Misselijkheid en braken tijdens de bevalling
Braken tijdens de bevalling komt bij sommige vrouwen veel voor. In de meeste gevallen gebeurt dit zonder waarschuwing. Wat moet je hierover weten?
Het is belangrijk om te weten dat braken tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hormoonveranderingen of zelfs door vaginaal onderzoek tijdens de bevalling. Er zijn veel manieren om misselijkheid en braken onder controle te houden. In dit artikel zullen we je er meer over vertellen.
Studies bevestigen dat overgeven een veel voorkomende ervaring is, niet alleen tijdens de bevalling, maar ook gedurende de hele zwangerschap. In feite treft het ongeveer 70-80% van alle zwangere vrouwen.
Hoewel de meeste vrouwen, die last hebben van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, deze symptomen in het eerste trimester ervaren, heeft een klein percentage van vrouwen deze symptomen helemaal tot de bevalling.
Vermoeidheid en uitdroging
Vaak voelen zwangere vrouwen zich uitgeput door het overgeven. Lichamelijke vermoeidheid en uitdroging kunnen een directe invloed hebben op hun emoties. Gevoelens van frustratie, het verlangen om op te geven, angst en verwarring kunnen ontstaan. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop ze met de bevalling omgaan.
Als uitdroging optreedt als gevolg van overgeven, zal het lichaam van de vrouw fysiologisch gesproken moeite hebben om het hele proces door te staan. In het algemeen kan dit tot gevolg hebben dat de bevalling vertraagt en zelfs stopt, vanwege ketose.
En we horen iedereen vaak praten over ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, maar niemand vermeldt dat misselijkheid en braken ook vaak aanwezig zijn tijdens de bevalling zelf, samen met de pijnlijke weeën.
Bovendien is pijn niet de enige factor waardoor je je misselijk kunt voelen. Een epidurale verdoving kan tijdens de bevalling ook braken opwekken als je bloeddruk plotseling daalt.
Ongeacht de oorzaak van het braken, het belangrijkste dat je moet doen, is gehydrateerd blijven.
Wat zijn de oorzaken van braken tijdens de bevalling?
1. Beperkte voedselinname
Sommige vrouwen hebben honger en dorst tijdens de bevalling, vooral tijdens de beginfase. Eten is vooral belangrijk tijdens de vroege bevalling, omdat het de energie verschaft die je nodig hebt tijdens de actieve fase.
Naast stressfactoren kan het beperken van je voedselinname tijdens de bevalling uitdroging en ketose veroorzaken. Dit gebeurt wanneer het lichaam vet begint te verbranden om er energie uit te halen.
2. Uitdroging door te veel braken tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling moet je ervoor zorgen om je gebruikelijke hoeveelheid water te drinken of zelfs meer. Uitdroging is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van bloed overgeven tijdens de zwangerschap en bevalling.
Houd er rekening mee dat wanneer je lichaam niet genoeg vocht heeft, het je misselijk zal maken. Het gebrek aan vocht zorgt voor een overmatige druk en vervolgens braak je gal en bloed.
Eten is vooral belangrijk tijdens de vroege fasen van de bevalling omdat het de energie verschaft die je nodig hebt tijdens de actieve fase.
3. Medicatie
Sommige pijnstillers die tijdens de bevalling worden toegediend en de gebruikte anesthesie kunnen ook de oorzaak zijn van braken.
Houd er rekening mee dat wanneer vrouwen hun dosis medicijnen krijgen of als ze buiten bewustzijn zijn, ze hun ademhaling en het slikken niet onder controle kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat je sneller overgeeft.
4. Sommige voedingsmiddelen en dranken
In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen en dranken tijdens de bevalling braken veroorzaken. Als dit het geval is, richt je dan op drinkwater in plaats van op sap en voedsel zoals soep en bananen.
Bovendien kan braken verborgen angsten en zorgen weerspiegelen. Wanneer sterke emoties aanwezig zijn tijdens de bevalling, kan het ook lichamelijk grote invloed op je hebben. Probeer je zorgen van te voren te identificeren en op te lossen.
Onthoud tenslotte dat je, om braken te verminderen, licht voedsel moet eten tijdens de eerste fasen van de bevalling. Dan is het tijdens de actieve fase het beste om alleen vloeistoffen te drinken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lee, N. M., & Saha, S. (2011). Nausea and Vomiting of Pregnancy. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2011.03.009
- Chen J, Tu Q, Miao S, Zhou Z, Hu S. Transcutaneous electrical acupoint stimulation for preventing postoperative nausea and vomiting after general anesthesia: A meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Surg. 2020 Jan;73:57-64.