24 Namen van Chinese oorsprong voor jongens

Ben je gepassioneerd door de Chinese cultuur en oorsprong? Zo ja, dan mag je deze lijst met 24 namen van Chinese oorsprong voor jongens niet missen.
24 Namen van Chinese oorsprong voor jongens
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 27 december, 2022

Ben je op zoek naar oosterse keuzemogelijkheden die een bijzondere betekenis hebben? Als je verliefd bent op deze cultuur, mis dan de volgende lijst met de beste namen van Chinese oorsprong voor jongens niet.

Deze namen zitten vol met de beste wensen van ouders voor hun kleintjes. Je kunt dus niet anders dan verliefd worden op deze namen. Let op!

Chinese namen met diepe culturele betekenissen

Chinese namen kunnen een beetje onthutsend zijn voor ouders die niet vertrouwd zijn met de Chinese taal en cultuur. Omdat het Latijnse alfabet niet gebruikt wordt in Aziatische landen, volgen we de methode die voorgesteld wordt in een onderzoek dat in 2016 gepubliceerd werd door de Universiteit van Valladolid. (Spaanse link).

Zo passen we de spelling en uitspraak van deze eigennamen aan het Engels aan, zodat het voor jou gemakkelijker wordt om verbindingen te leggen die je hart weten te raken. Ben je klaar om te zien of de juiste naam voor jouw kleintje hier te vinden is?

Namen van Chinese oorsprong

24 Namen van Chinese oorsprong voor jongens
 • Chang: Deze optie is zonder twijfel heel origineel en is een van de meest voorkomende voornamen in China, zoals de specialiste Tania Yeromiyan uitlegt (Engelse link). In deze zin betekent het ‘veelvuldig’.
 • Cong: Dit wordt omschreven als de kleine die altijd ‘intelligent’ zal zijn, een eigenschap die in dit land zeer gewaardeerd wordt.
 • Dalai: Komt uit het Mongools en zinspeelt met zijn kostbare uitspraak op degene die in staat is ‘de hele oceaan te bekijken’.
 • Dewei: In China hecht men veel belang aan sociale status. Een traditie die eeuwenlang in stand gehouden is door de grote rijken die in deze gebieden geheerst hebben. In deze zin verwijst Dewei naar het kind dat ‘nobel of van hoge klasse’ is.
 • Fo: Omschrijft het kleintje dat altijd ‘aardig, goed’ zal zijn.
 • Gao: Een van de mooiste korte namen en met een mooie klank. Bovendien zinspeelt het op degene die ‘lang’ zal zijn. Hoewel het niet erg gebruikelijk is, is het een originele optie met veel persoonlijkheid.

Heb je al een mooie naam gevonden? We hebben er nog meer!

 • Huang: Zinspeelt op ‘helder of geel’. Het is de naam van wel ongeveer 26 miljoen mensen. Ongetwijfeld is het een zeer gewaardeerde keuze, gezien de klank en de kostbare betekenis, vol met licht en kleur.
 • Kang: Voor de Chinese cultuur is het hebben van vitaliteit en energie van het grootste belang. Deze vermogens moeten elke dag gecultiveerd worden. Als je er net zo over denkt, betekent Jian ‘gezond’, en het zou geen perfectere optie voor je kind kunnen zijn.
 • Kun: Er zijn weinig opties die boeiender zijn dan deze, die zinspeelt op de grootsheid van het hele ‘universum’. Met dit in gedachten kan deze optie je hart raken, zoals alle moeders die hun baby voor het eerst in hun armen houden in dat ogenblik de aanwezigheid van alle melkwegstelsels, sterren en werelden voelen.
 • Jian: Zinspeelt rechtstreeks op het ‘welzijn’ van de toekomstige koning van het huis.
 • Qiang: Zinspeelt op het kleintje dat altijd ‘sterk’ zal zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat het ook een goede naam is voor de toekomstige koning van het huis.

Kan jij ook geen genoeg krijgen van deze namen van Chinese oorsprong?

 1. Mao: Deze naam is vrij traditioneel in het Aziatische land China en kon niet origineler zijn in zijn betekenis, want hij symboliseert ‘katten’.
 2. Ming: Het is gebruikelijk deze naam gecombineerd te zien met andere soorten namen, want hij zinspeelt op een ‘verklaring’. Ongetwijfeld doet de klank ervan denken aan de gevoelige en vluchtige aanraking van een bel. Wat kan er zoeter zijn?
 3. Yen: Zinspeelt direct op de jongeman die altijd ‘vredig’ zal zijn.
 4. Yong: In dezelfde trant als de vorige optie, maar dan verwijzend naar iemand die ‘moed’ heeft.
 5. Wong: Het klinkt misschien meer als een achternaam, maar het kan ook als naam gebruikt worden en zinspeelt op de kleur ‘geel’.
 6. Shen: Zinspeelt op ‘spiritueel’. Ongetwijfeld een perfecte keuze voor gelovige ouders.
 7. Syaoran: Verwijst naar de ‘kleine wolf’.
 8. Temüjin: Het doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar het verwijst naar de grote krijger Temüjin Genghis Khan. Het betekent dan ook letterlijk ‘het beste staal’.
 9. Tian: Zinspeelt op ‘hemel’. In die zin is het een uniseks naam die je zowel voor jongens als voor meisjes kan gebruiken.
 10. Yuan: Omdat het de munteenheid van China is, is het niet verwonderlijk dat het ‘rond’ betekent.
 11. Zhao: Met een heel originele filosofische betekenis, ‘boven en voorbij alles’.
 12. Wang: Verwijst naar het feit dat deze naam, letterlijk, ‘een koning waardig’ is.
 13. Tao: Zoals je misschien al bij Zhao gezien hebt, verrassen Aziatische opties met de meest relevante filosofische toespelingen. In dit geval zinspeelt het op de ‘manier van leven’.
Een Chinees landschap

Duik in de Aziatische cultuur met jongensnamen van Chinese oorsprong

We hopen dat sommige van deze jongensnamen van Chinese oorsprong je geboeid hebben en dat je je laat meeslepen door de cultuur van het grootste land van Azië. Zoals je misschien al gemerkt hebt, houden hun betekenissen grote schatten in, waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de naam voor je baby.

Hoe zit het met jou? Welke van deze opties heeft jouw hart gevuld? Laat het ons weten in de commentaren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.