29 Jongensnamen geïnspireerd door liedjes

Op zoek naar een unieke en melodieuze optie voor je kind? Mis de beste jongensnamen geïnspireerd door liedjes niet die we in het artikel van vandaag delen.
29 Jongensnamen geïnspireerd door liedjes
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 11 mei, 2023

Ben je op zoek naar jongensnamen geïnspireerd door liedjes? Dan mag je de volgende lijst die we hebben samengesteld niet missen. De namen zijn niet alleen gebaseerd op liedjes die de geschiedenis zijn ingegaan, maar ook op elementen van de samenstelling van melodieën of muzikale legendes die authentieke kunstwerken hebben gecreëerd.

Dus als je wilt dat je kleintje een artistieke afdruk heeft, neem dan kennis van de volgende opties.

De meest muzikale namen voor jongens geïnspireerd door liedjes

“Melodieën bezitten de kracht om ons naar het verleden te vervoeren. Daarom wekt muziek herinneringen op.”
Cardozo, Y (2020 – Spaanse link).

Jongensnamen geïnspireerd door liedjes, van A tot F

Adam

Deze naam van Hebreeuwse oorsprong verwijst naar de eerste mens die door God werd geschapen. Hij is echter ook geïnspireerd op Adam’s Song, een nummer van Blink 182.

Alexander

Verwijst in het Grieks naar de ‘beschermer der mensen’. Het kreeg zijn bekendheid in de muziekwereld dankzij het beroemde liedje van Lady Gaga.

Amadeus

Deze naam wordt geassocieerd met Mozart. In het Latijn zinspeelt het op de ‘liefde van God’. De Oostenrijkse artiest Falco maakte ter ere van hem het nummer Rock me Amadeus.

Andy

Het verkleinwoord van Andrew (‘sterke man’) is in deze lijst opgenomen vanwege de inspiratie voor het lied Andy, you’re a star, van The Killers.

Apollo

Verwijst naar de Griekse god van de muziek en de harmonie in het universum, een van de twaalf goden van de Olympus. Om die reden zijn liedjes zoals dat van de band Timebelle naar hem genoemd.

Ben

Michael Jackson maakte een wereldberoemd liedje met deze naam. Ben is het verkleinwoord van Benjamin, dat in het Hebreeuws ‘zoon van de rechterhand’ betekent.

Brio

Deze naam zinspeelt op iemand die ‘veel energie en enthousiasme’ heeft. La Ramona, een blues- en rockzangeres uit Bogota, gaf deze naam aan een van haar hits.

Calypso

Deze naam symboliseert een muziekgenre uit West-Indië. Volgens een artikel (Spaanse link) uit 2021 van de Universidad Autónoma de Zacatecas zou het door Afrikanen zijn ontwikkeld als communicatiemiddel. Daarnaast was Calypso een liedje van Luis Fonsi dat in de zomer van 2018 een hit werd.

Cooper

Verwijst naar het proces waarmee het geluid van rock en roll wordt gevormd.

Daniel

Elton John liet zich inspireren door de Hebreeuwse naam, die ‘God is mijn rechter’ betekent, om zijn gelijknamige lied te maken.

Dorisch

Deze naam verwijst naar een muzikale modus die lijkt op de moderne natuurlijke mineurtoonladder.

Aeneas

De naam van het personage uit de Ilias diende ook als inspiratie voor Henry Purcell, Engels barokcomponist, toen hij Dido en Aeneas schreef.

Fernando

Dit is een van de populairste liedjes van het beroemde Zweedse kwartet ABBA. Wat betreft de oorsprong van de naam, deze komt uit het Germaans en verwijst naar ‘hij die stoutmoedig is’.

A young boy playing the keyboard.

Van G tot P

Harrison

Verwijst naar ‘Harry’s zoon’. In dit verband is George Harrison, leadgitarist van The Beatles, een van de bekendste songwriters aller tijden.

Joe

Geïnspireerd op het beroemde Jimi Hendrix nummer. In het Engels is Joe een van de verkleinwoorden van Jozef. Daarom betekent het ‘Jahweh zal toevoegen’.

John

Taylor Swift werd geïnspireerd door de naam John om het lied Dear John te schrijven. In dit verband betekent het ‘God is genadig’.

