De geur van pasgeborenen en het narcotisch effect op de moeders

De geur van pasgeboren baby's heeft een geweldig effect op moeders, omdat het hen kalmeert en ontspant als ze dicht bij hun baby's zijn. Meer informatie.
De geur van pasgeborenen en het narcotisch effect op de moeders

Laatste update: 11 juni, 2023

De natuur werkt op wonderlijke manieren om de band tussen een moeder en haar kind na de bevalling te waarborgen. En er is geen moeder die niet keer op keer de heerlijke en unieke geur heeft ervaren die van haar baby doordringt tijdens hun eerste levensmaanden. Iets wat geen verrassing is. De geur van pasgeborenen veroorzaakt namelijk een soort narcotisch effect op de hersenen van moeders, en vandaag leggen we uit waarom.

Weet je nog hoe je kleintje rook toen je hem of haar voor het eerst in je armen had? Dat bijzondere aroma vol hormonen heeft de kracht om bij moeders een gevoel van genot en ontspanning op te wekken dat sterk lijkt op dat van drugs. Het maakt dat ze zich rustig voelen en smoorverliefd worden op hun hulpeloze baby’s.

De wetenschap bevestigt het: de geur van pasgeborenen veroorzaakt een narcotisch effect op de hersenen van moeders

In de natuur gebeurt niets bij toeval. Er zijn factoren die een diepgaande invloed hebben op het produceren van een unieke band tussen een moeder en haar kleintje. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology onthulde dat de natuurlijke geur die doordringt van pasgeborenen zorgvuldig door de natuur is ontworpen om moeders te helpen een liefdevolle en beschermende band met hun baby’s te creëren.

Om dit aan te tonen wierven onderzoekers 30 vrouwen aan. 15 van hen waren onlangs bevallen en 15 van hen waren nooit moeder geweest. Ze vroegen hen te reageren op verschillende mysterieuze geuren om hun neurale activiteit te bestuderen via functionele magnetische resonantie beeldvorming (MRI). De geuren omvatten bijvoorbeeld de pyjama’s van pasgeboren baby’s die geïmpregneerd waren met hun karakteristieke geur.

Een moeder ruikt aan haar baby
Zowel moeders als hun baby’s reageren van nature op elkaars lichaamsgeur, wat hen geruststelling en veiligheid geeft.

De meeste vrouwen zeiden dat het proberen te identificeren van de natuurlijke geur van de baby’s hen een aangenaam gevoel in hun lichaam gaf. Bovendien toonden de MRI’s aan dat het ruiken aan deze pyjama’s dopamine (het gelukshormoon) paden activeerde in hersengebieden die te maken hebben met beloning en leren, ongeacht hun moederlijke status.

Maar hoewel bijna allen op deze stimulans reageerden, waren het de nieuwe moeders die ongetwijfeld een sterkere sensatie ervoeren dan de niet-moeders. Volgens de onderzoekers veroorzaken de lichaamsgeuren van pasgeborenen hormonale veranderingen die werken als een katalysator voor de binding tussen moeder en kind. Hierdoor voelen deze vrouwen zich gelukkig, ontspannen en kalm als ze dicht bij hun kleintjes zijn.

De reukzin is niet alleen goed voor moeders

Het is bekend dat na de bevalling huid-op-huid contact essentieel is. Niet alleen om een succesvolle borstvoeding te bevorderen, maar ook om op natuurlijke wijze oxytocine vrij te maken. Het liefdeshormoon versterkt de band tussen moeders en hun pasgeborenen door aanraking en geur. Geurprikkels zijn dus niet alleen gunstig voor moeders, maar ook voor hun kleintjes.

Een moeder geeft haar baby borstvoeding
De natuurlijke geur van moeders brengt geruststelling voor baby’s en zorgt ervoor dat ze van nature de borst opzoeken om te voeden.

Onderzoek onder leiding (Engelse link) van de professoren R. Porter en J. Winberg toonde aan dat baby’s na de geboorte bijzonder gevoelig zijn voor moederlijke geuren, vooral de geursignalen die uitgaan van de tepel/aureoolstreek van hun moeders. Minuten na de geboorte brengt de natuurlijke borstgeur bij pasgeborenen een natuurlijke oriëntatie teweeg die hen naar de tepel leidt en succesvol zuigen en borstvoeding geven genereert.

Hoewel pasgeborenen in het algemeen worden aangetrokken door borstgeuren die door zogende vrouwen worden geproduceerd, leren zuigelingen die borstvoeding krijgen snel de karakteristieke olfactorische handtekening van hun moeder terwijl ze aan haar borsten zuigen en kunnen haar vervolgens alleen al aan die unieke geur herkennen.

Vroege op geur gebaseerde herkenning kan een belangrijke factor zijn in de ontwikkeling van de moeder-baby band.
-R. Porter en J. Winberg-

De geur van pasgeborenen veroorzaakt een narcotisch effect in de hersenen van moeders om een levenslange binding te bevorderen

Het is heel gewoon om moeders te observeren die aan de kleine hoofdjes van hun baby’s of zelfs aan hun kleren snuffelen, eindigend met een diepe zucht van geluk en een glimlach op hun gezicht. En hoewel sommige kinderloze mensen dit gedrag misschien vreemd vinden, is de waarheid dat de wetenschap heeft bevestigd dat de geur van pasgeborenen een neurologische respons heeft in de hersenen van hun moeders.

De natuur in haar oneindige wijsheid weet wat ze moet doen zodat, via hormonen als dopamine en oxytocine, de band tussen een moeder en haar baby opbloeit. In dit opzicht zijn de overleving en verzorging van de kleintjes gegarandeerd, want het wekt het aangeboren beschermingsinstinct van een moeder dat hen motiveert om hun best te doen voor hun kinderen.

Maak je dus niet te veel zorgen als je na de geboorte graag aan je baby en hun kleertjes ruikt. Dit is een normaal gedrag van het lichaam om ervoor te zorgen dat je verliefd wordt op je kind en het zo goed mogelijk wilt beschermen tegen elk gevaar.

Dankzij de afscheiding van de hormonen van geluk en liefde begint de onverwoestbare band tussen een moeder en haar kleintje zich te ontwikkelen vanaf het moment dat ze de gelegenheid hebben elkaar in de armen te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Herrera Gómez, Antonio. (2013). El contacto piel con piel de la madre con el recién nacido durante el parto. Index de Enfermería22(1-2), 79-82. Recuperado de: https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962013000100017
  • Karimi FZ, Miri HH, Khadivzadeh T, Maleki-Saghooni N. (2020) The effect of mother-infant skin-to-skin contact immediately after birth on exclusive breastfeeding: a systematic review and meta-analysis. J Turk Ger Gynecol Assoc;21(1):46-56. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2019.2018.0138. Epub 2019 Mar 25. PMID: 30905140; PMCID: PMC7075405. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30905140/.
  • Lundström J. Mathe A. Schaal B. Frasnelli J. Nitzsche K. Gerber J. Hummel T. (2013). Maternal status regulates cortical responses to the body odor of newborns. Front. Psychol. Sec. Cognitive Science. Recuperado de: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00597
  • Porter RH, Winberg J. (1999). Unique salience of maternal breast odors for newborn infants. Neurosci Biobehav Rev. 1999;23(3):439-49. doi: 10.1016/s0149-7634(98)00044-x. PMID: 9989430. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9989430/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.