De vierde levensmaand van je baby: de gezelligheid bloeit en groeit
Nu breekt er een fase van ‘onafhankelijkheid’ aan voor je kind. Tijdens de vierde levensmaand zal je baby leren zijn handjes te gebruiken om dingen op te pakken. Hij zal ook meer contact maken met zijn omgeving.
Er komen nu veel kreetjes en glimlachjes aan!
Na het eerste trimester kan een baby beginnen zijn lichaampje meer en beter te gebruiken. Dat komt doordat zijn spieren een nieuw punt bereiken in hun ontwikkeling.
Je zult hem zien proberen nieuwe houdingen aan te nemen, zoals zitten, hoewel hij dat nog steeds niet kan. Maar hij kan al wel op zijn armpjes steunen en zijn hoofdje optillen wanneer hij op zijn buik ligt. Hij zal zich ook al graag in zijn bedje omdraaien.
Zorg er daarom voor dat je je baby niet alleen achterlaat op een hoog oppervlak. Hij kent de gevaren en beperkingen van bepaalde acties nog niet.
Je zult ook merken dat je baby steeds oplettender en interactiever wordt met zijn omgeving.
Hij zal het leuk vinden om met speeltjes te spelen, vooral met speeltjes die lawaai maken. Ook zal hij elk voorwerp dat hij vindt in zijn mondje doen. Je baby begint te brabbelen en wacht op een reactie van de persoon die bij hem in de buurt is.
Wees voorzichtig met zijn neiging om voorwerpen in zijn mondje te stoppen. Probeer eraan te denken niets bij hem in de buurt te laten liggen waardoor hij zou kunnen stikken.
Wat zijn gezelligheid betreft, hij zal leren om luid te schateren als hij in een goed humeur en in het juiste gezelschap is. Misschien huilt hij wanneer iemand anders dan zijn moeder of vader hem benadert, maar dit duurt slechts kort, totdat hij leert die ander te vertrouwen.
Lichaamsveranderingen in de vierde levensmaand
- De gewichtstoename vertraagt nu. Hij komt ongeveer 150 gram per week aan.
- Zijn lengte zal ook niet veel toenemen. In tegenstelling tot wat er in de eerste drie maanden gebeurde, groeit hij in dit stadium tussen de 6 en 7 centimeter.
- De nacht is nu om te slapen. Je baby slaapt tussen de 8 en 10 uur ‘s nachts en zal overdag ook dutjes doen.
- Minder luiers verschonen. Je zult hem minder vaak hoeven te verschonen omdat zijn darmpjes het nu wat rustiger aan doen. Bovendien plast hij nu ook minder vaak.
- Betere coördinatie van armpjes en beentjes. Hij kan nu voorwerpen oppakken, maar nog geen ‘tang’ of ‘pincet’ maken met zijn vingertjes. Hij zal proberen te staan wanneer hij een stevige ondergrond onder zijn voeten voelt.
- Steeds gezelliger. Je baby zal niet graag alleen zijn. Hij zal zijn eerste geluidjes maken en misschien zelfs al enkele lettergrepen. Hij zal veel meer glimlachen en zelfs lachen.
- Het voeden verandert niet. Als het mogelijk is, moet moedermelk in de vierde levensmaand nog de exclusieve voedselbron voor de baby blijven. Voor vast voedsel is het pas tijd wanneer de baby 6 maanden oud is.
- Hij zal kleuren beter beginnen te onderscheiden. Bovendien kan hij de gezichten van zijn ouders en hun beste vrienden nu herkennen.
- Het gehoor is in dit stadium volledig ontwikkeld. Hij zal beginnen de stemmen te identificeren van degenen die de meeste tijd met hem doorbrengen. Dat zullen meestal zijn ouders zijn.
- Er kan ook wat ongemak zijn. Als de baby om één of andere reden prikkelbaar is, bijvoorbeeld door obstipatie, misselijkheid, krampjes, diarree of verkoudheid, raadpleeg dan je (kinder)arts.
Advies voor stimulatie en groei
Je baby heeft nu de perfecte leeftijd om zijn zintuigen te stimuleren. Hoe doe je dat? Allereerst door voor speeltjes te zorgen die geluid maken of oplichten en reageren op de bewegingen en acties van je baby. Op deze manier zal je baby wat hij doet, in verband gaan brengen met de mogelijke gevolgen.
Tijdens de vierde levensmaand van een baby vindt er een belangrijke cognitieve ontwikkeling plaats. Hou hem voor de spiegel en herhaal zijn naam, zodat hij zijn naam gaat linken aan zijn persoontje.
Praat terug wanneer hij tegen je brabbelt om hem zo aan te moedigen contact met anderen te maken. Ga ook lekker met hem wandelen zodat hij de buitenwereld kan ontdekken.
Het is ook belangrijk dat je hem praat, zingt en hem voorleest. Verander je stem zodat hij stemmingen leert interpreteren.
Het is te allen tijde belangrijk dat de baby de mogelijkheid heeft om te bewegen, dingen met zijn handjes te pakken en te voelen en zijn acties zelfstandig te leren coördineren.
Een fantastisch spel voor de vierde levensmaand van een baby is om hem op zijn ruggetje te leggen en hem een speeltje voor te houden, bij voorkeur iets dat fel gekleurd is. Hij zal zich of omhoog of naar een kant moeten werken om bij het speeltje te kunnen.
Deze oefening heeft twee fundamentele functies:
- Het verbetert zijn lenigheid en abdominale kracht, omdat hij zijn bovenste ledematen moet optrekken tegen de zwaartekracht in.
- Hij ontwikkelt zijn visuele, tactiele en auditieve vermogens.
Andere aanbevelingen
Zoals we altijd zeggen, hou het vaccinatieprogramma in de gaten en volg het nauwkeurig.
Of je je baby een fopspeen moet geven of niet, is een vaak besproken onderwerp. Het heeft zijn voordelen, omdat het de angst van de baby vermindert, maar het kan tevens contraproductief zijn.
Als je iets ongewoons ziet bij je baby of merkt dat hij zich niet prettig voelt, raadpleeg dan een deskundige. En voor de rest… geniet volop van de vierde levensmaand, want deze fase vliegt voorbij!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shaffer, D. R. (2009). Desarrollo social y de la personalidad. México: Thomson, 2002..