Judas

Deze naam, van Hebreeuwse oorsprong, betekent ‘geprezen’ en is geïnspireerd op het beroemde nummer Hey Jude, van The Beatles.

Lyric

Dit is een zeer originele naam die zinspeelt op de woorden van een liedje.

Mickey

Dit is de Engelse vorm van Michael, die afkomstig is van de Hebreeuwse naam die ‘hij die is als God’ betekent. Aan de andere kant geeft het zijn naam aan het beroemde lied uitgevoerd door Toni Basil.

Octavio

Deze optie verwijst naar het octaafinterval, een reeks van acht tonen die de ene muzikale toon scheiden van de andere met tweemaal de frequentie. Als verkleinwoord kan men de naam Oti gebruiken.

Piper

De groep ABBA heeft een nummer dat The Piper heet. Het verwijst ook naar ‘iemand die fluit speelt’.

Muzikale jongensnamen, van Q tot Z

Raga

Verwijst naar de naam ‘melodie’ in het Sanskriet.

Reed:

Komt uit het Iers en verwijst naar het dunne, kleine materiaal dat tegen het mondstuk van een muziekinstrument wordt geplaatst.

Roberto

In het lied Alejandro, van Lady Gaga, noemt de bekende zangeres ook deze optie, waarvan de oorsprong Germaans is en verwijst naar degene die ‘schittert om zijn roem’.

Rock

Deze naam komt van rock and roll, het muziekgenre dat in de Verenigde Staten is ontstaan. In de 8e eeuw verscheen de term rocca in het Vulgair Latijn, waarvan wordt aangenomen dat het uit het Keltisch komt.

Tallis

In Oud-Frans betekent het ‘bos’. Samuel Lindon, de beroemde pianist, heeft een lied getiteld Tallis One, geweldig voor een mooie melodie.

Tom

Dit was de inspiratie voor twee beroemde liedjes: Major Tom, van Peter Schilling, en Tom’s Diner, van Suzanne Vega. In dit verband is het het verkleinwoord van Thomas, dat in het Aramees zinspeelt op ‘tweeling’.

Vincent

Don McLean maakte een liedje met dezelfde naam. Vincent is de Engelse variant van het Latijnse woord voor ‘overwinning’.

Wolfgang

De Zuid-Koreaanse groep Stray kids bracht met dit lied een eerbetoon aan de voornaam van Mozart. Het is van Duitse oorsprong en zinspeelt op de ‘reizende wolf’.

A young boy playing the trumpet.

Ga swingen en kies een van deze jongensnamen geïnspireerd op liedjes

Ben je op zoek naar de perfecte keuze? Waarom kies je er dan niet een op basis van je smaak of familietraditie? Als een van de ouders of familieleden muzikant is, is de kans groot dat een van deze opties je hart heeft geraakt en je de juiste naam voor de toekomstige koning des huizes al hebt gevonden.

Als je echter nog steeds het gevoel hebt dat je de juiste naam niet hebt gevonden, denk dan na over je smaak en wat je wilt dat je kleintje zijn hele leven weerspiegelt. Bij Je bent Mama bieden we allerlei naamsuggesties op basis van de thema’s waaraan je de voorkeur geeft, zoals natuur, goden, koningen, geschiedenis, landen, sport of zelfs televisieseries. Je kunt ook zoeken op een bepaalde letter, zodat je de meest spectaculaire lijsten niet mist! We wensen je veel succes met je zoektocht!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cardozo, Y. (2020). Música Borra el Nombre de las Cosas y Nos Transporta al Éxtasis del Origen de Todo . Metrópolis | Revista De Estudios Universitarios Globales1(2), 206-229. Recuperado a partir de http://www.metropolis.metrouni.us/index.php/metropolis/article/view/37
  • Chaves, S., & Laura, M. (2021). Epistemología y tradición oral afrocaribeña: dimensión epistémica del calypso afrolimonense. Universidad Autónoma de Zacatecas. Retrieved from http://ricaxcan.uaz.edu.mx/jspui/handle/20.500.11845/2212
  • Frith, S. (2001). Hacia una estética de la música popular. Las culturas musicales : lecturas de etnomusicología, 413–436. Trotta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.