Welke slaaphouding is geschikt voor zwangere vrouwen?

Welke slaaphouding is geschikt voor zwangere vrouwen?

Laatste update: 29 september, 2018

Zwanger zijn is een van de beste ervaringen die een vrouw kan hebben. Maar voor nieuwe moeders is het vaak een tijd vol vragen. Een van de vragen is welke slaaphouding het beste is.

Als de baby groter wordt in de baarmoeder, worden de uren slaap minder. Er is onzekerheid over welke slaaphouding geschikt is om te rusten zonder baby te storen.

Daarbij maken misselijkheid, angst en oprispingen het bijna onmogelijk om te slapen tijdens de zwangerschap. Daarom is het goed om advies te vragen over de beste slaaphouding tijdens een zwangerschap.

Welke slaaphouding is geschikt voor zwangere vrouwen

1. Op de linkerzijde

Medische experts raden aan om op de linkerzij te slapen. Dit helpt de circulatie van bloed en voedingsstoffen naar de baarmoeder en de baby. Het helpt ook de nieren om gemakkelijk afvalstoffen te elimineren.

2. Op je zij met een kussen

Deze houding met een kussen tussen de benen houdt de ruggengraat recht en zorgt ervoor dat je gewicht niet op een enkel been rust. Als je lange kussens hebt is het nog beter. Op deze manier kun je je buik steunen en steviger liggen.

3. Half-zittend

Deze positie is geschikt als je verminderde spijsvertering of oprispingen hebt. Een goed kussen geeft steun in deze houding zodat je meer comfortabel kunt liggen.

4. Opgeheven bovenlichaam

Een andere comfortabele slaaphouding is met een opgeheven bovenlichaam. Het is de meest raadzame manier om te slapen als je een verstopte neus hebt, last van brandend maagzuur of een gevoel dat je geen lucht krijgt.

Meerdere kussens worden gebruikt om de rug te steunen en op te lichten. Dit vermindert duizeligheid en ontspant je lichaam als je een lange periode horizontaal ligt.

Als de baby groter wordt in je baarmoeder, worden de uren slaap minder, waardoor misselijkheid en ongemak bij de onzekerheid over de beste slaaphouding voor de baby komen.

5. Voeten omhoog

In het geval van krampen in je benen, slechte doorbloeding of gezwollen voeten en enkels, is de aanbevolen houding om je voeten op een kussentje te leggen.

Dit voorkomt spataderen, tintelingen en krampen.

In deze houding is het mogelijk om zowel het lichaam als de geest te ontspannen. Het is altijd belangrijk om een aantal uren te slapen om het gewicht van je lichaam neer te leggen. Daarbij zal de baby zich zo goed kunnen ontwikkelen.

Welke slaaphouding is niet aan te raden tijdens een zwangerschap

Zoals er slaaphoudingen zijn die ideaal zijn voor de baby en de moeder tijdens de zwangerschap, zijn er ook die vermeden moeten worden in deze periode. Zoals deze bijvoorbeeld:

1. Op je rug

Dit is de minst raadzame houding, omdat het slecht is voor je spijsvertering en circulatie. Dit komt doordat het gewicht van de baarmoeder en darmen op de rug valt.

Deze slaaphouding kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken, rugpijn en aambeien. En het gevaarlijkste is dat het ervoor kan zorgen dat de circulatie in het hartje van de baby vermindert.

2. Op je buik

Op je buik slapen vormt geen risico als je aan het begin van je zwangerschap bent. In latere maanden is het echter niet aan te raden.

Veel zwangere vrouwen proberen om op hun buik te slapen omdat dit hun favoriete houding is. Maar afhankelijk van de fase van de zwangerschap is het wellicht niet aan te bevelen.

Als het te moeilijk is om in een andere houding te slapen, kun je een kussen in de vorm van een donut gebruiken of een stapel kussens in een ring, zodat je de buik niet plet.

Veel kussens gebruiken tijdens zwangerschap

Advies om in slaap te vallen

Goed slapen is heel belangrijk tijdens de zwangerschap, zoals in iedere fase van je leven. Het kan echter een probleem zijn om gemakkelijk te slapen. Hier geven we wat tips om in slaap te vallen:

  • Eet ‘s avonds een maaltijd die rijk is aan aminozuren. Deze zitten in granen, vis, melk, eieren en sla.
  • Slaap minstens 8 uren per dag. Wat dutjes betreft zouden deze niet langer moeten zijn dan 25 minuten, zodat je ‘s avonds gemakkelijker in slaap valt.
  • Vermijd koffie of chocolade na de middag. Drink niet te veel water na het avondeten zodat je niet te vaak op hoeft te staan om naar het toilet te gaan.
  • Pas de kamer aan zodat slaap bevorderd wordt. Het moet goed geventileerd, koel, stil en donker zijn. Gebruik lakens van katoen of zijde, dit geldt ook voor pyjama’s.
  • Alcohol en sigaretten zijn schadelijk voor de zwangerschap, niet alleen omdat ze de baby beïnvloeden, maar ze weerhouden de moeder ook van haar nachtrust.

Andere tips om te overwegen

Daarbij is het niet aan te raden om te sporten aan het eind van de dag. De reden is dat het lichaam energiek en opgewonden blijft na inspanning. Dit maakt het moeilijk om te ontspannen en verstoort de slaapcyclus.

Daartegenover zijn ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga erg gunstig als je probeert om je lichaam te ontspannen en te slapen. En ook, een goed kussen zal ook altijd je beste partner zijn tijdens de zwangerschap.

Goed slapen zal ervoor zorgen dat je een gezonde zwangerschap hebt, zowel voor de jezelf als de baby. Welke slaaphouding je ook kiest, zorg dat het een comfortabele en ontspannende houding is die helpt om op een goede nachtrust te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.