Het leven in de baarmoeder: emotionele implicaties

Wat je doormaakt in de baarmoeder zal bepalen hoe je je je hele leven voelt. Het is daarom belangrijk om te weten wat baby's voelen. Lees er in dit artikel alles over.
Het leven in de baarmoeder: emotionele implicaties
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Elena Sanz Martín

Laatste update: 30 september, 2023

Hoewel we nog steeds meer leren over het leven in de baarmoeder, weten we nog steeds niet veel over deze belangrijke fase. In dit artikel zullen we onderzoeken wat baby’s voelen tijdens de zwangerschap, en welke implicaties dit heeft.

Het leven in de baarmoeder: wat baby’s voelen en lijden

Hoewel specialisten lange tijd dachten dat de ontwikkeling in de baarmoeder volledig biologisch was, weten ze nu dat emoties ook een rol spelen.

Vooral vrouwen communiceren hun emotionele toestand aan hun baby’s via hormonen en fysiologische reacties.

Vanaf de zesde week van de zwangerschap kunnen baby’s de ritmische geluiden om hen heen opvangen. Ze merken bijvoorbeeld de beweging van het vruchtwater of de hartslag van hun moeder. Ze houden zelfs van deze sensaties.

Vanaf de 12e week zijn baby’s gevoelig voor de emoties van hun moeder. Ze kunnen de stem van hun moeder horen en herkennen en horen deze graag. Ze weten zelfs of hun moeder kalm of angstig is, en ze weten of je liefdevol praat of niet.

Hoewel baby’s deze emoties niet hebben, hebben ze wel gevoelens gebaseerd op de gedachten, gevoelens en woorden die ze van hun moeder krijgen. Ze voelen daarom geluk, kalmte, angst of van streek.

Bovendien leren ze zich geliefd of afgewezen te voelen op basis van de reacties die hun moeder op hen heeft.

Emotionele implicaties van het leven in de baarmoeder

Het leven in de baarmoeder heeft een grotere impact dan je zou denken. Zelfs zo vroeg beginnen baby’s overtuigingen en gedrag te ontwikkelen die hen gedurende hun hele leven zullen vergezellen.

Stress en angst zijn emotionele toestanden die ze snel leren. Baby’s die tijdens de zwangerschap negatieve en pijnlijke emoties absorberen, lopen meer risico op een moeilijke bevalling.

Bovendien hebben ze ook slaapproblemen en hebben ze meer kans koliek te krijgen, meer te huilen en minder sociaal te zijn. Het kan ook hun IQ beïnvloeden en hun risico op het ontwikkelen van ADHD verhogen.

Aan de andere kant, kinderen die veel positieve emoties voelen, worden met een zwaarder gewicht geboren, eten en slapen zonder problemen en hebben een beter immuunsysteem. Het zullen gelukkige, vredige en evenwichtige mensen zijn.

Bovendien, als je je vaak voldaan en gelukkig voelt, zal je baby die informatie in zijn celgeheugen onthouden. Zijn hele leven zal hij proberen die momenten te ervaren. Hij zal daarom over het algemeen gelukkiger zijn.

Heb je baby lief en hij zal lief hebben

Het is echter niet alleen wat je voelt dat de emotionele ontwikkeling van je baby zal beïnvloeden. Ook zal wat je over hem denkt een enorme impact hebben.

Baby’s die in gelukkige omgevingen leven en alles ontvangen wat ze van hun moeder nodig hebben, zullen zich kalm voelen. Ze zullen veiligheid en liefde ervaren, en ze zullen zich vreedzaam ontwikkelen.

Kinderen die gewenst zijn, ontwikkelen zich wetende dat ze geliefd en beschermd zijn. Bovendien zullen die gevoelens hen tijdens hun volwassen leven vergezellen.

Aan de andere kant, baby’s die niet gepland zijn en niet gewenst zijn, die zich niet geliefd voelen, groeien op als afgewezen. Ze voelen de negatieve emoties die hun moeders tegenover hen hebben en leven die negen maanden onzeker.

Dit komt, omdat de persoon die hen liefde en voeding moet geven en van wie ze volledig afhankelijk zijn, niet van hen houdt.

Als een zwangere vrouw een geliefde verliest en dat verlies ertoe leidt dat ze in een staat van diep verdriet raakt en zich loskoppelt van haar zwangerschap, dan zal de baby zich hulpeloos voelen.

Aan de andere kant, als moeders last hebben van stress of angst op het werk, zal hun baby die zorgen ook voelen. Als moeders zich verlaten of mishandeld voelen door hun partner, dan zal hun baby zich ook verlaten en mishandeld voelen.

Positief leven in de baarmoeder

Vrouw houdt liefdevol haar buik vast

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je baby een positieve ervaring heeft tijdens het leven in de baarmoeder?

  • Praat met hem, zing met hem of lees hem verhalen voor. Ontwikkel een emotionele band met je baby met je stem en de stem van je partner. Geef je baby lieve en aanhankelijke woorden.
  • Probeer jezelf op gelukkige en positieve plaatsen te plaatsen. Breng bovendien tijd door in de natuur. Je zou een wandeling in het park kunnen maken.
  • Speel zachte muziek voor je baby. Dit zal hem helpen zich kalm en gelukkig te voelen.
  • Visualiseer je baby met positieve eigenschappen. Stel je voor dat hij gelukkig, succesvol en geliefd is in elke fase van het leven.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.