Dingen die je moet weten over je mond tijdens de zwangerschap

Misschien merk je tijdens de zwangerschap veranderingen in je mond die twijfels of zorgen oproepen. We vertellen je alles wat je moet weten.
Dingen die je moet weten over je mond tijdens de zwangerschap

Laatste update: 14 mei, 2022

Het lichaam van de aanstaande moeder ondergaat vele transformaties tijdens het dragen van een baby, en daarmee komen honderden twijfels. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over je mond tijdens de zwangerschap.

Hormonale veranderingen, toegenomen irrigatie van het tandvlees, misselijkheid en hunkering kunnen in dit stadium het risico om aan mondziekten te lijden vergroten. En sommige daarvan kunnen leiden tot ernstige zwangerschapscomplicaties.

Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten wat er met je mond gebeurt tijdens de zwangerschap en hoe je je mondgezondheid in goede conditie kunt houden. Lees verder en kom het te weten.

1. Wanneer is het goed om de tandarts te bezoeken?

Idealiter vindt het eerste bezoek aan de tandarts plaats voordat je zwanger wordt, als je je zwangerschap plant. Zo krijgt hij of zij de gelegenheid alle nodige behandelingen uit te voeren om je mond gezond te hebben vóór de conceptie.

Als de zwangerschap eenmaal bevestigd is, is het ook nodig de tandarts te bezoeken en hem over je nieuwe toestand in te lichten. Je moet zelfs voor elk trimester een afspraak maken, zodat de vakman je kan bijstaan en je de nodige zorg kan geven.

“Als een vrouw van plan is zwanger te worden of weet dat ze zwanger is, moet ze een controlebezoek bij haar tandarts aanvragen.”
-Spaanse Vereniging voor Kindertandheelkunde-.

Is een ingreep nodig?

Als het uitvoeren van een of andere ingreep nodig is, zal de tandarts het juiste moment aangeven om dat te doen. In het ideale geval worden ingrepen gecoördineerd voor het tweede trimester. Dat is namelijk de veiligste tijd voor de baby en de meest comfortabele voor jou.

Je tandarts zal ook enkele preventieve handelingen verrichten, zoals gebitsreinigingen en fluoridebehandelingen als dat nodig geacht wordt. Bovendien zal hij je leren hoe je de mond van je baby gezond kunt houden en waar je op moet letten om de mondgezondheid van je baby bij de geboorte te behouden.

Mag ik een verdoving tijdens de zwangerschap?

Je moet weten dat het tijdens de zwangerschap veilig is om verdoving te krijgen en vullingen, wortelkanalen en extracties te laten doen. En als je tandarts het geschikt vindt, kan hij ook röntgenfoto’s maken met de juiste bescherming.

Als je die nodig hebt, kan de vakman je ook veilige medicijnen voorschrijven om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Daarom is het heel belangrijk dat je naar je vertrouwde tandarts gaat als je tijdens de zwangerschap problemen in je mond hebt.

Dingen die je moet weten over je mond tijdens de zwangerschap
Tandartscontroles tijdens de zwangerschap bieden meerdere voordelen voor de gezondheid van de moeder en haar baby. Daarom is het belangrijk ze te laten doen vóór het zwanger worden en tijdens de drie trimesters van de zwangerschap.

2. Veranderingen in de mond tijdens de zwangerschap

De mond is geen onbekende bij zwangerschapsveranderingen. Hormonen beïnvloeden namelijk alle lichaamsweefsels. Maar ook veranderingen in voeding en hygiënische gewoonten spelen hun rol.

Dit zijn de meest voorkomende veranderingen die vrouwen in hun mond ondergaan tijdens de zwangerschap:

Gingivitis

Het tandvlees raakt ontstoken en rood, gezwollen, ongemakkelijk, en bloedt gemakkelijk. Dit probleem hangt samen met de aanwezigheid van bacteriële plaque en tandsteen op de tanden, als gevolg van een ontoereikende mondhygiëne. Hoewel hormonale veranderingen en toegenomen weefseldoorbloeding het ontstaan ervan ook in de hand werken.

Problemen in de mond tijdens de zwangerschap: parodontitis

Dit is de evolutie van onbehandelde gingivitis, waarbij ziekteverwekkende kiemen de weefsels die de tanden ondersteunen aantasten. De infectie bevindt zich op een dieper niveau, wat de vernietiging van het kaakbot bevordert.

Om deze reden is het gebruikelijk dat sommige stukjes gebit verschuiven en zelfs verloren gaan. Maar dit is nog niet alles, want deze aandoening gaat ook gepaard met zwangerschapscomplicaties. Daarom is de tijdige behandeling ervan essentieel.

