Bloedarmoede voorkomen: welke voedingsmiddelen helpen?
Bloedarmoede voorkomen is mogelijk door bepaalde voedingsmiddelen aan je kind te geven.
Bloedarmoede heeft meestal te maken met een tekort aan hemoglobine. Dit is een molecuul dat zuurstof door het bloed transporteert.
Een gebrek aan voedingsstoffen of aan hemoglobine kan ervoor zorgen dat je kind ziek wordt. Daarom is het cruciaal om te weten wat je in dit geval kunt doen.
Symptomen van bloedarmoede
Hieronder volgt een lijst van mogelijke symptomen van bloedarmoede. Raadpleeg je kinderarts indien je een of meerdere van deze zaken bij je kind opmerkt.
- Begint zich prikkelbaar te gedragen
- Moeite met ademhalen
- Eet minder dan anders
- Voelt zich voortdurend zwak of moe
- Een pijnlijke tong
- Hoofdpijn of duizeligheid
- Bloedarmoede in een verder stadium kan leiden tot broze nagels en een blauwe of vale huidkleur
Deze aandoening kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur.
Voedingsmiddelen die bloedarmoede voorkomen
Bloedarmoede voorkomen kan door voor specifieke voedingsmiddelen te kiezen. Hier zullen we dieper ingaan op wat je het beste aan je kind kunt geven.
Fruit
Fruit behoort tot de gezondste voeding voor een kind. Appels zijn rijk aan ijzer. Daarom zijn ze ideaal om bloedarmoede te voorkomen.
Er zijn nog veel andere vruchten die rijk zijn aan ijzer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pruimen, bananen, citroenen, druiven, sinaasappelen, vijgen, wortelen en rozijnen. Het is beter als deze in ruime hoeveelheden worden geconsumeerd.
Honing
Honing is een belangrijke bron van ijzer, koper en mangaan. Deze combinatie bevordert de synthese van hemoglobine. Daarom is honing een belangrijk wapen tegen bloedarmoede.
Je kunt dit toevoegen aan het tussendoortje van je kind of als onderdeel van het ontbijt geven.
Vlees
Lam, rund en andere rode vleessoorten bevatten veel ijzer. Bovendien bevatten ze heemverbindingen die snel door de cellen van het lichaam worden geabsorbeerd.
Runderlever bevat meer dan 600% van de dagelijkse behoefte aan dit mineraal. Vlees is daarnaast ook een belangrijke bron van vitamine B12.
Zeevruchten en vis
Vis helpt om bloedarmoede te voorkomen omdat het veel ijzer bevat.
Enkele van de belangrijkste vette vissoorten (zoals tonijn en zalm) zijn zeer goede bronnen van ijzer, net als zeevruchten zoals oesters en mosselen.
Eieren
Eieren zijn een goede bron van eiwitten en bevatten veel antioxidanten. Deze helpen het lichaam om vitamines op te slaan.
Een groot ei bevat ongeveer 1 mg ijzer. Daarom helpt het regelmatig eten van eieren om deze aandoening te voorkomen.
Groenten
Groenten zoals spinazie, sla, broccoli, selderij, rode biet en koolsoorten bevatten veel ijzer en helpen daardoor om het energiepeil te verhogen.
Bovendien bevatten veel groenten vitamine B12, foliumzuur en andere voedingsstoffen die het lichaam helpen om sneller van bloedarmoede te herstellen.
Peulvruchten en noten
Linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen mogen in het voedingspatroon van je kind niet ontbreken. Vooral vooral niet wanneer ze symptomen van bloedarmoede vertonen.
Andere zeer belangrijke voedingsmiddelen zijn volkorengranen, gedroogde dadels, pinda’s, walnoten en amandelen. Al deze producten zijn bijzonder geschikt om bloedarmoede te voorkomen en te bestrijden.
Haver
100 gram havermout bevat ongeveer 4,7 mg ijzer, wat meer is dan in vlees (3 mg). Een kopje biedt 60% van de dagelijkse behoefte aan dit mineraal.
Rode biet
Rode bieten zijn ook zeer geschikt om bloedarmoede te bestrijden. Rode bieten bevatten veel ijzer, vitamine C, vitamine B, calcium en folaten. Hierdoor kunnen ze bijzonder goed ingezet worden tegen deze aandoening.
Bovendien stimuleert rode biet de productie van bloedcellen in het beenmerg.
Een geschikt voedingspatroon door middel van het eten van deze voedingsmiddelen zal bloedarmoede en een groot aantal andere ziekten helpen te voorkomen.
Raadpleeg altijd een kinderarts als je kind reeds aan bloedarmoede lijdt en er complicaties optreden. Dit is belangrijk zodat het kind onderzocht kan worden en om te leren welke stappen er genomen moeten worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vieth J., Lane DR., Anemia. Hematol Oncol Clin North Am, 2017. 31 (6): 1045-1060.
- Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.