Het indalen van de baby in het bekken tijdens de zwangerschap
In de laatste weken van de zwangerschap legt het lichaam van de moeder de laatste hand aan details ter voorbereiding op de bevalling. Een stap die erop wijst dat dit proces gunstig verloopt is het indalen van de baby in het bekken van de moeder.
Hoewel het soms een nogal ongemakkelijke en vervelende gebeurtenis is voor de zwangere vrouw, is het absoluut noodzakelijk om een vaginale bevalling te bevorderen. Maar wanneer doet de baby dit? We vertellen je er hieronder alles over.
Het indalen van de baby, wat betekent het als dit gebeurt?
We moeten beginnen met te verduidelijken dat als we het hebben over het indalen van de baby in het bekken van de moeder, we het proces beschrijven waarbij de baby zich omdraait, met het hoofd naar beneden en het geboortekanaal binnengaat.
In de meeste gevallen is het deel van het lichaam van de baby dat in het bekken afdaalt het hoofd van de baby, want deze positie is ideaal voor een vaginale bevalling. Het kan echter gebeuren dat de baby in stuitligging ligt, wat betekent dat de onderkant van de baby eerst komt.
Als de baby in de achterhoofdsligging (Engelse link) indaalt, is dat meestal met het gezicht van de baby naar de ruggengraat van de moeder, zodat het breedste deel van het hoofd van de baby de bovenste vernauwing van het bekken overschrijdt.
Wanneer vindt deze indaling plaats?
Je baby daalt in de laatste weken van de zwangerschap in het geboortekanaal in omdat in dit stadium de vorm van de baarmoeder en het gewicht dat de baby verworven heeft de baby helpen zich in het bekken van de moeder te nestelen.
Hoewel er geen precieze tijd is waarop dit gebeurt, is het gebruikelijk dat baby’s na 33 weken indalen. Bij veel zwangerschappen kan dit echter pas een paar dagen voor of tijdens de bevalling gebeuren.
Het indalen van de baby, wat voel je?
Zoals bij alle zwangerschappen zijn de symptomen die moeders ervaren heel individueel; sommigen voelen niets bijzonders, terwijl anderen een verhoogde druk in het bekkengebied kunnen voelen. In het algemeen gaat het vastklemmen van de baby in het geboortekanaal gepaard met verschijnselen als de volgende:
- De buik voelt lager aan en kan naar voren kantelen.
- De moeder voelt dat ze beter ademt en zich niet meer zo zwaar voelt na het eten, omdat de druk die de baarmoeder op het middenrif uitoefent afneemt.
- Het kan wat ongemak in het bekken brengen, zoals krampen of tintelingen in het gebied.
- Bij het lopen kun je ongemak of lichte pijn voelen, en ook minder evenwicht bij het lopen.
- Het gevoel vaak te willen plassen neemt nog meer toe, doordat de baby meer druk op de blaas uitoefent.
Waarom is mijn baby nog niet ingedaald?
Er zijn factoren die kunnen voorkomen en het indalingsproces van de baby vertragen, waaronder de volgende opvallen:
- Eerdere zwangerschappen: de buikspieren en -weefsels zijn slapper dan bij nieuwe moeders, waardoor de baby comfortabeler kan bewegen en het inbrengen wordt uitgesteld.
- Grote baby’s: als de baby groot is voor de zwangerschapsduur, kan het nodig zijn om met baarmoedercontracties te beginnen om zijn afdaling door het geboortekanaal te bevorderen.
- Smal bekken: als er een wanverhouding is tussen de grootte van de foetus en het bekken van de moeder (Spaanse link), is het waarschijnlijk dat de afdaling moeilijk zal zijn. In deze gevallen wijzen specialisten op een bevalling door middel van een keizersnede.
- De activiteit van de moeder: een andere factor die op het proces ingrijpt is de houding die de moeder aanneemt, meestal tussen de achtste en negende maand. Als ze vaak zit of ligt, zal de baby met zijn rug op het bekken rusten en zich niet vestigen in een houding die dit proces bevordert. Daarom moet de moeder in de laatste weken van de dracht bewegen en rondlopen.
Hoe kan ik de baby helpen in het bekken in te dalen?
Als de baby na 37 weken nog niet is ingedaald, is het een goed idee om te bewegen om dit proces te bevorderen. Het is het beste om minstens een half uur per dag matig te wandelen, te zwemmen, prenatale yoga of Pilates te doen.
Evenzo kan de arts of verloskundige enkele specifieke oefeningen hiervoor aangeven, vergezeld van massages in het buikgebied. Het is belangrijk te verduidelijken dat deze stap van indaling fysiologisch is en in veel gevallen misschien niet gebeurt, zelfs niet als deze soorten oefeningen worden uitgevoerd.
Als de baby echter niet indaalt na het begin van de weeën, zal men zijn toevlucht moeten nemen tot een keizersnede. Als de baby echter in de achterhoofdsligging ligt en de bevalling normaal verloopt, is het onwaarschijnlijk dat de baby niet op tijd indaalt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cunningham, F. et al (2015) CAPÍTULO 22: Trabajo de parto normal. Williams. Obstetricia, 24e McGraw Hill. Recuperado de: https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1525§ionid=100455028
- Mayo Clinic (2020). Presentación fetal antes del nacimiento. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/multimedia/fetal-positions/sls-20076615
- Piñango, P. et al. (2006). Desproporción fetopélvica: diagnóstico ecosonográfico. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela. Vol.66 Nº1. Caracas mar. 2006. Recuperado de: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0048-77322006000100003