30 prachtige Keltische namen voor meisjes
Vandaag stellen we je 30 van de mooiste Keltische namen voor meisjes voor. Tot op de dag van vandaag blijven de betekenis van elk van hen en hun oorspronkelijke verhaal inspirerend voor elke aanstaande moeder.
Bovendien is het mogelijk om via deze namen de erfenis van een van de meest gedenkwaardige volkeren, met een van de culturen die diepe sporen heeft achtergelaten op de mensheid, aan je kleine meid door te geven.
Wil je weten welke geheimen achter deze namen verborgen liggen? Zo ja, lees dan verder zodat we ze kunnen onthullen.
Keltische namen voor meisjes
Volgens historici (Engelse link) bekleedden vrouwen belangrijke rangen in de Keltische samenleving, veel meer dan wat in Griekenland of Rome gebeurde. Verschillende Romeinse schrijvers maken dan ook uitdrukkelijk melding van hun vaardigheid als krijgers en hun geduchte voorbereiding op de strijd.
Het bestaan van belangrijke vrouwelijke leiders (zoals koningin Boudica van de Iceni-stam) toont dan ook aan dat het voor vrouwen mogelijk was hoge posities te bekleden.
Wil je een naam met veel uitstraling voor je kleine meisje, dan bieden we je vandaag een lijst van de populairste Keltische namen voor meisjes. Hopelijk inspireren ze je!
Keltische namen voor meisjes: Van A tot L
- Alanna: Een naam met veel symboliek, die ‘mooi, helder’ betekent.
- Alina: Sommige auteurs classificeren deze optie als van Keltische oorsprong en het betekent ‘aantrekkelijk, grappig’.
- Ahslinn: Wijd verbreid gebruikt in Ierland, waar het ‘droom’ of ‘visioen’ betekent. In feite is een aisling een genre van Ierse poëzie dat aan het eind van de 17e eeuw en in de loop van de 18e eeuw erg populair werd.
- Brenda: Dit is ook een heel gewone keuze in Ierland, want het symboliseert kracht, triomf en macht. Het is ook de vrouwelijke variant van Brand, dat ‘zwaard, vechtende schittering’ betekent.
- Bricia: De vrouwelijke vorm van Bricio, dat ‘sterk’ betekent.
- Brigid: Een godin uit de Ierse mythologie, die de kracht en passie van vuur en poëzie vertegenwoordigt.
- Caeli: Afgeleid van Kayley, wat ‘smal, dun’ betekent.
- Eileen: Een van de mooiste Keltische namen op deze lijst. Het betekent ‘mooi als de zon’ en bovendien kent het varianten als Eilena, Eilene, Eileene, of Ayleen.
- Evelyn: Een variant van Eva, dat in het Gaelic ‘aangenaam’ betekent.
- Fiona: Betekent ‘degene met mooi haar’.
- Gwendolyn: Komt van koningin Gwendolyn, zoals uitvoerig beschreven in een artikel van Katherine Olson (Engelse link). Dit was een van de eerste fictieve vrouwelijke krijgsters in de oude geschiedenis van Groot-Brittannië, vereeuwigd door Geoffrey van Monmouth in de Middeleeuwen (dezelfde die de King Arthur verhalen populair maakte). Zo wordt verondersteld dat het verwijst naar ‘degene met de witte wimpers’. Maar er zijn er ook die denken dat het van de ‘heilige ring’ komt.
- Hazel: ‘Hazelnoot’ in het Keltisch. Ook is het afgeleid van het Oudengelse woord haesel.
- Iria Betekent ‘vruchtbaar land’. Bovendien is het de naam van een oude Galicische stad, Iria Flavia, gelegen in A Coruña (Galicië).
- Kiara: ‘Degene met het zwarte haar’.
- Lenora: Variant van Leonor en betekent ‘dat wat groeit’.
Van M tot Z
- Maeve: Dit is de Engelse bewerking van de Gaelische naam Medb, die ‘dat wat je gelukkig maakt’ betekent. Het komt van de koningin van Connacht in de Ierse mythologie, die als een godheid werd beschouwd.
- Meredith: Betekent ‘bewaker van de zee’. Sommige auteurs laten echter ook doorschemeren dat het zou kunnen komen van het Welshe woord meredudd, dat ‘de grote dame’ betekent.
- Morgana: Een Gaelische naam voor ‘degene die van de zeekust komt’ of ‘de koningin die uit de zee geboren is’.
- Nealie: Betekent ‘degene die regeert’.
- Nia: ‘Glimmen, stralen’. In feite was Nia in het mythologische geloof een feeënvrouw.
- Oona: In de lijn van de vorige optie draagt deze mooie naam de betekenis ‘koningin van de feeën’.
- Orla: Betekent ‘prinses van de gouden feeën’.
- Rhiannon: Ze was een Welshe heldin wier naam ‘de grote koningin’ betekent.
- Shayla: Moderne vorm die in de 20e eeuw ontstond en erg populair is in de Verenigde Staten. In deze zin komt het van de Gaelische variant van Cecilia en betekent ‘van het betoverde paleis’.
- Shirley: ‘Schitterend’.
- Suria: Dit is de naam van de godin die water doet stromen in de Keltische mythologie. Daarnaast kan ook Syria geschreven worden.
- Treva: Het vrouwelijke van Trevor, dat ‘grote vestiging’ betekent.
- Tristana: De vrouwelijke vorm van Tristan, dat afkomstig is van de Keltische naam Drystan. Men denkt dat ze afgeleid is van het woord drest, dat ‘oproer’ of ‘tumult’ betekent.
- Ula: Sommige schrijvers geloven dat het ‘juweel van de zee’ betekent, als verwijzing naar de rijkdom van de Rode Zee. Er zijn echter anderen die menen dat het een variant is van Ursula, dat ‘sterk als een beer’ betekent.
- Yilda: Betekent ‘degene die God dient’.
De Keltische cultuur klopt aan je deur met deze 30 namen
Met krijgshaftige vrouwen en natuurliefhebbers werd het Gallische volk een inspiratie voor de samenleving. Bovendien kunnen liefde en respect voor hun geloof een bijzondere band scheppen.
Laat je inspireren door deze 30 prachtige Keltische namen voor meisjes en open de deur naar de krijger en bewaker van je hart.
Maak je geen zorgen als je de juiste naam nog niet gevonden hebt, want er zijn nog veel meer verhalen van onze voorouders die je bij deze grote zoektocht kunnen helpen. Vooral als je een liefhebber van cultuur bent.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Couto, S. P. (s.f.). A História Secreta de Roma. Universo dos Livros Editora. https://books.google.es/books?id=EDgWDgAAQBAJ&dq=Drusila+celta&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Laguna, M. V. (2010). Breve Historia de los Celtas: La apasionante historia de un pueblo legendario y sus más grandes héroes Viriato, Vencigetórix y Boudicca. Ediciones Nowtilus. https://books.google.es/books?id=WalvEAAAQBAJ&dq=Aine+reina+de+las+hadas+celta&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Núñez, P. (2017). Civilización celta, El papel de la mujer, Mujeres celtas: druidesas y reinas guerreras. Clío: Revista de historia, 192, 72–79. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6150879
- Olson, Katherine. (2008). Gwendolyn and Estrildis: Invading Queen in British Historiography. Medieval Feminist Forum. Consultado el 21 de marzo de 2023. https://scholarworks.wmich.edu/mff/vol44/iss1/4/