Wat bepaalt het geslacht van een baby?

Toekomstige ouders willen altijd weten of ze een jongen of een meisje krijgen. Met deze vraag in het achterhoofd, willen we het vandaag gaan hebben over wat het geslacht van een kind bepaalt.
Wat bepaalt het geslacht van een baby?

Laatste update: 23 maart, 2019

Veel ouders hebben een beetje een voorkeur voor het geslacht van hun toekomstige baby. Dit geldt vooral als ze al een of meer kinderen hebben. Daarom kunnen ze zich afvragen wat het geslacht van een baby nou eigenlijk bepaalt.

Het is niet alleen nieuwsgierigheid die deze vraag oproept. Sommige ouders willen ook graag weten hoe ze hun wens uit kunnen laten komen. Gelukkig zijn er verschillende methoden die eigenlijk heel effectief kunnen zijn.

Welke factoren kunnen het geslacht van een toekomstige baby beïnvloeden?

Het geslacht van een baby wordt op het moment van de bevruchting bepaald. Het sperma bevat de chromosomen die het geslacht van de baby bepalen.

Sperma bevat twee soorten chromosomen. Eén wordt geïdentificeerd door de letter X en is vrouwelijk. De andere, die mannelijk is, wordt geïdentificeerd door de letter Y. Wat vrouwen betreft, hebben hun eitjes ook twee chromosomen, die beide X (vrouwelijke) chromosomen zijn.

De vereniging van een X-eicel met een spermacel dat ook een X-chromosoom bevat, resulteert in een XX-zygote. Een XX-zygote betekent dat de baby een meisje zal zijn. De vereniging van een X-eicel met een spermacel dat een Y-chromosoom bevat, resulteert in een XY-zygote, een jongen.

Vruchtbaarheidsbehandeling en de selectie van het geslacht van een baby

Met moderne vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen ouders het geslacht van een baby van tevoren weten. Daarom is het een goede optie als je het geslacht van je baby wilt kiezen. Er zijn twee behandelingen die deze mogelijkheid bieden. Ten eerste kunstmatige inseminatie (AI) en ten tweede in-vitrofertilisatie (IVF).

Via deze technieken implanteren professionals alleen embryo’s die betrekking hebben op het gekozen geslacht. Met in-vitrofertilisatie voeren vruchtbaarheidsdeskundigen bijvoorbeeld een preïmplantatie genetische diagnostiek uit. Hierdoor kunnen ze het geslacht van elk embryo identificeren.

Het is het vermelden waard dat deze behandelingen bijna 100% effectief zijn. Ze vereisen echter tijd en geld, omdat ze erg duur kunnen zijn. Verder vereisen ze het gebruik van vruchtbaarheidsgeneesmiddelen die ook erg duur zijn.

In veel landen over de hele wereld is het kiezen van het geslacht van een toekomstige baby alleen voor therapeutische doeleinden legaal. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij het voorkomen van de overdracht van genetische aandoeningen die verband houden met iemands geslacht.

Andere landen hebben echter meer ontspannen wetten. In de Verenigde Staten, Mexico en België kunnen ouders bijvoorbeeld het geslacht van hun baby’s kiezen op basis van persoonlijke voorkeur.

Methoden voor het kiezen van het geslacht van je baby tijdens de geslachtsgemeenschap

Methoden voor het kiezen van het geslacht van je baby tijdens de geslachtsgemeenschap

Er zijn ook methoden gerelateerd aan geslachtsgemeenschap die het geslacht van je toekomstige baby kunnen bepalen. Deze methoden zijn echter minder effectief.

Je seksuele contacten programmeren

Deze methode is gebaseerd op de snelheid van sperma. Y-chromosomen zijn kleiner en sneller, maar hebben een lagere overlevingskans. Tegelijkertijd zijn X-chromosomen groter en langzamer en hebben ze een grotere overlevingskans.

Een andere factor om in gedachten te houden is de levensduur van de zaadknop in vruchtbare omstandigheden, dat is ongeveer 12 uur. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de vrouw kan vaststellen wanneer ze ovuleert.

Als je een meisje wilt hebben, dan moeten jij en je partner enkele dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap hebben. Op deze manier zal het sperma dat X-chromosomen bevat de zaadknop bereiken. Tegelijkertijd zullen de Y-chromosomen in hun poging falen.

Als je op een jongen hoopt, dan moet je op het exacte moment van de ovulatie seks hebben. Hierdoor kan het sperma dat Y-chromosomen bevat snel reizen en de zaadknop bevruchten.

Het geslacht van een baby wordt op het moment van de bevruchting bepaald. Wat het geslacht van de baby bepaalt, zijn de chromosomen die het sperma bezit.

Redenen waarom ouders een voorkeur kunnen hebben voor een bepaald geslacht

Het is normaal dat ouders die al één kind hebben, graag een ander kind van het andere geslacht wensen. Culturele factoren spelen ook een rol in deze voorkeuren, evenals bepaalde sociale posities. De wens om een familienaam te behouden en andere zaken die te maken hebben met erfrecht of erfgoed, kunnen ook een rol spelen.

Bovendien hebben veel mensen bepaalde opvattingen over een geslacht die hun verlangens beïnvloeden.

Is het normaal om teleurgesteld te zijn als het geslacht van een baby niet is waar je op hoopte?

Is het normaal om teleurgesteld te zijn als het geslacht van een baby niet is waar je op hoopte

Als je graag een bepaald geslacht wilt en de echografie het tegenovergestelde onthult, dan voel je je misschien teleurgesteld. Het is volkomen normaal om je een tijdje teleurgesteld en zelfs verdrietig te voelen. Het lijkt op een rouwproces.

Voor sommige zwangere vrouwen is de teleurstelling echter sterker en dat kan psychologische gevolgen hebben. Dit kan zelfs het leven van het ongeboren kind in gevaar brengen.

In dit geval omvatten de symptomen een langdurige droefheid die zowel het leven van de moeder als die om haar heen beïnvloedt. Ze kan ook een gevoel van afwijzing voelen naar haar zwangerschap of haar ongeboren kind.

Deze gevoelens kunnen ook gepaard gaan met schuldgevoelens voor het niet verkrijgen van het gewenste geslacht. In deze situatie is het belangrijk dat beide ouders psychologische ondersteuning zoeken.

Het belangrijkste is dat jij en je partner genieten van de geweldige ervaring om ouders te zijn. Wanneer alles is gezegd en gedaan, dan zal het geslacht van je baby geen invloed hebben op de liefde die je voelt ten opzichte van de kleine jongen of het meisje dat je op de wereld zet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.