Aanbevelingen voor het veilig dragen van een baby
Momenteel is er een grote verscheidenheid aan babydragers waarmee we een baby kunnen dragen: rugzakken, buidels, doeken, enz. Het is belangrijk om hun functie te begrijpen en te weten met welke punten je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste optie als het gaat om je baby veilig te dragen.
Het dragen van je baby biedt een aantal voordelen als het gaat om het vervoeren van onze baby’s. Zowel ouders als andere verzorgers kunnen het in de praktijk brengen en de voordelen van dit directe contact voor alle betrokkenen ontdekken.
De voordelen van veilig babydragen
Enkele voordelen die babydragen aan baby’s biedt zijn de volgende:
- Verhoogd fysiek contact tussen baby en verzorger. Dit versterkt de band en het gevoel van veiligheid van de baby.
- Minder huilen en het helpt de baby ook beter te slapen.
- Draagt positief bij aan de borstvoeding, moedigt borstvoeding op afroep aan.
- Voorkomt positionele plagiocefalie.
- Draagt bij aan een gezonde hechting.
Enkele voordelen van babydragen voor ouders en verzorgers:
- Zorgt voor meer mobiliteit en autonomie, omdat kinderwagens overbodig worden.
- Bevordert eigenwaarde.
- Vermindert het risico op postnatale depressie bij moeders.
- Bij correct gebruik beschermen en dragen babydraagapparaten de rugspieren.
Een baby veilig dragen: wanneer met babydragen te beginnen
Draagzakken van het type rugzak mogen niet bij baby’s jonger dan 6 maanden die niet zelfstandig kunnen zitten worden gebruikt. Als je je baby tijdens de eerste 6 maanden van het leven van je kleintje wilt dragen, dan moet je voor een draagdoek in wikkelstijl kiezen.
Doeken bieden kleintjes de ondersteuning die hun ontwikkelende lichamen nodig hebben. Deze dragers respecteren de fysiologische houding van pasgeborenen, wat betekent dat hun rug gebogen is in de vorm van een C.
Babydragen in deze fase is, indien correct gedaan, zeer gunstig voor baby’s. Hiermee kunnen ze in contact staan met hun ouders en verzorgers, wat een gevoel van rust en veiligheid biedt.
Het is van vitaal belang dat zorgverleners ervoor zorgen dat het gezicht van de baby altijd onbedekt en in zicht blijft. Op die manier kun je er altijd voor zorgen dat je kleintje correct ademt.
Moeten baby’s naar binnen of naar buiten worden gedragen?
Baby’s moeten altijd naar binnen worden gekeerd, dat wil zeggen, ze moeten tegenover de persoon zitten die ze vasthoudt. Dit is erg belangrijk. Als baby’s zich naar buiten bevinden, dan heeft dit een negatieve invloed op hun fysiologie, waardoor de kromming van hun wervelkolom wordt gewijzigd.
Bovendien laten de benen naar buiten toe hun benen bungelen, waardoor het risico op heupverplaatsing toeneemt. En tot slot, wanneer baby’s naar buiten worden gedragen, dan zijn ze kwetsbaar voor overstimulatie door de omgeving en kunnen ze geen toevlucht vinden.
Voor oudere baby’s zijn er meer opties voor veilig babydragen. Ze kunnen bijvoorbeeld op de heup of rug van de drager worden geplaatst, wat een grotere zichtbaarheid mogelijk maakt met behoud van de fysiologie van de baby. Het maakt echter niet uit waar de baby zich bevindt, hij of zij moet altijd tegen de drager zitten.
Ergonomische positionering
Het is heel belangrijk dat de drager die we voor het dragen van de baby gebruiken (rugzak, omslag, doek, enz.) voor zowel de drager als de baby ergonomische positionering biedt.
