9 belangrijke woorden uit het woordenboek van een bevalling
Voor vrouwen is de geboorte van een kind een unieke en ongeëvenaarde ervaring. Het in je armen houden van de baby voelt na alle pijn en moeite als de grootste beloning. Hoewel het onaangenaam kan zijn, is het de beste dag in het leven van een moeder. Hieronder vind je 9 woorden uit het woordenboek van een bevalling die je graag zult willen weten.
Tijdens de geboorte begrijpen veel vrouwen de termen die het medische personeel gebruikt niet. Het kan verontrustend zijn wanneer er veel vreemde woorden gebruikt worden waar je nog nooit gehoord hebt.
Ten tijde van de geboorte is het erg belangrijk om je rustig en vol vertrouwen te voelen. Soms kan het een nadeel zijn wanneer je je niet bewust bent van wat er daadwerkelijk gebeurt. Het is gemakkelijk om zenuwachtig te worden wanneer je bepaalde woorden uit het woordenboek van een bevalling niet begrijpt. Daarom willen we de woorden die over het algemeen veel gebruikt worden door verloskundigen en gynaecologen voor je op een rijtje zetten.
Woordenboek van een bevalling: veelgebruikte termen
Ruggenprik
Allereerst is dit een verdovingsmiddel dat helpt om de pijn van de ontsluiting en de geboorte van het kind te verlichten. