Week 35 van de zwangerschap: wat te verwachten?

Weet jij wat je kunt verwachten tijdens de 35e week van de zwangerschap? Deze periode is essentieel voor de juiste ontwikkeling van je baby en voor je eigen gezondheid. Meer weten over wat je kunt verwachten, kan goed zijn voor je gemoedsrust.
Week 35 van de zwangerschap: wat te verwachten?

Laatste update: 18 juni, 2021

Week 35 van de zwangerschap wordt gekenmerkt door een versnelde groei van zowel het gewicht als de grootte van de baby. Dit komt gedeeltelijk door de toename van vet onder hun huid, wat zal helpen de temperatuur van je baby te reguleren.

Gedurende deze tijd moet je meer aandacht besteden aan je medische controles en ervoor zorgen dat je voorbereid bent, voor het geval je eerder gaat bevallen dan verwacht. In deze gevallen is er belangrijke informatie over vroeggeboorte die nuttig is om te weten.

Mijn baby: week 35 van de zwangerschap

Wat kun je verwachten in week 35 van de zwangerschap

In dit stadium komt de baby in een proces van snelle groei in termen van gewicht en lengte. De baby meet waarschijnlijk ongeveer 35 cm en weegt ongeveer 2,4 kg. Als je een gezonde levensstijl aanhoudt, is de kans groot dat hij of zij gestaag blijft groeien.

Weet jij wat onderhuids vet is? Alle mensen hebben een goed gereguleerde lichaamstemperatuur nodig, en dit is erg belangrijk wanneer je baby voor het eerst de buitenwereld ervaart. De buitenwereld kan behoorlijk koud lijken voor pasgeborenen. Inmiddels zal de baby daarom meer van dit weefsel hebben, wat de gewichtstoename deels verklaart.

Naarmate de ruimte in je baarmoeder kleiner en kleiner wordt voor de baby, zullen de bewegingen van de foetus waarschijnlijk abrupter en krachtiger worden. Maak je geen zorgen, dit is normaal in deze laatste weken en het is altijd geweldig om je baby te voelen bewegen.

Longontwikkeling gaat hand in hand met de productie van een stof die we oppervlakte-actieve stof noemen, die is verspreid in kleine structuren die we longblaasjes noemen.

De productie ervan is de afgelopen weken toegenomen, hoewel sommige baby’s bij een vroeggeboorte moeite kunnen hebben met ademhalen. We bespreken deze ontwikkeling en wat je kunt verwachten later in dit artikel.

Wat kan ik verwachten van hoe ik mij voel tijdens week 35 van de zwangerschap?

De typische symptomen die je de afgelopen weken hebt ervaren, kunnen terugkeren en zelfs intenser worden. Deze omvatten misselijkheid, braken, slapeloosheid en lage rugpijn.

We zijn er zeker van dat angst een rol zal spelen in verschillende aspecten van je leven. Hierdoor kunnen enkele van de meest voorkomende lichamelijke symptomen van het laatste trimester nog erger aanvoelen. Als je het moeilijk vindt om ermee om te gaan en het je dagelijks leven beïnvloedt, neem dan contact op met je arts.

Is het nodig om in week 35 van de zwangerschap een arts te bezoeken?

Als je de juiste prenatale zorg krijgt, heeft je arts waarschijnlijk een afspraak voor deze week gepland. Zorg ervoor dat je alle tests meebrengt die ze je hebben gevraagd te doen, zoals serologie voor sommige infectieziekten of urinetests.

Vereist jouw specifieke situatie een keizersnede?

Deze mogelijke situaties zijn gevarieerd en omvatten onder andere:

  • Eerder al eens een keizersnede gehad.
  • De baby bevindt zich in een ongeschikte positie voor de bevalling.
  • Een ziekte die jij of de baby kan hebben.

Bespreek in ieder geval de meest geschikte datum voor de procedure met je arts en maak van tevoren alle nodige afspraken.

Vereist jouw specifieke situatie een keizersnede

Week 35 van de zwangerschap: wat is vroeggeboorte?

Als er tussen de 20 en 37 weken regelmatige, pijnlijke weeën zijn, is de kans groot dat de baby vroeg geboren wordt. Dit is een risico, maar het betekent niet altijd dat er in de toekomst problemen zullen zijn.

