De ontwikkeling van de maag van een baby
De ontwikkeling van de maag van een baby, tijdens de prenatale en postnatale periode, is zeer interessant. Nadat baby’s zijn geboren, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van dit orgaan. Het beperkt namelijk de hoeveelheid melk die baby’s kunnen opnemen.
Wat doet de maag?
De maag is een zeer belangrijk orgaan, dat deel uitmaakt van het spijsverteringsstelsel. Het bevindt zich tussen de slokdarm en de dunne darm (twaalfvingerige darm). Verder bevat het een zure vloeistof, en de belangrijkste functie ervan is het op gang brengen van de afbraak van sommige macronutriënten, zoals eiwitten en koolhydraten.
Al het voedsel dat we eten gaat door de maag, wat de spijsvertering ten goede komt. Net zoals het gebeurt met de rest van de organen, groeien de omvang en de capaciteit van de maag geleidelijk naarmate de tijd verstrijkt. En dit is waar we het hierna over zullen hebben.
De ontwikkeling van de maag van een baby in de baarmoeder
Zoals in het geval van andere lichaamsdelen, ontstaat de maag uit de voordarm. In feite verwijdt een deel van de voordarm zich en vormt een soort zak, die na enkele weken de maag wordt.
Zodra het spijsverteringskanaal volledig doorlaatbaar is, komt het in contact met het vruchtwater. Wist je dat je baby constant deze vloeistof drinkt? Naast het niersysteem heeft de integriteit van dit systeem betrekking op de ontwikkeling van bepaalde ziekten die worden gekenmerkt door een toename of afname van de eerder genoemde vloeistof (respectievelijk polyhydramnion en oligohydramnion).
De ontwikkeling van de maag van een baby na de geboorte
Wanneer baby’s worden geboren na een voldragen zwangerschap (na de 37e week), wordt verondersteld dat hun maag klaar is om goed te functioneren. Er ligt veel nadruk op het starten van borstvoeding direct nadat de baby is geboren (vroege hechting).
Tijdens de eerste levensdagen kan de maag van een baby zo groot zijn als een kers of een noot. Daarom zullen ze niet in staat zijn om grote hoeveelheden melk te consumeren. Zodra baby’s een maand oud zijn, kan hun maag zo groot worden als een tennisbal of een ei.
Vanuit functioneel oogpunt, en zoals in het geval van andere organen, is de maag mogelijk niet volledig voorbereid tijdens de eerste levensdagen van de baby. De juiste afgifte van enzymen, eiwitten en zoutzuur kan enkele dagen duren.
Hoeveel melk moet ik mijn baby geven?
Het is heel logisch om te denken dat als de maag van een baby zo groot is als een kers tijdens de eerste levensdagen, ze niet alle melk kunnen krijgen die je borsten zullen produceren. Dit is echter niet helemaal waar, omdat melk niet lang in de maag blijft.
Daarom moet je bekend zijn met het concept van borstvoeding op verzoek. In feite zullen baby’s zelf hun behoefte om gevoed te worden uiten (meestal huilend), wat om de paar uur kan gebeuren. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen ze hun eetgewoonten aanpassen, afhankelijk van hun fysieke en sociale context.
Moet ik proberen meer melk of een ander soort voeding te geven?
Tenzij je kinderarts tegen je zegt om ze een ander soort voeding te geven, hebben baby’s meestal niets anders nodig dan moedermelk. Dit komt omdat moedermelk de belangrijkste macro- en micronutriënten bevat die je baby nodig heeft. Bovendien bevat moedermelk antilichamen die kinderen kunnen beschermen tegen infecties, terwijl hun immuunsysteem zich ontwikkelt.
Als je denkt dat je baby niet genoeg melk drinkt in vergelijking met de hoeveelheid die je aanmaakt, hoef je je geen zorgen te maken. Belangrijk is dat ze meerdere keren per dag kleine hoeveelheden melk drinken. Bovendien moeten ze in de eerste weken aankomen en in omvang toenemen.
Als je echter op deze details let en toch denkt dat je baby een eetprobleem heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een kinderarts. Soms worden bepaalde problemen bij de geboorte genegeerd. Onthoud dus dat het altijd beter is om elke vorm van onregelmatigheid te identificeren.
De maag, een heel belangrijk orgaan
Het is duidelijk dat de maag erg belangrijk is voor een goede groei en ontwikkeling van je kind. Dit is de reden waarom verloskundigen de toestand controleren tijdens prenatale bezoeken. En dat is de reden waarom onverwachte problemen niet erg vaak voorkomen als de baby eenmaal is geboren. Als je echter denkt dat je baby een eetprobleem heeft, vertel dit dan aan je huisarts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carrascosa A. Crecimiento intrauterino: factores reguladores. Retraso de crecimiento intrauterino. An Pediatr 2003;58(Supl 2):55-73.