Week 13 van je zwangerschap: weetjes en tips

Week 13 van je zwangerschap: weetjes en tips

Laatste update: 19 mei, 2018

Een nieuw trimester begint en dus ook een nieuwe fase voor het kleintje in je baarmoeder. Tijdens week 13 van je zwangerschap is je baby reeds 6,5 tot 10 cm lang en hij weegt tussen de 13 en 20 gram.

Het gezicht van je baby vormt zijn unieke gelaatstrekken, maar ook andere transformaties vinden plaats die we hieronder zullen bekijken. Het is ongelooflijk spannend allemaal!

De uiteindelijke locatie van je baby’s ogen en oren is al bepaald. Daarnaast is er nog een ander werkelijk fascinerend detail: de vingerafdrukken zijn reeds gevormd.

De hersenen zijn één van de meest ontwikkelde delen van de foetus. Net zoals de structuren die de organen omhullen en beschermen.

Vanaf week 13 van je zwangerschap vormt het hoofd de helft van de totale grootte van de foetus.

Vanaf nu zal het lichaam sneller groeien om die achterstand in te halen en zodoende een proportioneel lichaam vormen.

In feite is tijdens de geboorte het hoofd slechts een vierde van de totale grootte van het lichaam. Bovendien zijn er enkele interessante processen in verband met het lichaam van de foetus  en zijn functie.

Het eerste proces heeft te maken met het aanmaken van rode bloedcellen die zuurstof vervoeren naar alle lichaamsweefsels.

In deze fase worden ze voornamelijk in de lever geproduceerd. Bij kinderen en volwassenen worden ze aangemaakt in het beenmerg.

Tijdens week 13 van je zwangerschap heeft de foetus reeds een immuunsysteem. Hij begint het proces om in staat te zijn zichzelf te verdedigen tegen externe organismen.

Natuurlijk bezit hij nog niet het vermogen van een volledig ontwikkelde baby. Het immuunsysteem moet nog verder groeien en leren om bedreigingen te herkennen.

In deze fase zijn er enkele interessante processen in verband met het lichaam van de foetus:

Aan de ene kant zullen de antistoffen van de moeder hem beschermen tegen infecties. 

Aan de andere kant scheidt de lever gal af. Verder produceert de alvleesklier insuline en de nieren vormen urine om afvalstoffen te verwijderen in het vruchtwater.

Week 13 van je zwangerschap

Week 13 van je zwangerschap: wat gebeurt er met je lichaam?

Vanaf week 13 van je zwangerschap zal je een verlichting voelen van bepaalde symptomen.

Sommige vrouwen beschouwen het tweede trimester als een ‘huwelijksreis’ van de zwangerschap. Dit betekent dat je in dit stadium meer zult kunnen genieten.

Hier zijn enkele veranderingen die je lichaam zal ondergaan:

  • Zowel misselijkheid, vermoeidheid en algemene futloosheid als regelmatige duizeligheid behoren bijna tot het verleden. Ze kunnen nog wel af en toe voorkomen. Je vitaliteit neemt toe en eerdere slapeloosheid verdwijnt.
  • De baarmoeder begint aanzienlijk te vergroten. 
  • Je kunt ongemak ervaren veroorzaakt door buikkrampen en darmproblemen. Specialisten verklaren dat de zwangerschap onze spieren vertraagt. We hebben hier geen controle over en laten onze maag, blaas en darmen bewegen.
  • Om dezelfde reden als hierboven vernoemd, vertraagt onze darmwerking. Dit zorgt voor een trage spijsvertering, opgeblazenheid, winderigheid en constipatie.
  • Het kan ook zijn dat je je neus meer moet snuiten, aangezien de slijmvliezen meer slijm aanmaken.
Echografie week 13 van je zwangerschap

Medische controles in dit stadium

De echografie van het einde van het eerste trimester kan in week 13 van je zwangerschap nog steeds worden gemaakt. Indien dit uiteraard nog niet eerder gebeurd is.

Dit is de laatste stap in een reeks controles die de moeder moet doen sinds de zwangerschap werd bevestigd.

Op dit moment wordt de evaluatie van het eerste trimester afgerond.

Er wordt gezegd dat het moeilijkste en verontrustende deel voorbij is, zeker voor nieuwe moeders.

Er zullen minder medische controles plaatsvinden, echter maar voor een korte periode.

Maandelijkse controles zijn nodig om de ontwikkeling van de foetus op te volgen. Maar ook om te controleren of de moeder aan enige vorm van ongemak lijdt.

Tips voor week 13 van je zwangerschap

Ten eerste, probeer comfortabele kleding te vinden. Aangenomen dat je broek te klein zal worden als de zwangerschap vordert.

Het beste is om het dragen van strakke kleding, ongemakkelijke schoenen en zware juwelen te allen tijde te vermijden.

Denk eraan dat, ondanks ze onschuldig lijken, deze elementen nadelig kunnen zijn voor je welzijn en ook ongemak kunnen veroorzaken.

Anderzijds, geniet van de hernieuwde energie die je voelt na het verdwijnen van de misselijkheid en duizeligheid.

Haal voordeel uit die vitaliteit om de intimiteit met je partner opnieuw op te bouwen. Geniet van andere plezierige activiteiten.

Geniet ervan want het is de ideale tijd om je buikje met trots te dragen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de la Calle Fernández-Miranda, María. “Estreñimiento y embarazo.” Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS: 63.
  • Navero, Sofía Piñero, et al. “Características y modificaciones de la sexualidad durante el embarazo.” NURE investigación: Revista Científica de enfermería 50 (2011): 3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.