Ontwikkeling van de foetus: fasen en beïnvloedende factoren
Een embryo wordt een foetus tijdens de achtste week in de baarmoeder. Tijdens deze fase van ontwikkeling van de foetus meet de foetus ongeveer anderhalve centimeter en weegt net geen gram.
Ondanks het feit dat de foetus de grootte heeft van een boon, maakt het zijn eerste bewegingen. Natuurlijk zijn deze nog onmerkbaar voor de moeder.
Tijdens deze fase in de ontwikkeling van de foetus beginnen de gelaatstrekken en ledematen zich reeds te vormen. De lippen, oogleden, neus en oren ontwikkelen aan het begin van de zwangerschap net zoals de vingers en tenen.
Wat de skelet- en spierstructuur betreft, beginnen de beenderen vorm te krijgen en zijn ze zichtbaar door de huid heen. Ze bestaan in deze fase slechts uit kraakbeen. Het hart en de lever, op hun beurt, zijn al functioneel maar blijven zich verder ontwikkelen.
Later zal de ontwikkeling van de foetus week voor week groter zijn tot het moment waarop hij de buitenwereld ontmoet.
Welke veranderingen ondergaat de moeder tijdens de ontwikkeling van de foetus?
Enkele symptomen waar zwangere vrouwen aan kunnen lijden in deze periode zijn:
- Ongemak of pijn ter hoogte van de buik wanneer de foetus groeit
- Gewichtstoename, om dezelfde reden.
- Toename van het volume van de borsten. Dit wordt veroorzaakt door de uitzetting van de melkklieren waarin de melk zal circuleren.
- Misselijkheid en braken.
- Gevoeligere reukzin. Dit kan braakneigingen opwekken door een afkeer voor bepaalde voeding of onaangename geuren.
- Vermoeidheid. Het lichaam werkt hard aan de creatie van een ander persoontje binnenin. Dit kan veel vermoeidheid veroorzaken. Bovendien is er vaak een gebrek aan rust vanwege de eerdergenoemde symptomen of zenuwen.
Factoren die de normale ontwikkeling van de foetus kunnen beïnvloeden
De hoofdfactor, beter gezegd de belangrijkste, is het dieet van de moeder. Bepaalde voeding kan namelijk een verandering teweeg brengen in het gedrag van de foetus. Over het algemeen wordt aangenomen dat zoete dingen meer beweging opwekken.
Daarom is het essentieel dat de moeder gedurende de zwangerschap een gezond en gebalanceerd dieet volgt. Dit wil niet zeggen “eten voor twee”. Eerder het eten van eiwitten, vitamines en andere specifieke voedingsstoffen die beiden nodig hebben tijdens de zwangerschap.
Het is ook belangrijk om slechte gewoonten te vermijden zoals roken of alcohol consumeren.
Als je bovendien lijdt aan voedsel-gerelateerde aandoeningen zoals hoge cholesterol, diarree of diabetes moet je jezelf extra goed verzorgen. Raadpleeg een arts voordat er complicaties optreden om ernstige problemen in de toekomst te vermijden.
Anderzijds heeft een studie, gepubliceerd in het Amerikaanse Magazine van Gynaecologie en Verloskunde, bevestigd wat vele anderen tot dusver hebben gezegd: lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap is veilig en kan een voordeel zijn voor zowel de moeder als de baby.
Matig intensieve aerobe activiteit wordt het meest aangeraden tijdens de zwangerschap. Dit houdt onder meer zwemmen en stevig wandelen in. Bovendien raden experts ook recreatieve activiteiten aan zoals tuinieren.
Niettemin is het altijd beter om een specialist te raadplegen om de juiste vorm van beweging te kiezen.
Het is ook belangrijk om periodieke echografieën te laten nemen. Dit om er zeker van te zijn dat de ontwikkeling van de foetus vlot verloopt.
Tijdens een echografie kun je de baby zien, zijn hartje horen en daarnaast de groei controleren. Deze zijn belangrijk voor zowel de controle als de opvolging van de zwangerschap.
Signalen waar je moet op letten tijdens de ontwikkeling van de foetus
Volgens het Sutter Gezondheidsnetwerk van ziekenhuizen en artsen, is het belangrijk dat de moeder haar behandelend arts raadpleegt bij de volgende symptomen:
- Wazig zicht, vlekken of lichtpuntjes met of zonder hoofdpijn.
- Een warm, rood en pijnlijk gebied ter hoogte van de kuit of achter de knie.
- Pijnlijk of brandend gevoel tijdens het plassen, of onregelmatig moeten plassen.
- Koorts van 38 graden Celsius of meer, langer dan 24 uur.
- Plotse ernstige of aanhoudende pijn of krampen onderin de buik.
- Vaginale bloedingen.
- Kwetsuur in je maag.
- Een plotse zwelling van handen, voeten of gezicht.
- Wondjes of zweertjes rond het gebied van de vagina (mogelijk herpes).
- Symptomen van vaginale infectie, onder andere jeuk, brandend gevoel of ongewone afscheiding.
- Betrokken zijn geweest bij een auto-ongeluk.
- Misselijkheid, diarree of braken, langer dan 24 uur.
Ten slotte is het noemenswaardig dat de vooruitgang in technologie het mogelijk heeft gemaakt om vele complicaties op te sporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complicaties die kunnen ontstaan tijdens de ontwikkeling van de foetus zoals diabetes of spina bifida.
Dit is eveneens een goede reden om voor regelmatige medische controles te kiezen.