Hoe je lichaam verandert na een zwangerschap

Weet je hoe je lichaam verandert na een zwangerschap? Sommige van de meest voorkomende veranderingen zullen je verrassen. 
Hoe je lichaam verandert na een zwangerschap
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Na een zwangerschap verandert je huid. Je zal misschien ook doorhebben dat je veel gaat zweten en dat je vastgehouden ineens verdwijnt als magie… dit zijn maar een paar van de veranderingen in je lichaam na een zwangerschap.

Een paar van deze veranderingen zullen je misschien verrassen, of je verwart ze met gezondheidsproblemen, dus we zullen in dit artikel de meest voorkomende noemen. Zo zal je altijd op de hoogte zijn door welke transformaties je lichaam zal gaan als resultaat van hormonale veranderingen.

Maak je echter geen zorgen, want deze symptomen zullen langzaam weer over gaan. Hoewel sommige wel permanent zijn, zoals bijvoorbeeld striae, kunnen ze voorkomen of onder controle gehouden worden met de juiste prenatale en postnatale zorg.

Na negen maanden vol met hormonale en fysieke veranderingen, is het normaal dat je lichaam anders is na je bevalling. Je bent opgezwollen vanwege de uitzetting van je baarmoeder, je buikspieren zijn slapper en je hormonen blijven schommelen en zijn gefocust op het geven van borstvoeding.

Over het algemeen duurt het 9 tot 12 maanden voordat je lichaam weer hetzelfde is als voor je zwangerschap. Natuurlijk is elk lichaam uniek en zal het in zijn eigen tempo gaan.

Maak je geen zorgen als je langzamer of sneller herstelt dan anderen. Medische check-ups zullen je helpen met dit proces. Je fysieke gezondheid (voeding, hoeveel je beweegt, etc.) is echter de bepalende factor.

Het herstellen van je uiterlijk na een zwangerschap

Hieronder zal je een lijst vinden met de manieren waarop je lichaam verandert na een zwangerschap. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je weet wat je moet verwachten, maar je ook helpen bij het begrijpen dat het een natuurlijk proces is en je tot zekere mate kan herstellen van je uiterlijk na een zwangerschap.

Veranderingen van buik na zwangerschap

Onthoud dat, als je zwanger bent wanneer je dit leest, je kan ervaren wat Astrid Olivar beschrijft als, “veranderingen in de huidpigmentatie en in de genitale afscheiding, of hyper-flexibiliteit in in de gewrichten.”

Schenk ook aandacht aan andere, grotere veranderingen zoals die in het cardiovasculaire, urine-, spijsverterings-, ademhalings-, coagulatie- en voortplantingssysteem.

Laten we verder gaan over de postnatale veranderingen.

Hoe je lichaam verandert na een zwangerschap

De meest voorkomende veranderingen

1. Gewichtsverlies

Veel vrouwen verliezen ongeveer 6 weken na de bevalling de helft van het gewicht van de baby, volgens Medline Plus. Wist je dat je ongeveer 5 tot 7 kg verliest tijdens een bevalling?

2. Een opgezwollen buik

De baarmoeder is iets uitgezet en zal iets meer dan een maand nodig hebben om weer naar de normale staat te gaan.

3. Vaginale pijn

Vaginale pijn is het meest intens voor vrouwen die een natuurlijke geboorte hebben gehad, maar kan ook een probleem zijn na een keizersnede. Symptomen zijn onder andere:

  • droogheid
  • ontsteking
  • afscheiding genaamd kraamvloed
  • het onvermogen om seksueel contact te hebben

We beginnen met het goede nieuws: na de geboorte wordt vastgehouden vloeistof geëlimineerd en trekt de baarmoeder zich weer terug, waardoor hij de helft lichter wordt. Dit betekent dat je gelijk al gewicht verliest. Je zult misschien niet gelijk je gewenste gewicht hebben, maar het is wel een goed begin.

4. Opgezwollen benen

Dit kan een aantal weken duren, maar zal minder worden met een zachte massage en regelmatig sporten of korte wandelingen.

5. Overmatig zweten

Dit is een reactie op hormonale aanpassingen. Omdat het lichaam de vastgehouden vloeistoffen niet meer nodig heeft, zal het het uitstoten via de zweetklieren.

6. Rugpijn

Dit is één van de meestvoorkomende klachten. Het staat in verband met de zwakheid van de buikspieren waardoor er meer stress staat op de lendenspier, omdat deze de hele onderrug moet ondersteunen. Je kunt deze symptomen verlichten door een massage te krijgen van een professional.

7. Opgezwollen borsten en sensitiviteit

Dit wordt veroorzaakt door de melkproductie. De borsten kunnen iets gaan hangen en er kan striae ontstaan. Smeer regelmatig lotion op je borsten en draag de juiste beha die niet irriteert, omdat het ook mogelijk is dat je borsten zeer doen.

8. Urine-incontinentie

De uitzetting van de spieren tijdens de bevalling kan ervoor zorgen dat er sprake is van ongewenst urineverlies tijdens het hoesten of lachen. De ontlasting kan ook moeizamer verlopen als je een lange vaginale geboorte hebt gehad. Als je perineumversterkende oefeningen hebt gedaan tijdens je zwangerschap, zouden deze problemen op moeten lossen.

Lotion tegen striae

Andere manieren waarop je lichaam verandert na een zwangerschap

  • een branderig gevoel tijdens het plassen
  • een blaasontsteking
  • haarverlies en broze nagels (gerelateerd aan hormonale veranderingen)
  • constipatie
  • aambeien
  • acne
  • een droge huid
  • spataderen

Onthoud dat niet alle moeders deze symptomen ervaren. Ook wanneer ze wel aanwezig zijn, kunnen ze erg licht zijn of zelfs onopgemerkt gaan.

We willen graag een laatste reflectie geven omdat we in een maatschappij leven die overspoeld wordt met visuele stimulansen die een nadruk leggen op esthetische perfectie. Je ziet perfect postnatale lichamen op de televisie en sociale media, maar dit is een representatie van maar een klein deel van de vrouwen.

Wanneer een beroemdheid haar onveranderde lichaam een paar weken na de bevalling laat zien, is het duidelijk dat er sprake is van zowel chirurgische ingrepen en Photoshop.

Voel je dus niet slecht, want het is normaal dat je lichaam verandert na een zwangerschap. Voel je niet gedwongen om gelijk je figuur van voor de bevalling terug te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Canaval, G. E., Jaramillo, C. D., Rosero, D. H., & Valencia, M. G. (2007). La teoría de las transiciones y la salud de la mujer en el embarazo y en el posparto. Aquichan
  • Olivar Bonilla, A. (2002). Cambios biológicos, psicológicos y sociales durante el embarazo. Rev Fed Odontol Colomb, 37-51
  • La recuperación después del parto. Kidshealth.org. 2018.  https://kidshealth.org/es/parents/recovering-delivery-esp.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.