5 natuurlijke remedies om de bevalling te versnellen

Om verschillende redenen zoeken veel vrouwen naar manieren om de bevalling op een natuurlijke manier te versnellen. Als je bezorgd bent over je bevalling, kun je enkele van de opties in dit artikel gebruiken om op natuurlijke wijze de bevalling op te wekken.
5 natuurlijke remedies om de bevalling te versnellen

Laatste update: 05 november, 2018

Natuurlijke remedies om de bevalling te versnellen zijn erg populair onder aanstaande moeders. De wens om hun baby te zien zorgt ervoor dat vrouwen verschillende methoden gebruiken om dit speciale moment te vervroegen.

Je moet echter een aantal van deze technieken niet vóór de 36e week gebruiken. Je wilt niet per ongeluk te vroeg bevallen voordat je baby volledig is volgroeid.

Daarbij is er voor de meeste van deze methoden geen sterk bewijs dat ze werken. Daarom is het altijd een goed idee om te checken met je dokter om er zeker van te zijn of dit een goede optie voor je is.

Je moet er rekening mee houden dat elke methode om een bevalling op te wekken je kans op een keizersnee en andere noodingrepen zou kunnen vergroten. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met deze methoden, als je besluit om er eentje te gebruiken.

5 Natuurlijke remedies om de bevalling te versnellen

Hier is een lijst met de meest bekende natuurlijke remedies om de bevalling te versnellen:

1. Rode frambozenbladthee

Het drinken van rode frambozenbladthee helpt om de hormonen in balans te brengen en de baarmoeder te versterken. Dit natuurlijk middel is rijk aan vitamine A, B, C en E en bevat ook mineralen zoals magnesium, kalium en calcium.

Deze thee verkort de duur van de bevalling en kan de behoefte aan medische ingrepen tijdens de geboorte verminderen. We raden aan om elke dag 3 of 4 kopjes thee te drinken in je derde trimester.

Bevalling op natuurlijke wijze opwekken

2. Sleutelbloemolie

Sleutelbloemolie wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen die voorbij de uitgerekende datum zijn of die al eerder te laat bevielen.

Het is rijk aan linoleenzuur. Dit helpt om de baarmoederhals te verzachten en te verkleuren in de weken voor de bevalling. Daarom veroorzaakt het ook de productie van prostaglandinen.

Je kunt capsules van sleutelbloemolie oraal innemen of direct in de vagina inbrengen. Als je het inbrengt, zorg dan dat je het dicht bij de baarmoederhals plaatst.

“Leer om dit heilige moment van geboorte te respecteren, als fragiel, als vluchtig, zo ongrijpbaar als de zonsopgang .”
–Frederick Leboyer–

3. Wonderolie

Castorolie is een klassiek hulpmiddel om op natuurlijke wijze de bevalling te versnellen. Je moet met deze methode voorzichtig zijn en alleen als je arts het goedkeurt gebruiken. Het zorgt ervoor dat je darmen gaan samentrekken, waardoor je baarmoeder kan samentrekken.

Je moet echter weten dat het samentrekken van de darmen diarree veroorzaakt. Dit kan voor ongemak zorgen en in het ergste geval uitdroging veroorzaken.

Als je ervoor kiest om deze methode te gebruiken, zorg er dan voor dat je veel kokoswater drinkt. Dit helpt om gehydrateerd te blijven en je elektrolyten op peil te houden. Omdat wonderolie niet erg lekker is, kun je een lepel in een smoothie of een kopje sinaasappelsap doen.

4. Ananas

Ananas bevat het enzym bromelaïne waardoor je baarmoederhals zich ontsluit. Daarom helpt het bij de bevalling. Je moet weten dat het slechts een heel klein beetje van dit enzym met proteolytische actie bevat.

Veel ananas eten kan echter je darm stimuleren en net als wonderolie de activiteit in je baarmoeder verhogen. Je moet wel verse ananas eten omdat bromelaïne wordt vernietigd zodra het wordt ingeblikt of verwerkt in sap.

Bevalling te versnellen

5. Wandelen

De laatste natuurlijke remedie is wandelen. Terwijl het een goede oefening is voor aanstaande moeders, verplaatst het ook de baby naar de baarmoederhals aan het einde van de zwangerschap.

Daarbij zorgt wandelen dat er oxytocine vrijkomt, het hormoon dat helpt bij het opwekken en reguleren van weeën. Daarom is het goed voor moeders die dichtbij of na de uitgerekende datum zijn om meer te wandelen om de bevalling op gang te brengen.

Tot slot, voordat je deze natuurlijke remedies gaat gebruiken om de bevalling te versnellen, moet je de goedkeuring van je dokter krijgen.

Normaal is het het beste om de baby zijn of haar eigen geboortedatum te laten kiezen, zelfs als dat betekent dat je nog even moet wachten. Je baby zal er zijn voor je het weet! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Neri I, Dante G, Pignatti L, Salvioli C, Facchinetti F. Castor oil for induction of labour: a retrospective study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Aug;31(16):2105-2108.
  • Lu JH, He JR, Shen SY, Wei XL, Chen NN, Yuan MY, Qiu L, Li WD, Chen QZ, Hu CY, Xia HM, Bartington S, Cheng KK, Lam KBH, Qiu X; Born in Guangzhou Cohort Study Group. Does tea consumption during early pregnancy have an adverse effect on birth outcomes? Birth. 2017 Sep;44(3):281-289.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.