De tweede maand van je baby's leven

Als je baby twee maanden oud is zullen er veel nieuwe veranderingen plaatsvinden. Het zal je opvallen dat je kind actiever en socialer wordt.
De tweede maand van je baby's leven
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 23 april, 2024

Tijdens je baby’s tweede maand zullen zijn zintuigen verbeteren. Eerst sliep hij bijna de hele dag, maar nu zal hij veel actiever worden. Dit is een goede tijd om veel tijd met je baby te spenderen en hem te stimuleren.

Deze spannende veranderingen zorgen voor veel enthousiasme bij ouders omdat ze hun kind zien ontwikkelen. Je kleine zal zijn eerste geluidjes maken en hij zal stemmen en geluiden om hem heen opmerken.

Je zal zien dat je baby meer let op de dingen die om hem heen gebeuren. Maar hij is nog niet in staat om de bronnen van het geluid en het licht te identificeren.

Kenmerken van een twee maanden oude baby

In dit stadium van je kind haar leven zal ze de volgende kenmerken laten zien:

  • Je baby kan haar eigen hoofd omhoog houden voor een bepaalde tijd.
  • Na twee maanden kunnen baby’s met hun hoofd en ogen de bewegingen van dingen of personen volgen.
  • Je zal je baby’s eerste lach zien. En dit is de eerste van vele! Vergeet niet om foto’s te maken!
  • Je baby kan haar ledematen bewegen, maar ze heeft nog niet genoeg coördinatie om dingen vast te pakken.
  • Borstvoeding zou de enige voedsel van je baby moeten zijn als dit mogelijk is. Anders is flesvoeding een goede optie.
  • Je kind haar ritme om zich te ontlasten zal iets veranderen. Ze kan wel 5 dagen gaan zonder haar luier te gebruiken, maak je hier geen zorgen om. Dit komt doordat moedermelk bijna geen afvalstoffen bevat. Als je kind flesvoeding drinkt zal ze haar luier vaker bevuilen.
Baby in de tweede maand van zijn leven

Veranderingen van het lichaam van je baby in de tweede maand

In de tweede maand van je baby’s leven zal zij gemiddeld 5 á 6 keer per dag tussen de 15 en 17 centiliter drinken.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het gewicht en grootte van je baby. Dit is onder andere het gewicht bij de geboorte, het geslacht en na hoeveel weken je baby geboren is.

De meeste baby’s wegen gemiddeld tussen de 3,9 en 6,5 kg. Voor de lengte ligt het gemiddelde ongeveer tussen de 53 en 61 cm.

De motoriek van je baby is aan het ontwikkelen, hij zal nieuwe bewegingen leren omdat hij meer spierkracht en coördinatie heeft. Je kleine leert om controle te hebben over zijn lichaam.

Als je hem met zijn gezicht naar beneden legt zal hij misschien zijn hoofdje een klein beetje kunnen optillen met zijn armpjes. Hij kan misschien ook zijn hoofd recht houden als je aan zijn armen trekt om hem te laten zitten wanneer hij op zijn rug ligt.

Aangezien het gezichtsvermogen van je baby begint te verbeteren kan hij zijn ouders herkennen. Dit kan hem soms aan het lachen maken.

Ook zal hij reageren als hij zijn moeder haar borst of zijn drinkfles ziet. Zijn zuigkracht zal ook beter zijn geworden na een paar weken ervaring. Het zal nu minder lang duren als je hem voedt.

Onthoud: de ontwikkeling verschilt per baby. Elke baby zal op zijn eigen tempo ontwikkelen.

Aangezien het zicht van je baby begint te verbeteren, kan hij zijn ouders herkennen.

Tips voor het opvoeden van je baby van twee maanden

  1. Je moet altijd op de vaccinatie-kalender van je kind letten en deze ook volgen. Je kleine zijn immuunsysteem is nog erg kwetsbaar en deze vaccinaties zullen hem beschermen tegen ziektes. Onthoud dat je kind een paar uur na de vaccinatie een lichte koorts kan krijgen.
  2. Wees altijd alert. Je moet altijd een oogje in het zeil houden, ook als je baby in bed of op de verschoontafel ligt. Baby’s kunnen erg rusteloos zijn. Ze kunnen nog niet zitten, maar zichzelf wel omdraaien. Wees voorzichtig om ongelukken te vermijden.
  3. Wat betreft hygiëne is het belangrijk om de luier van je baby vaak te verschonen om irritatie in dit gebied te voorkomen. Het is het beste om je baby te wassen met een vochtige doek. De meeste baby’s van deze leeftijd genieten van baddertijd. Je kan hier gebruik van maken en je kleine elke 1 á 2 dagen in bad doen. Professionals hebben echter wel tegenstrijdige argumenten over het regelmatige badderen van baby’s.
Lachende baby

Stimulatie in de tweede maand

In de tweede maand van je baby’s leven zal hij veel stimulatie krijgen. Dit komt doordat je baby steeds meer in contact komt met zijn omgeving en andere mensen.

Het is noodzakelijk dat je gebruik maakt van de tijd dat je baby wakker is. Praat tegen hem, knuffel hem en laat hem de wereld om hem heen zien. Laat je kind jouw en zijn eigen lichaam aanraken en ontdekken.

Hang een object boven je baby wanneer je hem neerlegt met zijn gezicht omhoog. Dit helpt hem om het object te identificeren, scherp te stellen en kleuren, geluiden en bewegingen te herkennen.

Je kan je baby ook meenemen naar buiten voor een wandeling. Je baby is de wereld nog aan het ontdekken, help hem hiermee. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.