Hoe bestrijd je striae tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw waardoor er soms strepen op het lichaam achterblijven. Dit is hoe je striae krijgt. Hoe kan je ze voorkomen en verminderen? Dat zullen we je laten weten in dit artikel.
Hoe bestrijd je striae tijdens de zwangerschap

Laatste update: 04 december, 2018

Striae zijn lijnen die op de huid verschijnen. Ze verschijnen over het algemeen op gebieden waar vet zich ophoopt, zoals de buik, billen, borsten of heupen. Striae tijdens de zwangerschap komt vaak voor.

Het is daarom normaal voor toekomstige moeders om na te denken over het voorkomen van striae tijdens de zwangerschap.

In feite krijgen veel vrouwen hier last van, vooral tijdens de eerste zwangerschap. Dit komt door het intens uitrekken van de huid en de hormonale veranderingen.

Over het algemeen begint striae te vormen tijdens het tweede trimester, maar ze komen vaker voor tegen het einde van de zwangerschap.

Je moet weten dat ze vergelijkbaar zijn met littekens en het is onmogelijk ze compleet te laten verdwijnen. Je kan echter de kleur en grootte verminderen zodat ze zo onopvallend mogelijk zijn.

7 tips voor het bestrijden van striae tijdens de zwangerschap

Het voorkomen is een fundamenteel wapen tegen de verschijning van striae. Over het algemeen moet je heel goed voor je huid zorgen om haar flexibiliteit te behouden.

Dit moet vooral gebeuren tijdens de zwangerschap, omdat het dan het kwetsbaarst is voor hormonale veranderingen en gewichtstoename. We bevelen de volgende tips aan om striae tijdens de zwangerschap te helpen voorkomen:

1. Houd je huid elke dag gehydrateerd

De eerste tip is om zalf of olie te gebruiken die de huid elastisch en gehydrateerd houdt. Je moet ze regelmatig aanbrengen over het hele lichaam, vooral op de gebieden waar striae zit.

We adviseren hiermee te beginnen vanaf het begin van je zwangerschap en na de bevalling door te blijven gaan, tijdens het geven van borstvoeding.

De meest geschikte zalven zijn degene die verrijkt zijn met plantaardige oliën. Ook bevelen we het gebruik van oliën als zoete amandelolie, jojoba, shea boter, avocado, tarwekiemen en olijfolie aan.

Houd je huid elke dag gehydrateerd om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen

2. Houd je gewicht in de gaten

Hoe meer je weegt, hoe sneller je striae krijgt. Als je huid onder spanning staat breken er meer elastische vezels. Dit zijn vooral de vezels in de gebieden waar je aankomt tijdens de zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn je buik, heupen of borst.

3. Drink veel water

Als je striae wilt elimineren tijdens de zwangerschap is het essentieel om je lichaam gehydrateerd te houden. Voor toekomstige moeders die een flexibele huid willen hebben is het doel om tussen de 6 en 8 glazen water per dag te drinken.

Natuurlijk kan je ook thee of groentesap drinken. Probeer echter cafeïne houdende thee en koffie, maar ook erg zoete frisdranken te vermijden. Fruitsap kan voordelig zijn bij het binnenkrijgen van vitaminen, maar je moet er niet te veel van drinken als er veel suiker in zit.

4. Eet gezond

Tussen haakjes, er is geen anti-striae voedsel. Sommig voedsel kan echter helpen bij het binnenkrijgen van de noodzakelijke vitamines om de elasticiteit van je lichaam te behouden.

Voedsel dat hierbij helpt is rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E. Deze kan je vinden in fruit en groenten als kiwi, sla, peper, sinaasappel, limoen, passievrucht, meloen, ananas, tomaat, peulvruchten, plantaardige oliën en dierlijke eiwitten.

Het voorkomen is een fundamenteel wapen tegen de verschijning van striae. Over het algemeen moet je heel goed voor je huid zorgen om haar flexibiliteit te behouden.

5. Beweeg veel

Doe alleen fysieke activiteiten die je gynaecoloog of dokter goedkeurt. Naast de gebruikelijke voordelen die je krijgt bij het sporten helpen fysieke activiteiten ook bij het voorkomen van striae. Het versterkt namelijk de spieren en biedt een goede ondersteuning voor de huid.

6. Breng een milde scrub aan

De eerste stap voor het bestrijden en voorkomen van striae is afschilfering. Daarom adviseren we om je douchegel te vervangen met een milde exfoliant. Afschilfering zorgt ervoor dat nieuwe cellen gegenereerd worden om de huid te versterken.

Breng een milde scrub aan om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen

7. Vermijd blootstelling aan de zon

Het is het beste om blootstelling aan de zon te beperken tijdens de zwangerschap. Als je striae hebt moet je ze niet blootstelling aan de zon, want hierdoor kunnen ze juist zichtbaarder worden.

Als je striae tijdens de zwangerschap wilt bestrijden bevelen we aan geduldig te zijn. Wees bovendien voorbereid om de veranderingen van je lichaam onder ogen te zien en te accepteren.

Vergeet niet dat doorzettingsvermogen belangrijk is bij het behalen van goede resultaten. Het is niet genoeg om deze behandelingen maar één keer te doen. Maar het belangrijkste is om striae te voorkomen voordat je het hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016 Dec 6;3(2):77-85.
  • Korgavkar K, Wang F. Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. Br J Dermatol. 2015 Mar;172(3):606-15.
  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
  • Brennan M, Young G, Devane D. Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD000066.
  • Young GL, Jewell D. Creams for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066. doi: 10.1002/14651858.CD000066. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2012;11:CD000066.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.