Hoeveel weken bedraagt de duur van een zwangerschap?
Hoeveel maanden of weken bedraagt de duur van een zwangerschap? Iedere zwangere vrouw die naar haar prenatale onderzoeken gaat, telt de dagen om te weten hoe haar baby zich zal ontwikkelen.
In dit artikel bespreken we de duur van een zwangerschap in weken.
Het is normaal om veel twijfels te hebben over een eerste zwangerschap. Een van de meest voorkomende vragen is hoe lang het exact zal duren.
Als je voor het eerst mama wordt, kun je misschien denken dat een zwangerschap 9 maanden duurt. Maar dit is niet helemaal waar.
Een normale zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. Maar als elke maand 4 weken heeft, betekent dit dan niet dat we 10 maanden zwanger zijn? 10 maanden?! Ja, dat is inderdaad zo. Maar hoe dan?
Bedraagt de duur van een zwangerschap 9 maanden?
Er is geen vergissing: een normale zwangerschap duurt 40 weken. Maar als we bepalen hoe ver een zwangerschap staat, berekenen we dit niet vanaf het moment van de bevruchting zelf. We weten namelijk niet wanneer dat exact gebeurd is.
Dus als je dokter je een getal geeft in weken, begint dit op de eerste dag van je laatste menstruatie. Anders gezegd, de bevruchting zelf is gebeurd twee weken voor of na deze datum.
Echter, het is belangrijk om te weten dat wanneer je voor het eerst een echografie doet, je de exacte duur van de zwangerschap zult weten. Dit is een van de metingen die artsen krijgen van het eerste beeld van jouw baby.
Als dit eenmaal duidelijk is, klopt het rekensommetje perfect. De duur van een zwangerschap bedraagt tussen de 38 en 42 weken. Binnen deze tijdspanne wordt je baby volledig ontwikkeld geboren. Op dit moment spreken we van een volledige zwangerschap.
Kan een baby geboren worden voordat een zwangerschap volledig is uitgedragen?
Natuurlijk. Met elke week die voorbij gaat, neemt de kans toe dat je baby volledig ontwikkeld en gezond wordt geboren.
Baby’s geboren na 8 of zelfs zeven maanden hebben het overleefd zonder grote ontwikkelingsproblemen. Bij meerlingzwangerschappen komen vroeggeboorten veel voor.
Dit komt omdat de baby’s minder ruimte hebben in de baarmoeder. Zelfs als ze prematuur geboren worden, brengt dit niet noodzakelijk complicaties met zich mee.
Een foetus kan levensvatbaar zijn vanaf 26 weken, hoewel de baby op dit moment nog niet volledig volgroeid is. Dit duidt het vroegste moment aan waarop een baby mag geboren worden en kan overleven. Niettemin is dit verre van ideaal voor de baby.
Hoe vroeger een premature baby geboren wordt, hoe ernstiger de complicaties kunnen zijn.
Hoe wordt de duur van een zwangerschap onderverdeeld?
De duur van een zwangerschap wordt onderverdeeld in 3 kwartalen of trimesters, afhankelijk van de ontwikkeling van de foetus. Deze zwangerschaps-trimesters kunnen op hun beurt onderverdeeld worden in weken:
- Eerste trimester: week 1 tot 12. Rond 5 weken begint het hart van je baby te kloppen.
- Tweede trimester: week 13 – 28. Tijdens week 15 hebben de geslachtsorganen zich volledig gevormd dus kan er bepaald worden of het een jongen of een meisje is. Tussen week 17 en 18 begint de baby te horen, hoewel hij geluiden nog niet perfect kan onderscheiden.
- Derde trimester: week 29 tot 40. Tijdens dit laatste kwartaal groeit je baby aanzienlijk. Vanaf week 29 zal je baby beginnen te knipperen met zijn ogen. Hij zal licht en schaduw kunnen zien en zijn pupillen zullen zich verwijden.
Elke trimester bevat verschillende mijlpalen in de ontwikkeling van de foetus. Met de enorme hoeveelheid informatie over de zwangerschap voorhanden, kun je de voortgang van je baby en de ontwikkeling van ieder orgaan volgen.
Naarmate de weken van je zwangerschap vorderen, kun je ontdekken wat er in je lichaam gebeurt. Dit is een leuk tijdverdrijf terwijl je wacht op de komst van je baby.
Wanneer je week 38 nadert, zal de baby zich in de positie brengen voor de geboorte: de achterhoofdsligging. De meeste baby’s brengen zichzelf in deze positie, met het hoofd tussen het bekken. De baby is nu klaar om geboren te worden.
In welk trimester je je ook bevindt, praat met je arts. Hij zal je alle informatie geven over de embryonale en foetale ontwikkeling tijdens de zwangerschap.