Een keizersnede is niet de “gemakkelijke manier"
Een gemakkelijke geboorte bestaat niet. Er is geen enkele procedure die een gemakkelijke geboorte mogelijk maakt. Daar moet geen twijfel over bestaan, hoewel sommige mensen geloven dat een keizersnede een gemakkelijke manier is om te bevallen.
Alle moeders komen op die speciale dag in het ziekenhuis en hopen met heel hun hart dat alles goed zal gaan.
Het is waar dat moeders ook een bepaalde mentale voorbereiding verbergen voor het geval dingen niet blijken te gaan zoals ze hadden gehoopt. Dit onderwerp is omgeven met mythes maar er zit ook veel van waarheid in.
Het soort van bevalling dat je zult hebben, maakt je echter nog geen goede of slechte moeder.
Het is immers zo dat het moederschap veel meer omvat dan alleen het biologische gebeuren. Het moederschap heeft te maken met liefde en bescherming. Moeder zijn betekent dit kostbare geschenk te koesteren en er dankbaar voor te zijn.
Wat houdt een keizersnede in?
Hoe vaak heb je gehoord dat je niet een echte bevalling hebt gehad omdat je een keizersnede hebt ondergaan? En hoe vaak ben je als slechte moeder bestempeld omdat je het advies van je arts opvolgde om het zogenaamde “gemakkelijke pad” te nemen?
Er is niets pijnlijker dan dit soort aanstootgevende uitspraken.
Soms is een keizersnede het enige alternatief om een veilige bevalling te waarborgen. Veel moeders kunnen geen natuurlijke bevalling ondergaan.
Er zijn veel gevallen waarin de moeder aan het bevallen is terwijl de uren en dagen verstrijken. En de baby komt maar niet. Met elk uur dat verstrijkt neemt het risico en de stress toe. Het wordt duidelijk dat er geen andere optie is.
In gevallen zoals hierboven beschreven, herkennen specialisten de tekenen van lijden. Maar ze zien ook de klinische symptomen die aangeven dat voor een andere weg moet worden gekozen. En nee, dat is geen kortere weg. Vergelijk het met het van een onverharde weg naar een verharde weg gaan.
Een donkere wolk, een plotselinge verandering
Dit soort plotselinge veranderingen die artsen voorstellen kunnen een enorme schok zijn voor een moeder. Een donkere wolk waardoor je de horizon niet meer kunt zien.
Het kan het plaatje van het grote moment danig misvormen. De beslissing van de arts verandert alles wat ze eerder voor ogen had. Hoe zal het nu allemaal verder gaan?
Wanneer dergelijke situaties zich voordoen, is er meestal geen ander veilig alternatief. Dit is waar de trotse en dappere moeder die een natuurlijke geboorte wilde, moet wijken.
Op dat precieze moment zal het intense verlangen om het leven van je baby te redden namelijk het enige zijn dat telt.
Dit betekent dat de beslissing om tot een keizersnede over te gaan vaak geen keuze is die de moeder maakt. De toekomstige moeder en artsen verliezen uiteindelijk de controle over de natuurlijke bevalling. Natuurlijk weigeren ze het meest waardevolle in de waagschaal te stellen: het leven van de verwachte baby.
Een keizersnede is net zo complex als een natuurlijke geboorte
Laat je niet voor de gek houden. Een keizersnede is net zo complex en pijnlijk als een natuurlijke geboorte. Het enige verschil is dat een natuurlijke geboorte op het moment pijnlijker kan zijn. Chirurgische interventie begint zijn tol pas te eisen in de periode ná de operatie.
De keizersnede is niet alleen een groter risico voor moeders. Het herstel is ook langzamer en gecompliceerder.
En dat is nog niet alles. De buik van de moeder zal altijd een litteken hebben dat haar herinnert aan het meest pijnlijke en stressvolle moment in haar leven. Een verandering van plannen die enorme spanning met zich meebracht.
“Een schreeuwende baby die uit een snede van slechts 8 cm lang getrokken wordt, dat snijden, trekken en scheuren vereist om door alle lagen van vet, spieren en organen heen te komen. Een ervaring die zo anders is dan die ik me had voorgesteld van het ter wereld brengen van mijn kinderen.”
-Rayan Lee, de gedachten van een moeder over het onderwerp-
Veel moeders moeten dit proces ondergaan, tesamen met de onwetende opmerkingen en commentaren van anderen over deze gebeurtenis. Alleen al de gedachte weer naar huis te gaan na een keizersnede kan moeilijk zijn.
De pijn komt na de bevalling, je bent geopereerd
De procedure scheidt de centrale spieren van de buik. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal dingen die we dagelijks moeten doen.
Spieren worden verrekt en gescheurd en ze hebben tijd nodig om op natuurlijke wijze te herstellen. Hoesten, niezen, de baby oppakken en dragen of borstvoeding geven, kan echt een marteling zijn. Het gevoel van niet-kunnen en onmacht kan deze moeders soms, hoewel slechts tijdelijk, overvallen.
Wanneer de verpleegster je vertelt op te staan wordt de pijn in je lichaam heviger. Dat is logisch: je bent geopereerd, er is gesneden en gehecht.
Het is ironisch om mensen neerbuigend over een keizersnede te horen praten als zijnde “de gemakkelijke manier”. De procedure die zoveel van je heeft gekost en je heeft laten lijden.
Deze moeders met hun permanente littekens verdienen net zoveel respect als degenen die in staat waren om de prachtige ervaring van een geboorte via het vaginale kanaal mee te maken.