Hoe ga je om met ongevraagd advies
Wanneer we in verwachting zijn van ons eerste kind, krijgen we vaak veel ongevraagd advies. In dit artikel bespreken we vier tips om hiermee om te gaan en het hoofd koel te houden.
De meeste “eerste moeders” krijgen te maken met een stortvloed aan advies van vrienden en familie. Zeker wanneer je in gaat tegen doktersadvies, kunnen de aanbevelingen van mensen die je omringen je om de oren vliegen.
Onder andere, “De baby is niet veilig”, “Laat hem niet kruipen”. En, “Eet wanneer je wilt en wat je wilt”, “Laat hem niet huilen”. Of, “Geef geen borstvoeding maar de fles, zodat je zelf kan slapen”.
Dit zijn slechts enkele van de aanhoudende en misleidende adviezen waar nieuwe moeders mee te maken krijgen. Haar schoonmoeder, schoonzussen, moeder, zussen, goede en verre vrienden overspoelen haar met ongevraagde ervaringen en aanbevelingen.
Een ander veelvoorkomend kenmerk is de ‘wijze’ of ‘alleswetende’ ouder, die denkt alles te weten over het opvoeden van kinderen. Ze gaan er van uit dat alle anderen ongelijk hebben.
Wat is het probleem van ongevraagd advies?
Met de komst van het moederschap moeten we ons aanpassen aan een nieuwe realiteit, waar we geconfronteerd worden met angsten, twijfels en uitdadingen. Als we daarbij ook nog ongevraagd advies en suggesties krijgen, kan dat ons teveel worden.
Wanneer we medische informatie vergelijken met tips van mensen om wie wij geven, dan kunnen de zaken ingewikkeld worden. Het wordt nog moeilijker wanneer je niet weet hoe je om moet gaan met deze geliefden, omdat je bang bent voor ruzie of het kwetsen van hun gevoelens.
Er zijn verschillende manieren die je leren om te gaan met dit ongevraagd advies en deze uitputtende tips. Hieronder vind je vier opties die je kunnen helpen om deze moeilijke en stressvolle situaties op te lossen.
4 manieren: omgaan met ongevraagd advies
Zoek jij de juiste manier om om te gaan met ongevraagd advies? Ben je bang voor wat er gebeurt wanneer je juist het tegenovergestelde doet?
Maak je niet druk. Onthoud de volgende manieren om te reageren:
Druk jezelf uit
Deel jouw eigen visie en kennis. Het is niet fout om je te uiten wanneer je het niet eens bent met hun mening. Je kan zelfs zeggen dat je met hun advies niets zal gaan doen. Er zal niets gebeuren wanneer je de dialoog respectvol en open houdt.
Leg uit om welke reden je het advies niet op zal volgen. Dit laat zien dat je luistert naar wat ze te zeggen hebben en geeft aan dat je de informatie vergelijkt met je eigen kennis zonder boosheid op te wekken.
Als laatste kun je ook luisteren naar wat ze te zeggen hebben, “dankjewel ” zeggen en vervolgens zeggen dat je het onderwerp zal bespreken met de kinderarts tijdens het volgende bezoek om eventuele twijfels weg te nemen.
Evalueer
Ondanks je boosheid, zou het kunnen zijn dat het onbedoelde advies ook goed kan zijn. Het accepteren van wijze, opbouwende suggesties van anderen kan geen kwaad. Het kan je leren om problemen op te lossen en praktischer te worden.
Wijs daarom niet al het ongevraagd advies af en verzet je er ook niet tegen. Het is belangrijk om ruimdenkend te zijn. Je mag jezelf toe staan om te luisteren naar informatie die nutting kan zijn tijdens de opvoeding en verzorging van je baby.
Glimlach
Zelfs wanneer je geërgerd bent door het ongevraagde advies van iemand, is het raadzaam “dank je, ik zal het onthouden” te zeggen, met een glimlach op je gezicht. Hierdoor loopt je niet rond met een onnodig schuldgevoel en is de ander tevreden.
Vergeet echter niet wie de moeder is. H erinner jezelf er aan dat jij de moeder bent en dat je je kind zo mag opvoeden als jij denkt dat het beste is.
Volg je hart, vergeet de rest en kies altijd het beste voor je kind.
Dankbaarheid
Het krijgen van ongevraagd advies is wellicht irritant. Het is echter ook belangrijk om te kijken naar de intenties van de raadgever: hadden ze de beste bedoelingen of alleen kritiek?
Door het antwoord op deze vraag zul je weten hoe je moet reageren en welke reactie je moet geven wanneer je naasten je ongevraagd advies geven.
Haal diep adem en wees dankbaar, want je bent omringd door mensen die zich bekommeren om jou en jouw kind. Het goede nieuws is: wanneer puntje bij paaltje komt, ben jij de enige die weet wat goed is voor jouw kind.