook belangrijk om een speciale tijd uit te kiezen voor het badderen. Zo ben je niet ongeorganiseerd en hoef je niet te haasten. Laat je baby nooit alleen terwijl je hem in bad doet.
Onthoud dat het belangrijk is om altijd aanwezig te zijn om je baby in de gaten te houden wanneer je van plan bent hem te badderen. Neem je baby mee wanneer je de badkamer moet verlaten om onverwachte ongevallen te voorkomen.
In tegenstelling tot oudere mensen hoeven baby’s niet elke dag in bad. Echter is het wel belangrijk om te zorgen dat het luiergebied altijd schoon is.
Tips voor het badderen van je baby
Omdat een baby’s hygiëne erg belangrijk is moet je het volgende in je achterhoofd houden:
- De perfecte temperatuur voor het badwater is lauw.
- De lengte van het badderen moet tussen de 5 en 10 minuten zijn.
- Gebruik een milde, geurvrije zeep om de huid van je baby niet uit te drogen.
- Gebruik kleine hoeveelheden zeep en was je kleintje met je handen.
- Sta je kind niet toe om in het bad te zitten of spelen als er zeep in het water zit.
- Gebruik zeep aan het einde van het badderen, niet aan het begin.
- Spoel je kind af met warm water als je klaar bent met het badderen om alle zeep van zijn lichaam te verwijderen.
- Vaseline is een perfecte vochtinbrengende crème, vooral als je het op het lichaam smeert na het badderen.
- Vermijd crèmes met geur, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en andere chemische producten.
- Gebruik geen producten die alcohol bevatten.
Tot slot, onthoud dat je de hoeveelheid badderen geleidelijk moet verhogen om huidirritaties te voorkomen. Als je deze tips volgt zal het badderen van je baby een speciaal moment worden voor jullie beide.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría (2018). Aseo en el recién nacido. Consultado el 26 de abril del 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/aseo-en-recien-nacido.
- Asociación Española de Pediatría. (s. f.). Cuídame: guía para madres y padres. Departamento de Salud y Consumo del Gobierno de Aragón. https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf.
- Enguita, J., Tabuenca, V., López, M., Preciado, R., Bazaco, V. y Sobradiel, R. (2021). Protocolo para el baño del recién nacido. Ocronos, 4(11). https://revistamedica.com/protocolo-aseo-recien-nacido/.
- Mayo Clinic. (2022). Conceptos básicos de baño para bebés: guía para padres. Consultado el 26 de abril del 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
- National Health Service. (2022). Washing and bathing your baby. https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/washing-and-bathing-your-baby/
- Navsaria, D.(2020). Bathing Your Baby. HealthyChildren. Accessed 2 May 2023. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
- Sosa, N. (2018). Baño al recién nacido. Revisión bibliográfica [tesis de enfermería, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria]. AccedaCRIS. https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/41556.