Eén ding dat je niet wist over borstvoeding geven

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van zes maanden moeten baby's alleen worden gevoed met moedermelk.
Eén ding dat je niet wist over borstvoeding geven
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag willen we bij Je bent mama iets met je delen dat je waarschijnlijk nog niet weet over borstvoeding geven. Blijf hieronder verder lezen om te ontdekken wat het is.

Borstvoeding geven is een van de meest intieme, warme en gedenkwaardige momenten die een vrouw ervaart als ze moeder wordt.

Borstvoeding geven betekent een mens voeden die nog niet voor zichzelf kan zorgen.

Het biedt je baby de nodige afweer tegen ziekteverwekkers. Borstvoeding geven versterkt ook de emotionele relatie die al in de baarmoeder begon.

Moedermelk is meer dan voedsel

Moedermelk is het beste voedsel dat een kind kan krijgen.

Er zijn ook andere aanbevolen supplementen wanneer een kind geen melk kan verdragen of wanneer hun moeder niet voldoende melk produceert. Er is echter geen vervanging voor moedermelk.

De eerste geelachtige vloeistof die uit de borst komt, is colostrum. Samen met moedermelk immuniseren ze de baby tegen ziekteverwekkers waaraan ze dagelijks worden blootgesteld.

Maar naast het bieden van voedsel en immunisatie, draagt ​​de daad van een ​​kind vasthouden en strelen tijdens de borstvoeding bij aan zijn psychisch welzijn.

Houd er als moeder rekening mee dat emoties worden overgedragen bij het borstvoeding geven, zowel negatief als positief.

Blije baby

Als je je kind borstvoeding geven kunt op een rustige plaats waar zowel jij als je kind zich op hun gemak voelen, dan zullen zij gelukkig zijn.

Aan de andere kant, als je ongeduldig bent, je nerveus/ beschaamd/ ongemakkelijk voelt… dan zul je dezelfde emoties naar je kind overbrengen.

Dan zullen ze gaan huilen, zich afreageren en boos zijn.

Eén ding dat je niet wist over borstvoeding geven: oxytocine

Over borstvoeding kunnen we het allemaal eens zijn dat het toewijding, verantwoordelijkheid en vooral liefde inhoudt.

Maar wist je dat dit hormoon waardoor je zo veel van je kind houdt ook verantwoordelijk is voor het vrijkomen van melk uit je borsten?

Oxytocine: het molecuul van liefde en borstvoeding geven

De liefdesdrug, zoals oxytocine in de volksmond heet, is verantwoordelijk voor de gehechtheid aan je kind, zelfs vóór de geboorte.

Dit hormoon speelt ook een fundamentele rol bij het vrijkomen van melk uit je tepels telkens wanneer je kind voedsel nodig heeft.

We zullen uitleggen hoe dit werkt.

Moeder kijkt naar haar baby'tje

Oxytocine en de liefde van een moeder

Wanneer een vrouw gaat bevallen, neemt de productie van oxytocine in haar hersenen toe.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de liefde die je voor je baby voelt, sterker wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Tijdens de bevalling blijven de hersenen van de moeder een grote hoeveelheid oxytocine aanmaken. Meteen na de geboorte wordt het moederinstinct sterker.

De hoge niveaus van oxytocine garanderen liefde op het eerste gezicht en verdringen pijn, vermoeidheid en elke andere staat die geen gehechtheid, bescherming en liefde is voor de pasgeborene.

Oxytocine en de afgifte van melk

Wanneer de baby aan de tepel zuigt dan krijgt de moeder een zenuwrespons. Deze zenuwrespons wordt doorgegeven aan de hersenen waar oxytocine wordt afgegeven.

Dit hormoon reist door de bloedvaten naar de borst, waar de spiercellen worden gestimuleerd. Vervolgens trekt het borstweefsel zich samen en beginnen de klieren melk af te scheiden.

Vanwege de frequentie van borstvoeding geven wordt dit mechanisme een reflex. Dat wil zeggen dat sommige moeders al melk laten vloeien als ze hun baby horen huilen.

Hoewel dit niet extreem vaak voorkomt, kunnen sommige vrouwen ook melk afgeven wanneer ze een kind horen huilen op televisie of in de buurt.

Mama, borstvoeding geven is een unieke periode in je leven.

Als de jaren voorbijgaan en je ziet dat andere moeders hun kind borstvoeding geven dan denk je met nostalgie terug aan de prettige momenten die jij en je baby samen hebben doorgebracht.

Geniet van dit warme moment uit de natuur en leef elke minuut alsof het de laatste is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.