De drager mag tijdens het dragen van de baby geen ongemak ervaren. Het is belangrijk om voordat je een aankoop doet verschillende dragers uit te proberen, om ervoor te zorgen dat je iets neemt dat zich correct aan je rug aanpast. Het is ook heel belangrijk dat de drager niet loszit tijdens het dragen.
Oefen eerst met het aantrekken van de draagzak zonder je baby, dit maakt het gemakkelijker om te gebruiken. Idealiter zou je iets moeten kiezen dat zich aan je groeiende baby aanpast en dat van ademende stoffen gemaakt is. Vermijd ritsen en knopen, die hinderlijk kunnen zijn.
Tijdens de eerste levensmaanden moeten baby’s zich, terwijl ze in de draagdoek zitten in de banaanhouding bevinden. Hun gezicht moet te allen tijde en op de juiste hoogte zichtbaar zijn om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk kunnen ademen. Volg altijd deskundig advies als het gaat om het veilig dragen van baby’s.
Na de leeftijd van 6 maanden, wanneer baby’s al zelfstandig kunnen zitten, kunnen ze een rugzakachtige rugzak beginnen te gebruiken. Het is echter heel belangrijk dat je een rugzak kiest die de benen van je kind niet recht naar beneden laat hangen.
Deze positie houdt geen rekening met de anatomie van de heupen van je kleintje en kan tot letsel leiden (heupdysplasie). Baby’s moeten aan beide kanten met hun benen open zitten, met de knieën gebogen. Hun benen en onderkant moeten een ‘M’ vormen en de basis van de draagzak moet je baby van de ene knie naar de andere ondersteunen.
Hoe hoog moet ik mijn baby plaatsen?
Je moet je baby altijd zo plaatsen dat hij of zij zich vrij kan bewegen. Zorg er altijd voor dat er ruimte is tussen de neus van de baby en je eigen lichaam om onbelemmerde ademhaling mogelijk te maken en zijn of haar gezicht zichtbaar te houden. Je zou bijvoorbeeld in staat moeten zijn om het hoofd van je kleintje gemakkelijk te kussen als hij of zij in de draagzak zit.
Belangrijke aanbevelingen voor het veilig dragen van een baby
- Draag nooit je baby in een bewegend voertuig. Als je reist, moet je kleintje in een geschikt autostoeltje reizen, afhankelijk van het gewicht en de lengte van je baby.
- Baby’s moeten hun hoofd kunnen bewegen terwijl ze in een draagzak zitten, en hun gezichten moeten onbedekt zijn zodat ze kunnen ademen.
- Draag je baby nooit tijdens het uitvoeren van taken waarbij je het risico loopt te vallen (schaatsen, klimmen, fietsen, enz.).
- Kook niet terwijl je je baby draagt, want hierdoor loopt je baby het risico op verbranding.
- Vermijd gladde oppervlakken die vallen kunnen veroorzaken.
- Pas de pasvorm van je draagzak aan aan de lengte en het gewicht van je baby. Zorg ervoor dat je draagzak altijd in goede staat is.
Tot slot, als je twijfelt dan moet je een professional raadplegen. We weten zeker dat jij en je baby zullen genieten van de wereld van het veilig dragen van een baby!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- López Acuña, E.S., Salmerón Ruiz, M.A. (2014). El porteo ergonómico. Pediatr Integral XVIII (10): 774-780. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2014/xviii10/09/n10-774-780_Int-Especial.pdf
- Sánchez Prados, F. (2014). Recomendaciones de uso de los cabestrillos portabebés. Comité de Seguridad y Prevención de Lesiones no Intencionadas en la Infancia (Asociación Española de Pediatría). Disponible en: https://www.aeped.es/comite-seguridad-y-prevencion-lesiones-no-intencionadas-en-infancia/documentos/recomendaciones-uso-l
- Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria. (2015). El porteo ergonómico, una opción segura para transportar a los recién nacidos. SEPEAP. Disponible en: https://sepeap.org/el-porteo-ergonomico-una-opcion-segura-para-transportar-a-los-recien-nacidos/