Aanbevolen hoeveelheid melk voor je baby

Het is belangrijk dat je kleintje de juiste hoeveelheid melk, via borstvoeding of de fles, naar binnen krijgt. Hier wat richtlijnen.
Aanbevolen hoeveelheid melk voor je baby

Laatste update: 26 december, 2018

Alle ouders willen dat hun baby’s opgroeien tot sterke en gezonde mensen. Daarom vragen we onszelf soms af wat de aanbevolen hoeveelheid melk is voor baby’s gebaseerd op hun leeftijd.

Of je je kind nou moedermelk of flesvoeding geeft, je moet de juiste hoeveelheid weten die aanbevolen is voor je baby’s leeftijd.

Hoewel er vaak een standaard hoeveelheid is voor een baby’s leeftijd in maanden, kan de hoeveelheid verschillen per kind.

De juiste hoeveelheid melk gebaseerd op je baby’s leeftijd

Borstvoeding geven is aanbevolen tijdens de eerste 6 maanden. De hoeveelheid melk die je aan je kind geeft is moeilijk uit te drukken, behalve als je moedermelk via een flesje geeft.

Onthoud het volgende:

  • In een voedingssessie is het normaal dat één of twee borsten leeg gedronken worden. De baby’s melkinname moet ongeveer 10 minuten duren.
  • De baby heeft 5 minuten nodig om de melk uit de borst te zuigen en nog 5 minuten om het te consumeren.
  • Onthoud ook dat sommige kinderen sneller kunnen zogen dan anderen.

De aanbevolen hoeveelheid melk gebaseerd op je baby’s leeftijd

Als je om welke reden dan ook geen borstvoeding kan geven, is flesvoeding je beste vriend. Onthoud echter dat je op moet letten op hoeveel je kind drinkt als hij uit de fles drinkt.

Tijdens de eerste weken is het belangrijk je kind zoveel te voeden als hij nodig heeft. Dat betekent dat je klaar moet zijn om je kind borstvoeding te geven wanneer hij hiernaar vraagt.

Aan de andere kant is het tijdens het groeien belangrijk om de hoeveelheid moedermelk of flesvoeding die je geeft onder controle te houden. Dit moet gedaan worden om een gezond gewicht te behouden.

Daarom is het zo belangrijk om te weten welke hoeveelheid melk deskundigen aanbevelen.

Voor baby’s van 0 tot 2 maanden

Op deze leeftijd consumeren baby’s gewoonlijk 60 tot 150 ml melk per sessie. Dit moet elke 3 tot 4 uur herhaald worden. Sommige kinderen kiezen er echter voor om elke 4 tot 5 uur te eten. Als het nodig is kan je zelfs je kind wakker maken om hem melk te geven.

Baby’s van 3 tot 6 maanden

Tijdens deze periode consumeren baby’s tussen de 120 en 180 ml melk per sessie. Het is normaal dat baby’s in deze tijd voor langere periodes slapen. Sommige slapen zelfs de nacht al door. Als dit het geval is hoef je je kind niet wakker te maken om hem te voeden.

De aanbevolen hoeveelheid melk gebaseerd op je baby's leeftijd

Baby’s van 7 tot 12 maanden

Op deze leeftijd consumeren baby’s 3 tot 5 flesjes per dag. Dit is gelijk aan 235 ml melk per sessie. Als je kind al andere soorten voedingsmiddelen eet kan je langer wachten tot je hem weer melk geeft.

Na 12 maanden kan je flesvoeding vervangen door koemelk als de kinderarts het hier mee eens is. De hoeveelheid melk kan tot 2 glazen per dag zijn. Je kan dit ook aanvullen met yoghurt en kaas.

Hoe weet je of je kind de juiste hoeveelheid melk consumeert?

Je kan de volgende tekenen herkennen als je je kind de juiste hoeveelheid melk geeft. Een teken dat je kind genoeg melk heeft gehad is wanneer hij zijn mond dicht doet of zijn gezicht wegdraait wanneer je hem de fles wilt geven.

Het kind kan ook in slaap vallen wanneer hij klaar is met eten. Wanneer hij in slaap valt zal hij er ontspannen uitzien. Andere nuttige tekenen zijn bijvoorbeeld hoe vaak het kind gevoed wordt, gewichtstoename en de hoe vaak je zijn luier moet verschonen. Stoelgang moet 3 tot 5 keer per dag voorkomen.

In de eerste week is het belangrijk je baby zo vaak te voeden als hij nodig heeft. Dit betekent dat je klaar moet zijn je baby melk te geven wanneer hij er naar vraagt.

Typen flesvoeding

Er zijn verschillende typen flesvoeding beschikbaar. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Klaar voor gebruik. Deze melk is praktisch omdat het geen voorbereiding nodig heeft. Het nadeel is dat het duur is.
  • Geconcentreerde vloeistof. Deze melk is gemixt met een gelijke hoeveelheid water.
  • Poedermelk. Om poedermelk klaar te maken moet je 60 ml water mixen met een eetlepel poeder. Deze optie wordt het meest aanbevolen omdat het lang bewaard kan worden. Het is ook het meest economisch.
  • Speciale flesvoeding voor kinderen met bepaalde behoeften. Er is bijvoorbeeld flesvoeding beschikbaar voor kinderen met reflux. Ook is er flesvoeding beschikbaar voor premature baby’s en baby’s die te weinig wegen. Er is zelfs speciale flesvoeding gemaakt van sojabonen en hypo-allergene voedingsstoffen.

Deze verschillende melkopties bevatten voedingsstoffen die lijken op die in moedermelk. Ze helpen bij het versterken van het immuunsysteem van een baby. Ook bevatten ze belangrijke vitaminen en mineralen.

De aanbevolen hoeveelheid melk via borstvoeding of de fles gebaseerd op je baby's leeftijd

Symptomen van een allergie voor melk

Er zijn bepaalde signalen van een allergie zoals uitslag in het gezicht of rond de anus. Kinderen kunnen ook last hebben van diarree en constipatie. In sommige gevallen is hun ontlasting hard, in kleine hoeveelheid of erg compact.

In andere gevallen kunnen baby’s geïrriteerd raken of huilen na het eten. Ze kunnen zelf overgeven of zich onbehaaglijk voelen als ze moeten slapen. Als je een van deze symptomen herkent moet je contact opnemen met de kinderarts en stoppen met flesvoeding geven.

Je kind de juiste hoeveelheid melk geven moet een van je belangrijkste prioriteiten zijn als ouder. Probeer er daarom voor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en voldoet aan de vastgestelde parameters.

Vraag je dokter om advies als je vragen of zorgen hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lázaro  A, Martín B. Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP. 287-295.
  • Organización Mundial de la Salud / Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. 2010. ISBN: 978-92-75-33094-4.
  • Tewari, Angela & Meyer, Rosan & Fisher, Helen. (2007). Soya milk and allergy: indications and contraindications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.