Een dubbele rij tanden bij kinderen: wat te doen?
Consultaties over het verschijnen van een dubbele rij tanden bij kinderen komen vrij vaak voor. Dit verschijnsel doet zich voor in de tijd van tandvervanging en houdt niets ernstigs in.
Een dubbele rij tanden ontstaat als de blijvende tanden doorkomen voordat de melktanden klaar zijn met uitvallen. Daarom moeten beide in de mond van het kind naast elkaar bestaan en veroorzaken dit heel bijzondere aspect.
In dit artikel vertellen we je waar dit verschijnsel aan te wijten is en hoe te handelen als het zich voordoet. Lees verder en kom meer te weten.
Hoe gebeurt de vervanging van tanden?
Tussen de leeftijd van 5 en 6 jaar beginnen kinderen met de vervanging van tanden, waarbij de melktanden uitvallen en de blijvende tanden komen.
Tijdens de kindertijd ontwikkelen de definitieve tanden zich binnenin het bot. Als ze klaar zijn om door te komen, absorberen ze de wortels van de melktanden, zodat deze loskomen en uitvallen. Meestal eindigt deze overgang in de puberteit, rond de leeftijd van 12 of 13 jaar.
Maar in het geval van de dubbele rij slagen de definitieve stukken er niet in de tijdelijke te verdringen en komen ze uiteindelijk achter hen of aan de zijkanten en iets gedraaid uit.
Oorzaken van een dubbele rij tanden bij kinderen
Om verschillende redenen (Spaanse link) kan de tandvervanging gewijzigd zijn en tot deze toestand leiden. Van de meest voorkomende oorzaken kunnen we de volgende noemen:
- Gebrek aan ruimte in de kaken
- Scheve blijvende tanden
- Melktanden met te harde wortels
- Ankylose (Spaanse link) aan het alveolaire bot
- Genetische oorzaken
Hoe omgaan met een dubbele rij tanden bij kinderen
Een dubbele rij tanden bij kinderen is geen ernstig probleem. Het hoeft ook geen reden tot bezorgdheid te zijn voor de ouders. Toch is het beter om, als je de situatie opmerkt, naar een kindertandarts te gaan die de toestand kan beoordelen en de familie kan adviseren.
De deskundige kan de mogelijke oorzaken vaststellen en ingrijpen als dat nodig wordt geacht. Meestal zal men besluiten af te wachten en de evolutie van de tanden te controleren door regelmatige tandartsbezoeken.
De stuwing van de tong en de bewegingen van de mond brengen de definitieve elementen meestal op hun juiste plaats. Als de melktanden uitvallen en de nodige ruimte beschikbaar komt, verplaatsen de blijvende tanden zich in hun juiste positie.
De tandarts kan enkele oefeningen voorstellen om de melkstukjes te helpen verplaatsen, zoals het manipuleren van de tand met de handen of er met de tong op duwen. Beide manoeuvres moeten voorzichtig worden uitgevoerd, om geen pijn of bloedingen te veroorzaken.
Ook kan het eten van voedsel met een knapperige en harde textuur helpen. Bijten op toast of een appel is een goed idee om de beweeglijkheid van de tanden te bevorderen.
Bij periodieke controles beoordeelt de tandarts of er veranderingen zijn in de plaats van de definitieve stukjes. Als dit na een tijdje niet gebeurt, kan hij of zij voorstellen de melktand te trekken. Hoewel het een eenvoudige ingreep is, vereist het het gebruik van plaatselijke verdoving om het hele stuk met wortel te extraheren.
In heel specifieke gevallen kan het gebruik van orthodontische hulpmiddelen worden aanbevolen om de verplaatsing van de definitieve stukken te bevorderen nadat de tijdelijke verwijderd zijn.
Wat niet te doen bij een dubbele rij tanden bij kinderen
Het verschijnen van dubbele rijen tanden bij kinderen kan ongeduld en ongerustheid bij ouders veroorzaken. Het kan zelfs ongemak of een cosmetisch probleem (Engelse link) bij je kinderen veroorzaken.
In elk geval is geduldig zijn essentieel om ongelukken te voorkomen die de mondgezondheid van kinderen in gevaar brengen. In geen geval moet je proberen de tanden met geweld los te trekken. Veel volwassenen kiezen ervoor tanden te trekken met draadjes, pincetten en andere huishoudelijke methoden om ze sneller te laten uitvallen.
Deze manoeuvres maken het kind niet alleen bang, maar kunnen ook de tand breken, de blijvende tand beschadigen en zachte weefsels verwonden.
Ouders moeten hun kinderen begeleiden
Hoewel een dubbele rij tanden bij kinderen geen ernstig probleem is, veroorzaakt het toch onrust in gezinnen en vraagt het aandacht. In het algemeen lost deze aandoening zich spontaan op en zijn tandheelkundige ingrepen niet nodig.
Toch is het beter, als je dit probleem opmerkt, het advies van een kindertandarts in te winnen, die de situatie kan beoordelen en de familie kan begeleiden over de beste handelwijze.
In het geval dat je uiteindelijk voor een extractie kiest, zal het zoeken naar frequente tandartsbezoeken het kind helpen vertrouwd te raken met de professional. Vertrouwen en zekerheid in de tandarts zijn de sleutel als je voor een chirurgische situatie staat.
Terwijl het kind een dubbele rij tanden heeft, moeten ouders speciale aandacht besteden aan de mondhygiëne, want deze toestand bemoeilijkt het schoonmaken en bevordert de opeenhoping van bacteriële plaque. Het tandenpoetsen moet juist hier grondig gebeuren om ziekten als gaatjes en gingivitis te voorkomen.
Met een verantwoordelijke begeleiding en veel geduld zal de dubbele rij tanden bij kinderen niet meer zijn dan een anekdote uit de kindertijd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Osaghae, I. P., & Azodo, C. C. “Shark Teeth” Like Appearance among Paediatric Dental Patients.
- de la Teja Ángeles, E. (2019). Erupción dentaria.
- Bhuvaneswarri, J., & Chandrasekaran, S. C. (2018). Failure of eruption of permanent tooth. International Journal of Applied and Basic Medical Research, 8(3), 196.
- Spir, J. F. (1995). Falla primaria de erupción reporte de dos casos. Revista CES Odontología, 8(1), 92-95.
- Frazier-Bowers, S. A., Koehler, K. E., Ackerman, J. L., & Proffit, W. R. (2007). Primary failure of eruption: further characterization of a rare eruption disorder. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, 131(5), 578-e1.
- Ayala Pérez, Y., Carralero Zaldívar, L. D. L. C., & Leyva Ayala, B. D. R. (2018). La erupción dentaria y sus factores influyentes. Correo Científico Médico, 22(4), 681-694.