De meest voorkomende symptomen, naast contracties, zijn het uitstoten van een slijmerige substantie die gepaard gaat met bloedingen door de geslachtsorganen, het uitdrijven van vruchtwater als gevolg van voortijdige breuk van de vliezen en buikpijn of lage rugpijn.

Het treedt soms op zonder specifieke oorzaak, maar kan in de volgende situaties worden geactiveerd:

  • Infecties (zoals pyelonefritis of blindedarmontsteking).
  • Geboorte van een meerling.
  • Toename van de hoeveelheid vruchtwater (polyhydramnion).
  • De aanwezigheid van aangeboren afwijkingen bij de baby.

Volgens de Mayo Clinic kan het hebben van herhaalde infecties tijdens de zwangerschap, het gebruik van medicijnen of het hebben van enkele anatomische veranderingen in de baarmoederhals een vroeggeboorte begunstigen.

Wat te verwachten bij vroeggeboorte?

Hoewel zeldzaam, geven we je enkele feiten over deze gebeurtenis, zodat je weet wat je in deze gevallen kunt verwachten:

  • Baby’s moeten vaak worden opgenomen in een neonatale intensive-care afdeling. In een groot deel van de gevallen vertonen de baby’s echter geen problemen.
  • Afhankelijk van de oorzaak, is een keizersnede waarschijnlijk.
  • Je arts kan in de 35e week medicijnen voorschrijven om de longen van je baby voor te bereiden op een dergelijke geboorte.

Als je symptomen hebt waargenomen, moet je onmiddellijk naar een eerstehulpafdeling gaan die een verloskundige dienst biedt. Bij voorkeur dezelfde waar je je bevalling plant.

Veelgestelde vragen over week 35 van de zwangerschap

Heb je nog vragen? Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen:

1. Ik verlies wat urine als ik hoest of lach, is dat normaal?

Ja, onthoud namelijk dat de baby groeit in een versneld tempo en de baarmoeder zal constant op je blaas drukken. Door lichamelijk inspanning kan er wat urine weglekken zonder dat dit problemen geeft.

2. Hoe kan ik het verschil zien tussen echte weeën en valse weeën?

Braxton-Hicks weeën (valse) worden gekenmerkt door sporadisch en pijnloos te zijn. Waarschijnlijk heb je ze de afgelopen weken al meegemaakt.

Aan de andere kant zijn echte weeën pijnlijk, regelmatig en duren ze meestal tussen de één en twee minuten. Ze hebben een vergelijkbare periode tussen elke wee.

De laatste loodjes…

We weten zeker dat je op dit moment barst van de spanning en zenuwen. Het beste wat je kunt doen, is genieten van het gezelschap van je partner, familie en vrienden terwijl je wacht op de komst van je baby.

Je kunt deze ervaringen documenteren door te schrijven, te fotograferen of zelfs met video’s om je te helpen ze in de toekomst te onthouden. Denk eraan, verwaarloos je bezoeken aan de dokter niet en eet gezond! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maldonado-Durán M, et al. Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatol Reprod Hum 2008;22:5-14.
  • Schapira I. Características del desarrollo humano perinatal. Un método para la evaluación del sistema nervioso joven. Rev Hosp Mat Inf Ramón Sardá 2004;23(2):59-69.
  • López-Maya, L., Lina-Manjarrez, F. Prevención de hipotensión supina en la embarazada sometida a cesárea bajo BPD precarga contra carga rápida. Volumen 31, No. 1, enero-marzo 2008.
  • Albinagorta Olórtegui, Roberto, & Miranda Tapia, Madeleyner. (2015). Actualización en la evaluación de la madurez pulmonar fetal por ultrasonido. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(4), 433-438. Recuperado en 29 de mayo de 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000400014&lng=es&tlng=es.
  • Oviedo G. JM. Varices en las embarazadas. Rev. Colomb. Obstet. Ginecol. [Internet]. 31 de diciembre de 1958 [citado 29 de mayo de 2021];9(6):547-68. Disponible en: https://revista.fecolsog.org/index.php/rcog/article/view/2045
  • Gorbea, V., Navarri, K., Escobar, L., Rodríguez, S.Prevalencia de incontinencia urinaria en mujeres embarazadas con atención prenatal en el Instituto Nacional de Perinatología Isidro Espinosa de los Reyes. Ginecol Obstet Mex 2011;79(9):527-532.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.