Worden baby's op hetzelfde moment geboren?

De meeste baby's worden tussen 6 en 10 uur 's ochtends geboren. Klopt het dat de meeste baby's op hetzelfde moment geboren worden?
Worden baby's op hetzelfde moment geboren?

Laatste update: 03 oktober, 2019

Sommige mensen geloven dat de meeste baby’s ongeveer op hetzelfde moment van de dag geboren worden – tussen 6 en 10 uur ‘s ochtends. Dit is echter afhankelijk van het type bevalling en andere externe en interne factoren.

Dit is een onderwerp waar veel over gedebatteerd wordt en voor verwarring kan zorgen. We zullen in dit artikel dieper op het onderwerp in gaan.

Wat bepaalt of baby’s op hetzelfde moment van de dag geboren worden?

Deskundigen zijn het er over eens dat de manier van bevallen een bepalende factor is als het gaat om de tijd van de geboorte.

In het verleden was er een kleine interventie aanwezig voor bevallende moeders. Als resultaat vonden de meeste bevallingen ‘s nachts plaats. Sommige deskundigen beweren dat dit komt doordat er mensen ‘s nachts aanwezig waren die een bevallende vrouw konden helpen.

Er zijn echter nog andere factoren die dit fenomeen ook kunnen verklaren, zoals:

Keizersnedes vinden meestal op hetzelfde moment van de dag plaats

Tegenwoordig zijn veel geboortes al ingepland. Bij deze planning houden de dokters rekening met de gezondheid van de moeder en de baby. Keizersnedes nemen gewoonlijk plaats tussen 6 en 10 uur in de ochtend. De populairste tijd is 8 uur.

Deze keizersnedes worden meestal doordeweeks van maandag tot vrijdag uitgevoerd.

In het ziekenhuis worden baby's vaak op hetzelfde moment geboren

Dit komt doordat het vanwege werkuren of roosters niet mogelijk is om in het weekend of op feestdagen een keizersnede te hebben. Het gebeurt ook minder ‘s nachts, behalve als er complicaties zijn.

Een geïnduceerde geboorte

Bij de geboortes die geïnduceerd zijn, is de tijdsspanne waarin baby’s geboren worden anders. Vrouwen bevallen in dit geval vaak tussen 1 uur ‘s middags en 7 uur ‘s avonds.

Wat is de verklaring hiervoor? De meerderheid van deze moeders krijgen in de ochtend medicatie of ondergaan inductietechnieken. Dit zorgt er vervolgens voor dat er overdag meer weeën zullen zijn, wat leidt tot een bevalling in de namiddag.

Spontane geboortes

Spontane geboortes komen minder vaak voor en de tijd van deze geboortes is onvoorspelbaar. In andere woorden, niemand kan beweren dat de meeste vrouwen op hetzelfde moment van de dag gaan bevallen.

Dokters zeggen echter wel dat er een hogere kans is dat een vrouw ‘s nachts weeën krijgt. Sommig mensen geloven dat melatonine (een hormoon geproduceerd door de afwezigheid van licht) hormonen zoals oxytocine aanwakkert, waardoor een vrouw weeën krijgt.

Worden baby's op hetzelfde moment geboren

Daarom zie je wel eens dat baby’s rond 4 uur ‘s nachts geboren worden. Als er complicaties zijn of het proces om een bepaalde reden vertraagd wordt, is er meer kans dat de baby de volgende ochtend geboren wordt.

Met spontane geboortes is het ook onmogelijk om te voorspellen welke dag van de week een vrouw gaat bevallen – hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er meer baby’s zijn geboren op een dinsdag. Er is echter nog niks bewezen.

Meer interessante feiten over de tijd van geboortes

Het is duidelijk dat er geen manier is om te bepalen of de meeste moeders op hetzelfde moment bevallen. Er zijn echter specifieke statistieken afhankelijk van het type geboorte.

Na een tijdje hebben de ervaringen van verloskundigen en gynaecologen gezorgd voor een verzameling van interessante data. Bijvoorbeeld, ongeveer 30% van de baby’s zijn geboren in de maanden januari, september en oktober.

Daarnaast bevalt 60% van de vrouwen overdag – tussen 6 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds. Het is ook interessant dat in de maanden november en december aanzienlijk minder geboortes zijn.

Als laatste is de dag van de week waarop de meeste vrouwen bevallen zondag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández, I. O. (2009). Lactancia después de la cesárea. Psiquiatra Infanto-Juvenil Hospital de Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid
  • Golembiewski Mendes, M., Helena Marin, A., da Silva Pereira, C., & Centenaro Levandowski, D. (2015). ¡Llegó la hora! Expectativas y experiencias de parto de adolescentes embarazadas. Revista de Psicología
  • OMS, & UNICEF. (2015). Todos los recién nacidos. Todas las mujeres todos los niños

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.