De moederliefde als basis voor de binding met je kind

Vanaf het moment dat je moeder wordt gaat je hart een eigen leven leiden. Je leeft onder de invloed van een oneindig stralende glimlach.
De moederliefde als basis voor de binding met je kind

Laatste update: 09 maart, 2019

Er bestaat geen twijfel over: moederliefde is de basis waarop de relatie met je kind wordt gevormd. Hij heeft snotneuzen, huilt, maakt alles kapot wat in de weg staat als hij een van zijn driftbuien of opgewonden aanvallen heeft. Er zijn momenten waarop hij dit alles doet, maar desondanks barst je hart het uit van tederheid en liefde voor hem.

Niets is zo bijzonder als zijn knuffels, zijn strelingen en zijn vlagen van genegenheid.

Liefde voor babyvoetjes

Moederliefde, de beste overlevingsstrategie

Moederliefde lijkt wel een zesde zintuig, een speciaal instinct om op elk moment liefde te kunnen geven. Het is de beste overlevingsstrategie, zowel voor jou  als voor je kinderen. Gewoonlijk doen zij zonder aarzeling een beroep op dit speciale ‘zintuig’, op je liefde en op je bescherming.

Dit soort liefde groeit met de dag, het heeft geen maat, geen grenzen of voorwaarden en is altijd belangeloos. Feit is, dat je al tijdens de zwangerschap op een zeer speciale manier van je kind begint te houden. Het is zoet en intens, niet te vergelijken met wie of wat dan ook.

Hechting, een speciale band tussen moeder en kind

Met hechting doelen we juist op die emotionele band, de verbinding die ontstaat tussen moeder en kind vanaf het moment dat de vrouw haar moederschap begint te voelen. Deze hechting is gebaseerd op de moederliefde en zorgt ervoor dat het kind op de nodige zorg kan rekenen.

Aan de andere kant vormt hechting ook de basis voor de opbouw van een onvoorwaardelijk en blijvend affectief netwerk.

Moederliefde voor dochter

Dit gebeurt er vanaf het eerste moment: het ronde baby-snoetje met het grote voorhoofd, de enorme kijkers, zachte wangen, stompe neus en een kleine uitstekende kin maken een combinatie van tederheid en ware liefde in je wakker.

Dan ga je beseffen dat liefde een naam heeft en uit vlees en bloed bestaat. Het maakt dat je hem wilt beschermen en met de seconde meer van hem gaat houden. Anderzijds reageert de baby van nature op jouw genegenheid. Hij kan reactie uitlokken met zijn huilen, lachen en andere emotionele expressievormen.

Huilen als signaal

Zo is in de eerste levensmaanden het huilen van de baby een krachtig signaal om jouw aandacht. Dit is zijn waarborg voor welbevinden. Elke baby huilt anders en ondanks de verschillende manieren van huilen is elke moeder in staat om snel het huilen van haar kind thuis te brengen.

  • Zo begint het huilen om pijn plotseling en het heeft geen ritme.
  • Huilen vanwege honger, kou of ongemak begint zachtjes en wordt geleidelijk aan heftiger.
  • Dan is er het huilen van de baby die alleen is, die de aanwezigheid van zijn moeder mist. Dit is een blijk van het feit dat de emotionele aandacht en het gezelschap een primaire behoefte is, evenals voeding en bescherming tegen de kou.
De liefde van een moeder voor haar kleintje is zo intens

Bovenstaande geluidssignalen vormen een prachtige taal van affectieve tussen moeder en kind. Het betekent zoiets als:

– “Mama, ben je daar?”

– “Ja lieverd, ik ben hier. Wees maar gerust.”

Glimlach als signaal

Een ander krachtig signaal is de glimlach van de baby. Al in de eerste weken van zijn leven is deze op de een of andere manier aanwezig. Hij wordt echter pas duidelijk in de tweede of derde levensmaand. Een glimlach van een baby doet veel goed. Het kan je betoveren en omhullen met een onweerstaanbaar gevoel van moederliefde.

Middels deze emotionele expressievormen leren moeder en kind elkaar kennen en leren ze ook affectief op met elkaar te communiceren. Op die manier kun je amen de betekenis leren wat het betekent om zo’n speciale harmonie met iets of iemand in de wereld te voelen.

De liefde van een moeder zorgt ervoor dat we altijd aan haar zijde willen staan. Je adoreert je kind, je wil lief voor hem zijn en alles samen met hem kunnen ervaren. Je bent gevoelig voor zijn signalen en zijn tedere stemmetje.

Daarmee kan hij je inpakken en je op de troon plaatsen van het Rijk van zijn Leven, genaamd Mama.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.