Hoeveel weken ben ik zwanger?
Als je zwanger bent is een van de dingen die je als eerste wilt weten hoeveel weken je al zwanger bent.
We vragen ons een paar dingen af als het gaat om het achterhalen hiervan: waarom tel je de weken vanaf de laatste keer dat je ongesteld was? Is er een manier om precies te weten hoe lang ik zwanger ben? Klopt het dat een zwangerschap precies 9 maanden duurt? Waar komt die lijn op mijn buik vandaan?
Om al deze vragen te beantwoorden hebben we een paar interessante feiten over zwangerschap en de tijdlijn.
Weten hoeveel weken je zwanger bent is essentieel bij het maken van afspraken met een medisch team. Het zal je ook helpen bij het beter begrijpen van de veranderingen in je lichaam en de groei van je baby.
Hier zijn een paar handige basisconcepten over zwangerschap. Twijfel niet om te vragen om meer informatie naarmate je meer leert.
- Zwangerschapsduur: de periode van foetale groei. Met andere woorden hoelang je baby al in je aan het groeien is. Dit is belangrijk om te weten om zijn ontwikkeling te meten in bepaalde intervallen.
- Premature bevalling: wanneer de bevalling voor week 37 plaats vindt.
- Volledige zwangerschap: de complete zwangerschapsduur. Met andere woorden, de baby is volledig gevormd en is klaar voor de bevalling. Dit gebeurt tussen 38 en 42 weken.
Een interessant feit is dat de zwangerschapsduur altijd in weken wordt berekend. Het is de meest concrete manier om de zwangerschapsduur vast te stellen. Eerst zal het moeilijk zijn om het om te rekenen naar maanden, maar je zal snel aan ‘zwangerschapstaal’ wennen.
“Al het goede in het leven is een wervelwind: bedrijf de liefde, dans, spring, vlieg, barst in lachen uit, kus… en heb een kind.”
– Ana María Simón –
Hoeveel weken ben ik zwanger?
Waarom moet je vanaf je laatste menstruatie tellen als de bevruchting erna plaats vond? Het is erg makkelijk uit te leggen. We weten meestal niet precies de dag waarop alles begon, dus is het nauwkeuriger om de eerste dag van je laatste menstruatie te tellen als de eerste dag.
Dit voegt ongeveer twee weken toe aan de echte tijdlijn van je zwangerschap. Hoewel de ovulatie ongeveer 15 dagen na je laatste menstruatie plaatsvindt, verschilt de perfecte tijd om bevrucht te raken per vrouw.
Het stoppen van de menstruatie en fysieke veranderingen zoals groei van de borsten of pijn in de baarmoeder zijn een aantal symptomen van zwangerschap. Maak in elk geval eerst een afspraak met je dokter.
Er zijn zwangerschapstesten op de markt die een bevruchtingsindicator hebben. Ze laten je niet alleen weten of je zwanger bent, maar ook hoelang je ongeveer zwanger bent.
Ze zijn niet 100% betrouwbaar, maar geven wel aan hoeveel weken je al zwanger bent. Deze test kan je thuis doen en ze zijn te kopen bij elke apotheek en drogisterij.
Toch wordt het geadviseerd om naar je dokter of gynaecoloog te gaan om testen af te laten nemen.
De echo
Deze test zal je het meest duidelijke beeld geven over hoelang je al zwanger bent. Een echo is een beeld van het binnenste van je baarmoeder.
Je dokter zal verschillende echo’s nemen tijdens je zwangerschap. Hierin kan je zien hoe de baby groeit, hoor je zijn hartslag, kom je het geslacht van je baby te weten, etc. Op een echo kan men op verschillende manieren de grootte van je baby meten, wat zal helpen bij het bepalen van de draagtijd.
9 maanden zwanger
Dit is niet echt zo. Een volledige zwangerschap duur tussen de 38 en 42 weken. Als we 4 weken tellen voor elke maand komen we uit op 10 maanden. Waarom?
Als we tellen vanaf de laatste menstruatie moeten we twee weken erbij optellen, omdat de bevruchting gewoonlijk tijdens het ovulatieproces plaats vindt. Het ovulatieproces begint ongeveer in het midden van het menstruatiecyclus.
We bevelen aan om al je vragen te stellen aan je dokter, gynaecoloog of verloskundige, omdat zij specialisten zijn en weten hoe ze je kunnen adviseren en alle vragen kunnen beantwoorden. Je medische team zal er zijn om je met veel meer zekerheid door het proces te begeleiden.