Gaatjes

Zwangere vrouwen kunnen hun gewoonten op het gebied van mondhygiëne veranderen door het poetsen te vermijden vanwege misselijkheid of ongemak aan het tandvlees. Bovendien wordt het mondmilieu verzuurd door braken en reflux en zelfs door het verlangen naar zoet voedsel.

Op hun beurt veroorzaken hormonen monddroogheid, waardoor de beschermende smering van speeksel beperkt wordt. Al deze omstandigheden bevorderen het ontstaan van gaatjes en de daaruit voortvloeiende vernietiging van het gebit.

Epulis gravidarum

Dit is een goedaardige tumor in het tandvlees, die ontstaat als het tandvlees ontstoken raakt. Het doet pijn, bloedt en bemoeilijkt het spreken en kauwen. Het verdwijnt echter vanzelf na de bevalling.

Xerostomie

Hormonale veranderingen veroorzaken bij sommige vrouwen minder speekselproductie, wat het risico op gaatjes en een slechte adem verhoogt.

3. De conditie van de mond van een vrouw tijdens de zwangerschap beïnvloedt de gezondheid van haar baby

Wat in de mond gebeurt heeft zijn weerslag op andere delen van het lichaam. Zo heeft bij zwangere vrouwen de toestand van de mond invloed op de zich ontwikkelende baby.

Een moeder die gaatjes of parodontitis heeft, heeft namelijk een grotere kans op zwangerschapscomplicaties. Bijvoorbeeld vroeggeboortes (Spaanse link), weeën, laag geboortegewicht, en zwangerschapsvergiftiging.

Bovendien kan een slechte mondgezondheid van de moeder ook de mondgezondheid van de baby na de geboorte beïnvloeden. Het is de moeite waard te vermelden dat gebitsproblemen samenhangen met de aanwezigheid van een groot aantal ziektekiemen in de mond en dat die via speeksel worden doorgegeven.

Een moeder met veel bacteriën in haar mond kan ze doorgeven (Spaanse link) aan haar kind door de permanente nabijheid tussen de twee. Dit verhoogt het risico dat de zuigeling in de toekomst last krijgt van mondproblemen.

Een moeder knuffelt met haar baby
De mondgezondheid van de moeder is van essentieel belang om de gezondheid van de baby na de geboorte te behouden.

Hoe je mond tijdens de zwangerschap verzorgen?

Om je mond gezond te houden en complicaties te vermijden tijdens je zwangerschap, is het belangrijk aandacht te besteden aan de volgende verzorgingsaspecten:

  • Poets je tanden na elke maaltijd of minstens tweemaal per dag gedurende 2 minuten.
  • Gebruik flosdraad om het gebied tussen je tanden schoon te maken.
  • Vul je hygiëne aan met fluoride tandpasta’s en aangepaste tandspoelingen, als je tandarts je dat opdraagt. Als ze je misselijk maken, kun je de smaak veranderen.
  • Drink veel water en vermijd suikerhoudende dranken en koolzuurhoudende frisdranken.
  • Houd een evenwichtige, voedzame en gevarieerde voeding aan. Probeer voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan calcium, vitaminen en mineralen. En verminder de inname van suiker en ultra-verwerkte voedingsmiddelen.

En zoals we je al vertelden, vergeet niet elk trimester naar de tandarts te gaan. Door goede mondverzorging te beoefenen, kun je genieten van het zwanger zijn en glimlachen met een gezonde mond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores, J., Oteo, A., Mateos, L., & Bascones, A. (2004). Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro. Bajo peso al nacimiento: una revisión de la literatura. Avances en Periodoncia e Implantología Oral16(2), 93-105.
  • García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica7(1), 132-139.
  • Carranza Villao, K. B. (2020). Gingivitis asociada al embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Guzmán Espinoza, K. N. (2021). Inflamación gingival asociada a factores de riesgo en el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Candina, H. J. R., Batista, A. J. H., & Fonte, E. T. P. (2018). Enfermedad periodontal en gestantes del primer y tercer trimestre del embarazo. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas37(2), 18-26.
  • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ramos Pizaña, M. (2018). Evaluación de muestras salivales para determinación de carga microbiana cariogénica en mujeres gestantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
  • Cuesta, A. L. (2020). Incidencia de Caries y Enfermedad Periodontal en Pacientes Embarazadas (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
  • Aulestia Jácome, A. N. (2022). Factores de riesgo de infectividad bucal en pacientes pediátricos. Revisión de la literatura.
  • Astoreca, V., & Mercadier, M. Importancia de la promoción y prevención de la salud bucodental en la embarazada, su relación con binomio madre-hijo y cuidados del niño en la primera infancia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.