Hoe vaak zou je je baby moeten voelen tijdens de zwangerschap?
Een van de mooiste ervaringen die een vrouw kan hebben, is wanneer je je baby tijdens de zwangerschap in je buik voelt bewegen. Het is ook een indicatie van de gezondheid van je toekomstige baby. Het is om die reden dat veel moeders vragen hoe vaak ze hun baby moeten voelen.
De frequentie van foetale beweging gedurende de dag is een belangrijk stukje informatie voor verloskundigen.
Dit betekent niet dat je de hele dag op je hoede moet zijn, maar als je je hiervan bewust bent, dan kan je je arts belangrijke informatie geven over hoe het met je baby gaat.
Je baby moeten voelen: de beweging ontwikkelt zich naarmate je zwangerschap vordert
In het begin van de zwangerschap zullen toekomstige moeders helemaal geen beweging voelen. In de daaropvolgende maanden kan je enkele zeer lichte bewegingen of schaven voelen die zeer onregelmatig voorkomen.
Naarmate de zwangerschap tot halverwege vordert, zullen deze gewaarwordingen toenemen. Tijdens je laatste trimester zul je deze bewegingen van je baby waarschijnlijk meerdere keren per uur voelen.
Dit is echter afhankelijk van het tijdstip van de dag en het individuele gedrag van je baby.
Er zullen momenten zijn dat je baby actiever is en ook wanneer hij duidelijk slaapt of rust.
Dus onthoudt, het is normaal om je baby elke dag een paar uur lang niet te voelen schoppen of bewegen.
Een dagelijkse registratie van bewegingen bijhouden
Specialisten raden vaak aan dat moeders de keren bijhouden dat ze voelen dat hun baby in de baarmoeder beweegt.
Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je weet dat de baby in orde is en ook leren om de patronen van zijn of haar bewegingen te herkennen.
Dit betekent niet dat je elke keer dat je een beweging voelt, er een notitie van moet maken. Bereken liever hoeveel tijd er verstrijkt tussen de ene beweging en de andere.
Elke ontwikkelende baby heeft zijn of haar eigen bijzonderheden. Het tijdstip is ook een factor. Over het algemeen zijn baby’s actiever tussen 9 uur in de avond en 1 uur ‘s nachts.
Waarom is het belangrijk om met je arts over deze frequentie te praten?
Allereerst is het belangrijk dat je arts zich bewust is van de frequentie van de bewegingen van je kind.
Dit geldt met name tijdens de laatste weken van de zwangerschap, wanneer het bewegen van de foetus bijzonder relevant is. Een gebrek aan merkbare foetale activiteit gedurende een langere periode is een reden tot zorg.
Wanneer baby’s ver in hun ontwikkeling zitten en het einde van de zwangerschap nadert, dan wordt verwurging door de navelstreng een mogelijkheid.
Soms stoppen baby’s met bewegen om hun eigen overleving te garanderen. Wanneer dat het geval is, vragen artsen bijna altijd om een spoed-keizersnede.
Daarom raden we aan om tijdens je zwangerschap de routine van je kleintje te leren kennen. Als je veranderingen opmerkt in deze dynamiek, dan kan dit een teken zijn van naderende problemen en dien je contact op te nemen met je arts.
Enkele tips voor het bijhouden van de bewegingen van je baby
Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby op de juiste manier bijhoudt. Het doel is om je bewust te zijn van de bewegingen van je baby en ze objectief te kunnen detecteren.
We raden aan om op je bed te gaan liggen, op de linkerkant van je lichaam. De beste tijd om dit te doen is kort na één van je dagelijkse maaltijden.
Het idee achter deze procedure is om bij te houden hoe lang het duurt voordat je baby 10 bewegingen maakt.
Als je dit dagelijks doet, dan heb je een idee van de gemiddelde frequentie van je kleintje. Dit zal je helpen ontdekken of er iets gebeurt dat ongewoon is.
Dus hoe vaak zou ik mijn baby moeten voelen bewegen terwijl ik zwanger ben?
Baby’s kunnen tot 40 verschillende merkbare bewegingen uitvoeren in de baarmoeder van de moeder.
Deze bewegingen vinden plaats wanneer baby’s hun armen of benen strekken, zwemmen of andere acties uitvoeren. Stompen, duwen en schoppen staan ook op de lijst.
Veel van deze acties zijn het antwoord van de baby op externe geluiden of bewegingen van de moeder.
Ze kunnen ook een reactie zijn op bepaalde voedingsmiddelen die de moeder eet waardoor de baby actiever wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval met suiker.
Het meerdere keren per dag bijhouden van de bewegingen van je baby tijdens je zwangerschap kan levensreddend zijn in het geval dat er complicaties optreden. Dit is vooral belangrijk vanaf week 28 en later.
Als je twijfels hebt, praat dan met je verloskundige. Dat is beter dan angstig of geobsedeerd raken over je baby moeten voelen bewegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bradford, B., & Maude, R. (2018). Maternal perception of fetal movements in the third trimester: A qualitative description. Women and birth : journal of the Australian College of Midwives, 31(5), e287–e293.
- Jimenez A, Jimenez J, Garsía S, Rosas H. Frecuencia de Movimientos Fetales Percibidos por la Madre en el Tercer Trimestre del Embarazo Normal. Ginecol Obstet. Perú. 1999; 39 (17): 67-70.
- Kjenn Liv. GUÍA PARA AYUDAR A LAS EMBARAZADAS A SEGUIR LOS MOVIMIENTOS FETALES. 2022.
- Lai, J., Nowlan, N. C., Vaidyanathan, R., Shaw, C. J., & Lees, C. C. (2016). Fetal movements as a predictor of health. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 95(9), 968-975.
- Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol. 2018;61(05):510-527.
- Cabanyes Truffino J. El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Rev Pediatr Aten Primaria. 2014; 16( 63 ): e101-e110.
- Serrano Berrones M, Beltrán Castillo I, Serrano Berrones J. Perfil biofísico para conocer el bienestar fetal. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas. 2012;17(4):300-307.