Hoe kun je je baby vanaf de geboorte emotioneel stimuleren?
Als ze worden geboren, hebben baby’s ons nodig om voor ze te zorgen, ze veiligheid, voedsel, bescherming maar ook onze liefde en genegenheid te geven. We weten allemaal hoe belangrijk het is dat we voor onze baby zorgen, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Daarom gaan we kijken hoe we de baby vanaf de geboorte emotioneel kunnen stimuleren.
Zowel de cognitieve als de emotionele ontwikkeling van de baby evolueert beetje bij beetje, hoewel dit niet betekent dat het kind wordt geboren zonder het vermogen om emoties te voelen. Na verloop van tijd leren we deze emoties te identificeren, te benoemen en te beheersen.
Wil je weten hoe je je baby vanaf de geboorte emotioneel kunt stimuleren? Het is namelijk belangrijk dat we niet vergeten de emotionele ontwikkeling van onze kinderen te stimuleren.
Hoe verloopt de sociale en emotionele ontwikkeling van een baby in de eerste maanden?
Baby’s geven al vanaf hun eerste levensmaanden tekenen van hun sociale en emotionele ontwikkeling. Laten we eens kijken hoe het evolueert gedurende deze maanden.
Van 0 tot 3 maanden
Gedurende deze maanden beginnen ze expressiever te worden, zowel met hun gezicht als met hun lichaam; ze zijn al communicatiever en ouders genieten van die gebaren die hen zo speciaal maken.
Na drie maanden beginnen ze de glimlach te imiteren die ze bij anderen zien en deze glimlach wordt steeds socialer. Ze gebruiken het namelijk als een vorm van communicatie. Dit verschilt van de eerste maand van het leven, wanneer de glimlach slechts een weerspiegeling is om plaats te maken voor de echte sociale glimlach.
Van 4 tot 7 maanden
Baby’s beginnen te reageren op de emoties van anderen, vooral met hun primaire verzorgers. Ze spelen graag, vooral met felle kleuren en geluiden. In deze eerste maanden is spelen hun manier van leren.
Sociale en emotionele aspecten zijn vanaf de geboorte aanwezig en met elkaar verbonden. Wij, als ouders, zijn verantwoordelijk om hen te helpen beide te leren en te ontwikkelen.
Tips om je baby vanaf de geboorte emotioneel te stimuleren
Gezien het belang van emotionele en sociale ontwikkeling bij mensen, is het essentieel dat ouders vanaf de geboorte zorgen voor de nodige stimulering voor een goede ontwikkeling van deze vaardigheden. Laten we eens kijken hoe we de baby vanaf de geboorte emotioneel kunnen stimuleren.
Als de kleine lacht, lach dan terug
Als ze worden geboren, glimlachen baby’s meestal, vooral als ze slapen; deze glimlach is een reflex die plaats zal maken voor sociale en vrijwillige glimlachen. Vanaf dit moment beginnen ze hun emoties te tonen; daarmee geven ze aan dat ze zich comfortabel, gelukkig en veilig voelen.
Rond de 3 maanden beginnen ze glimlachen te imiteren als ze die op andere gezichten zien. Dit is hun manier om te communiceren met de persoon voor hen. Het is dus belangrijk dat we met een glimlach reageren als een kleintje naar ons lacht.
Op deze manier zullen ze associëren dat onze glimlach een reactie is op die van hen en op deze manier wordt de basis gelegd voor verdere communicatie.
Praat altijd met je baby
Hoewel zo’n jonge baby de betekenis van onze woorden niet zal begrijpen als we met ze praten omdat ze nog geen taal hebben ontwikkeld, is het belangrijk dat we met ze praten (Engelse link) en reageren op hun gebrabbel.
Bovendien, zelfs als het erop lijkt dat dit geklets niet opzettelijk is, zullen ze zich gehoord voelen als we reageren door met ze te praten. Dit zal vervolgens hun zelfvertrouwen en zelfrespect ontwikkelen.
Om de baby vanaf de geboorte emotioneel te stimuleren, respecteer je hun ritmes en voorkeuren
Elk kind heeft zijn eigen ritmes en voorkeuren. Dus we kunnen niet opleggen hoe ze moeten reageren of hun emoties moeten uiten. Naarmate je baby zich ontwikkelt, zul je je bewust worden van hoe hij graag wordt aangesproken, vastgehouden of gestreeld…
Als ouders zijn wij degenen die de meeste tijd met hen doorbrengen, daarom zijn wij degenen die hen het beste kennen en aan hun gebaren en uitdrukkingen kunnen zien hoe ze zich voelen en of ze iets wel of niet leuk vinden.
Aanraken, kijken, lachen
Mensen communiceren niet alleen via taal, maar ook via gebaren, gedrag, enz. In deze eerste maanden van het leven van de baby worden onze gebaren echt belangrijk als het gaat om de communicatie met onze kleintjes.
We moeten rekening houden met drie basisaspecten: aanraken, kijken en glimlachen. Met deze drie dingen geven we ons kind veiligheid, aandacht en liefde. Aanraking wordt een fundamenteel hulpmiddel bij baby’s, omdat we onze genegenheid en liefde uiten, en we leren hem dat we door deze liefkozingen onze emoties delen.
Het belang van het emotioneel stimuleren van baby’s vanaf de geboorte
We hebben al gezien hoe we baby’s vanaf de geboorte emotioneel kunnen stimuleren. Dus lach naar je kleintjes als ze glimlachen. Op deze manier bied je ze je gezelschap aan. Troost ze als ze huilen en ze zullen zich beschermd, veilig en verzorgd voelen. En streel ze en raak ze aan (Engelse link), want aanraking is de eerste communicatie die we op jonge leeftijd hebben met onze baby’s.
Hoewel het misschien moeilijk te begrijpen is, moeten opvoeding en emotionele stimulatie vanaf de eerste dag beginnen. Laten we onze liefde, zorg en genegenheid tonen. Daarmee leren we ze al de waarde van respect.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Giménez-Dasí, M., Quintanilla, L. (2018). Desarrollo emocional en los primeros años de vida: Debates actuales y retos futuros. Madrid: Piramide
- Harris, P.H. (1992). Los niños y las emociones. Madrid: Alianza.
- Vasta, R. y otros. (1996). Psicología infantil Barcelona: Ariel.