Van moeder tot moeder: vragen voordat je kinderen krijgt

Denk je erover om kinderen te krijgen? Wil je echt moeder worden? Of moet je nog even wachten tot je je beter voorbereid voelt?
Van moeder tot moeder: vragen voordat je kinderen krijgt
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 17 september, 2023

Als je moeder bent, weet je dat kinderen krijgen het mooiste ter wereld is, maar het is niet gemakkelijk. En natuurlijk is het een beslissing die niet lichtvaardig genomen moet worden. In dit verband is het belangrijk om heel goed na te denken of je echt voorbereid bent op het krijgen van een baby. In dit artikel stellen we een reeks vragen voor die je kunt beantwoorden voordat je kinderen krijgt, om erachter te komen of je er echt klaar voor bent om moeder te worden.

Een baby krijgen is geen geringe opgave, want dat kind wordt je grootste verantwoordelijkheid in je leven. Daarom moet je, voordat je moeder wordt, jezelf een aantal vragen stellen. Alleen door hierover na te denken zul je kunnen voelen of het echt is wat je wilt en of het de juiste tijd ervoor is. Onthoud dat een kind alleen gezond en sterk kan opgroeien in een omgeving waar emotionele stabiliteit in alle opzichten aanwezig is.

Heb ik een stabiele partner?

Het hebben van een stabiele partner is essentieel als je een gezin wilt stichten, maar dat is niet altijd het geval. Tegenwoordig zijn er veel vrouwen die alleenstaande moeders willen zijn. In dit geval is het essentieel om een goed familiair ondersteuningsnetwerk te hebben of vertrouwde mensen waar je zo nodig terecht kunt.

Vragen voordat je kinderen krijgt
Als je een partner of een goed ondersteuningsnetwerk hebt, bedenk dan of deze mensen stabiel in je leven staan. Beoordeel ook of ze bereid zijn dingen voor jou en je kind te doen als dat nodig is.

Voordat je kinderen krijgt: ben je emotioneel in orde?

Je kunt geen kind krijgen met emotionele instabiliteit. Hoewel het fysiek mogelijk is, zou het niet goed zijn voor jou of eerlijk voor je baby. Emotionele stabiliteit is essentieel, zowel bij jou als bij je eventuele partner. In feite kan het nodig zijn dat je, voordat je een kind krijgt, de hulp van een psycholoog inroept om dat evenwicht te vinden voordat je een nieuw leven op de wereld zet.

Heb ik een goede economische draagkracht?

Kinderen krijgen kost geld, en dan hebben we het niet alleen over het feit dat je misschien bepaalde ingrepen moet ondergaan als je alleenstaande moeder wilt zijn. Het gaat om de handeling van het opvoeden en ervoor zorgen dat het ze aan niets ontbreekt. Bijvoorbeeld luiers, kleding, accessoires of voedsel, naast andere zaken, zullen je dagelijkse uitgaven verhogen.

Vanaf het moment dat ze ter wereld komen, gaat het om uitgaven voor hen. Daarom is het essentieel om een goede economische draagkracht te hebben en de zekerheid dat dit na verloop van tijd ook zo zal zijn.

Waarom wil ik een kind?

Het gaat er niet om dat je kinderen wilt omdat je beste vriendin moeder is geworden. Ook niet omdat je de zaken met je partner wilt oplappen en denkt dat een baby jullie dichter bij elkaar zal brengen. Niets is minder waar. Sterker nog, de stress van het ouderschap (Engelse link) kan de meest stabiele stellen jarenlang opbreken. Daarom is het essentieel dat je heel duidelijk weet waarom je een kind wilt.

Een moeder knuffelt haar baby
De redenen kunnen talrijk en heel divers zijn, maar waar het om gaat is dat je voelt dat er iets diep in je wakker wordt en je vertelt dat het tijd is om moeder te worden.

Voordat je kinderen krijgt: ben je op de juiste plaats en op het juiste moment om kinderen te krijgen?

Denk erover na of je alles hebt gedaan wat je wilde met je partner en voor jezelf. Voel je je voldaan als vrouw en denk je dat het nu de tijd is om kinderen te krijgen? Misschien heb je al een tijdje het gevoel dat je moeder wilt worden en heb je het in je hoofd, maar heb je de stap nog niet gezet omdat je eerst nog wat dingen wilde doen.

Nu is het moment als je je er klaar voor voelt. En als je met een partner bent, kan het voor hen hetzelfde zijn. Vergeet niet dat tijd van wezenlijk belang is en dat jullie allebei even goed voorbereid moeten zijn voordat je aan deze nieuwe fase begint.

Wat betreft de plaats moet je een huis hebben waar meer dan genoeg ruimte is voor je kind om op te groeien. Daarnaast een stad of dorp (Engelse link) waar het kind goed kan opgroeien. Denk goed na over de plaats en je huis om te weten of het precies is waar je moeder wilt worden.

De tijd is gekomen om moeder te worden!

Na het overdenken van deze vragen die we net genoemd hebben, kun je iets meer idee hebben of je echt moeder wilt worden. Misschien kun je beter nog even wachten tot je je er meer klaar voor voelt. Of misschien is voor jou de juiste tijd aangebroken om een mooi gezin te stichten!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.