Overgeven en misselijkheid tijdens de zwangerschap

Overgeven en misselijkheid tijdens de zwangerschap

Laatste update: 13 juli, 2018

Overgeven en misselijkheid tijdens de zwangerschap zijn veel voorkomende symptomen. Doorgaans worden deze ervaringen geassocieerd met zwanger zijn, zelfs als de persoon niet zwanger is.

Overgeven en misselijkheid zijn geen pretje. Ze worden vaak in verband gebracht met een gezonde zwangerschap.

Het eerste trimester van de zwangerschap is het meest gecompliceerd in dit opzicht. Sommige vrouwen hebben hier meer last van dan anderen.

Deze symptomen treden vaak op ruim voordat we het heuglijke nieuws weten.

Ze blijven zelden voortduren tijdens hele de zwangerschap. Tijdens de eerste dagen kunnen ze onze ochtenden verpesten. Ze komen meestal voor tijdens het ontbijt of wanneer we net uit bed stappen.

De meeste toekomstige moeders hebben hiermee wel eens te maken tijdens hun zwangerschap. We weten dat het een veelvoorkomend proces is. Dit wil echter niet zeggen dat we er stilletjes moeten onder lijden. We kunnen er bovendien iets aan doen.

Specialisten en andere moeders hebben oplossingen en remedies gevonden. We geven je hieronder tips om de symptomen te verlichten.

Oorzaken van overgeven en misselijkheid tijdens de zwangerschap

Het is onwaarschijnlijk dat we deze ongemakken kunnen vermijden wanneer we zwanger zijn. Normaal gezien zijn ze te wijten aan een toename in de aanmaak van hormonen zoals humaan choriongonadotrofine (hCG).

Deze hormonale toename wordt uitgelokt door de bevruchting van het ei. In een later stadium wordt dit ook uitgelokt door de ontwikkeling van de placenta.

Overgeven en misselijkheid

Tijdens de eerste maanden houdt dit de productie van bovengenoemd hormoon hoog. Daarom treedt overgeven en misselijkheid op tijdens de eerste fase.

Het is mogelijk dat deze symptomen ook optreden tijdens andere fases van de zwangerschap. Normaal gezien verminderen ze geleidelijk aan naarmate de zwangerschap vordert.

hCG is, net zoals progesteron, een hormoon dat de ontspanning van het spijsverteringssysteem vergroot. Het is daarom dat brandend maagzuur meer voorkomt. Deze hormonen beïnvloeden ook de gebieden in de hersenen die braken opwekken.

Advies om overgeven en misselijkheid te behandelen

Zoals gezegd is het niet eenvoudig om deze hormonale veranderingen te vermijden. We kunnen toch stappen ondernemen om de symptomen te minimaliseren.

Overgeven en misselijkheid zijn normaal, maar soms moet het onder controle worden gehouden. Het vermijdt niet alleen het ongemak. Het kan ook ongewenste gevolgen hebben. 

Overgeven tijdens de zwangerschap: naast de wc zitten

Als een zwangere vrouw intensief overgeeft, kan er uitdroging optreden. Ze kan lijden aan voedingstekorten aangezien veel van de voeding verloren gaat.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een arts te raadplegen om te herstellen. Onderstaande tips kunnen ook helpen om ons beter te doen voelen.

  • Koekjes of crackers kunnen helpen op de vroege ochtend. Als je dit ongemak ervaart wanneer je ontwaakt, helpt het om wat crackers bij de hand te hebben. Eet er enkele voordat je uit bed komt. Dit zal namelijk je lage bloedsuikerspiegel in balans brengen.
  • Je kunt verder normaal ontbijten nadat je de crackers hebt gegeten tien minuten voordat je uit bed kwam. Drinken is echter niet aan te raden op dit moment. Ben je van plan om koffie of sap te drinken? Wacht dan tot drie uur na het eten van vast voedsel.
  • Vermijd zware maaltijden. Kies liever voor verschillende kleine maaltijden dan voor een grote maaltijd. Het is ook niet goed om lange tijd niet te eten. Luchtophoping kan in dit geval schadelijk zijn.
  • Denk eraan om je activiteiten te beperken, want overgeven en misselijkheid veroorzaken vermoeidheid.
  • Het wordt aanbevolen om het water en zout te vervangen dat je hebt verloren na periodes van intensief overgeven. Denk er dus aan om zo goed mogelijk gehydrateerd te blijven gedurende de dag.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bustos M, Venkataramanan R, Caritis S. Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new? Auton Neurosci. 2017 Jan;202:62-72
  • Lindblad AJ, Koppula S. Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Can Fam Physician. 2016 Feb;62(2):145

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.