3 dingen die je moet weten over een keizersnee
Wat is een keizersnee? Wanneer wordt deze procedure aanbevolen? Hoe ziet een typisch herstel eruit? Ontdek in dit artikel drie dingen die je moet weten over een keizersnee.
Tegen het einde van je zwangerschap kunnen al je vrienden en familie je gaan vragen: “Natuurlijke bevalling of een keizersnee?” Je moet deze vraag beantwoorden met wat jij en je gynaecoloog hebben besloten. Maar onthoud dat dit misschien niet de uiteindelijke beslissing wordt.
Je hebt misschien meerdere twijfels nadat deze vraag je is gesteld. Er zal een onvermijdelijke discussie over de voors en tegens van zowel een natuurlijke geboorte als van een keizersnee beginnen. Dit debat kan ertoe leiden dat je aan je eigen beslissing gaat twijfelen.
In dit artikel van Je bent mama vertellen we drie belangrijke feiten over een keizersnee.
Wat je moet weten over een keizersnee: wat is het?
Een keizersnee is een chirurgische ingreep. Daarbij wordt een opening in de buikwand van de moeder gemaakt. Deze snede bereikt de baarmoeder, waarna de baby eruit wordt gehaald.
Deze procedure wordt uitgevoerd als de vrouw bij kennis is. Het kan van tevoren worden gepland of kan in geval van nood worden uitgevoerd als zich onvoorziene complicaties voordoen.
Deze interventie duurt maximaal een uur. Artsen gaan over tot het verdoven van de moeder.
Dit kan worden gedaan met een enkele dosis van onmiddellijk effectieve spinale anesthesie of een ruggenprik die geleidelijk wordt verstrekt via een buisje die in de rug wordt ingebracht.
Zodra de moeder van de borst tot de voeten is verdoofd, maakt de chirurg een incisie in de buik net boven de schaamstreek.
Hierdoor kan de chirurg de baarmoeder en de vruchtwaterzak openen om de baby er uiteindelijk uit te kunnen halen. Vervolgens worden de neus en mond van de baby schoongemaakt en wordt de navelstreng doorgeknipt.
Het neonatale team zal controleren of de ademhaling van de baby normaal is en of de andere vitale functies stabiel zijn. Ondertussen zal de verloskundige de placenta verwijderen en vervolgens de incisies sluiten.
De moeder kan haar baby direct in de verloskamer zien en zelfs in haar armen houden.
Wat je moet weten over een keizersnee: wanneer wordt deze uitgevoerd?
Er zijn verschillende redenen waarom een zwangere vrouw een keizersnee kan krijgen in plaats van een vaginale bevalling.
De gynaecoloog of verloskundige bepaalt de manier van bevallen. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met de gezondheid en de positie van de baby. Maar ook met de eerdere bevallingen van de vrouw en haar medische geschiedenis.
Artsen kunnen bij een spoedgeval de beslissing van een keizersnee nemen of ze kunnen het vooraf inplannen.
Wanneer moet je een keizersnee plannen?
Een keizersnee moet ingepland worden als:
- je al eerder een “klassieke” keizersnee hebt gehad met een verticale baarmoedersnede (niet vaak). Ook wanneer je meer dan één keizersnee hebt gehad. Dit zijn beide factoren die het risico op een baarmoederbreuk tijdens vaginale bevalling kunnen vergroten.
- je een andere baarmoederoperatie hebt ondergaan, zoals een myomectomie (verwijdering van vleesbomen).
- het kind met de billen naar beneden in de baarmoeder zit of op zijn zij ligt.
- de baby een ziekte of een geboorteafwijking heeft waardoor jij risico loopt bij een vaginale bevalling.
- je meer dan één baby verwacht. Sommige tweelingen kunnen geboren worden met een vaginale bevalling. Als er drielingen of meer baby’s onderweg zijn, dan is een keizersnee nodig.
- Wanneer je een zeer grote baby verwacht, vooral als je diabetes hebt.
- je een andere baby van gelijke of kleinere grootte hebt gehad die tijdens een vaginale bevalling ernstig trauma heeft opgelopen.
- de placenta onder in de baarmoeder ligt en deze de baarmoederhals bedekt.
- een obstructie, zoals een vleesboom, de vaginale bevalling compliceert.
Spoedkeizersnee
Een spoedkeizersnee is noodzakelijk als:
- de placenta voortijdig loskomt van de baarmoederwand.
- de baarmoeder niet normaal blijft verwijden.
- de baby niet door het geboortekanaal afdaalt en de ontsluiting niet hervat wordt.
- de basale hartslag van de baby niet bemoedigend is voor de arts.
- er een verzakking van de navelstreng is die langs de baarmoederhals glijdt en de zuurstoftoevoer van de baby kan afsnijden.
Wat je moet weten over een keizersnee: het herstel en de verzorging
Na een keizersnee heeft het herstel van de moeder veel tijd en zorg nodig. De ziekenhuisopname duurt gemiddeld 4 dagen. Het is absoluut noodzakelijk om goed voor het litteken te zorgen om infecties te voorkomen.
Vier weken thuis rusten is ook noodzakelijk. Daarom is het een goed idee om iemand voor jou en je baby te laten zorgen.
In eerste instantie zal je pijn voelen wanneer je niest, hoest of iets doet waarbij er druk op de buik wordt uitgeoefend.
Blijf kalm en gebruik je handen of een kussen om de incisie vast te houden wanneer je dit overkomt. Dit ongemak gaat snel over en je baby zal alle pijn waard zijn.
Twee dagen na de keizersnee kan je ook ongemak voelen door de opeenhoping van gas.
Dit komt omdat de ingewanden na de operatie en bevalling enige tijd nodig hebben om zich aan te passen. Als je een paar rondjes in de gang loopt, kan je spijsverteringsstelsel weer op gang komen.
De artsen zullen waarschijnlijk iets voorschrijven om de pijn te verlichten en het lichaam te helpen genezen. Ze zullen je waarschijnlijk ook adviseren om goed gehydrateerd te blijven om verstopping te voorkomen.
Na verloop van tijd zul je zien dat deze kleine incisie bijna onwaarneembaar zal worden. Elk ongemak is slechts een herinnering aan de strijd die je de grootste vreugde bracht.