Hoe de angst om te bevallen te overwinnen?
De meeste zwangere vrouwen beginnen bang te worden zodra de bevaldatum nadert wat hun gemoedstoestand en gemoedsrust beïnvloedt. Daarom is het belangrijk dat we weten hoe we de angst om te bevallen kunnen overwinnen. Dit prachtige moment moeten we met moed tegemoet gaan.
Hoewel de angst om te bevallen meteen verdwijnt zodra we de eerste kreten van de baby horen is het normaal dat je je zorgen maakt over de dingen waar je onzeker over bent.
Dit geldt met name tijdens de bevalling omdat er veel zorgen zijn over wat er mis kan gaan vanaf het moment dat de weeën beginnen tot het moment dat het kind de baarmoeder verlaat.
De angst voor pijn is de meest voorkomende angst bij zwangere vrouwen
We moeten niet vergeten dat het lichaam van een vrouw ontworpen is om deze handeling uit te voeren. Daarom is zelfvertrouwen de eerste sleutel tot een geweldige bevalling.
We vragen ons vaak af hoe onze grootmoeder en moeders zoveel kinderen hebben kunnen baren zonder zich het ongemak te herinneren dat ze voelden. Het antwoord is simpel en heeft te maken met de kracht van het lichaam.
Bevallen is een zegen dat de innerlijke kracht van je hart test – het verlangen om je baby te zien die al 9 maanden binnen in je groeit.
De wens dat er niets naars met hen gebeurt en om te zien hoe dromen uitkomen als je eindelijk je baby hoort huilen zijn allemaal voldoende redenen om jezelf kracht te geven als de tijd daar is om deze bovenzinnelijke daad te verrichten.
Tips om de angst om te bevallen te overwinnen
Er is een lange lijst van angsten die gepaard gaan met de bevalling maar de meest voorkomende angst is die voor de pijn.
Andere factoren kunnen er ook voor zorgen dat toekomstige moeders angst om te bevallen hebben. Bijvoorbeeld de gedachte aan complicaties, het onbekende, het niet voldoen aan haar verwachtingen of een ongezonde geboorte.
We hebben een reeks vragen samengesteld die meestal opkomen wanneer de mooiste dag van je leven nadert.
Wat gebeurt er als het vals alarm is?
Als je ongemakken of vreemde sensaties begint te voelen, schaam je dan niet maar ga naar het ziekenhuis. In de laatste weken van je zwangerschap werkt het ziekenhuis met maximale inspanning om zich voor te bereiden op deze speciale gebeurtenis. Soms denk je dat je al de eerste weeën voelt maar dat betekent niet dat het lichaam al helemaal klaar is voor de bevalling.
Wat gebeurt er als je niet op tijd bij het ziekenhuis aankomt?
Meestal wordt de bevalling voorafgegaan door verschillende symptomen zoals de afscheiding van de slijmprop, het breken van het vruchtwater, frequente pijn in constante intervallen, enz. Je moet altijd het nummer van je verloskundige bij de hand hebben om haar te vertellen wat je voelt.
Is het mogelijk om rustig te blijven in de verloskamer?
Je zult omringd zijn door een team van specialisten die je van minuut tot minuut zullen begeleiden. Zij zullen bereid zijn om je te allen tijden bij te staan.
Wat gebeurt er als ik wil huilen?
Vergeet niet dat je baby al je emoties voelt. Probeer kalm te blijven en je zorgen niet over te brengen. Jullie twee zijn een team tot de laatste seconde.
Doet de episiotomie pijn?
Een episiotomie of knip die gemaakt wordt in het perineum voorkomt ook mogelijk vaginaal inscheuren. Het wordt gedaan met een lokale verdoving of met een ruggenprik.
Wat gebeurt er als de baby niet huilt?
Maak je daar geen zorgen over. Alle baby´s zijn anders. Sommigen huilen ontroostbaar en anderen worden geboren in absolute stilte.
Aanbevelingen om angst te overwinnen
Aanstaande moeders moeten begeleiding krijgen tijdens het zwangerschapsproces. Dit zal voorkomen dat ze onnodige angsten en ongegronde mythen hebben.
Het is ook de moeite waard om bepaalde activiteiten zoals yoga te beoefenen of lid te worden van een zwangerschapsgroep. Hier kun je praten en ervaringen delen over de verwachtingen van de zwangerschap.
Maak contact met je energie en geniet van je geboorte
Je moet rusten zodra je de kans hebt. Je kunt ook dingen gaan doen die je enthousiast maken voor de bevalling.
Organiseer een babyshower, koop babykleertjes, maak de babykamer klaar, doe een fotosessie – je kunt doen wat je wilt.
Ouders zullen het ware gezicht van de natuur ontdekken wanneer het tijd is om het nieuwe familielid te ontmoeten. Het lichaam is slim en weet hoe het je door het proces moet krijgen.
Vertrouw jezelf, het beste moet nog komen…
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ascargorta Eriz, L., Carro Balboa, B., Fuertes Hinarejos, M., & Montava Pascual, E. (2011). Miedo al parto. Metas de Enfermería, 14(4), 20-25. https://medes.com/publication/67153
- Carrascosa, L. (2009). El miedo al dolor en el parto y como afecta a su desarrollo. Importancia del parto natural. Madrid. 7ª edição.(Outubro, 2010). http://sohoquiropractica.com/wp-content/uploads/2016/02/el_miedo_y_dolor_en_el_parto3.pdf
- i Font, L. C. (2015). Miedo al parto y narrativas intergeneracionales: Una aproximación desde la antropología. Dilemata, (18), 129-145. https://www.dilemata.net/revista/index.php/dilemata/article/view/376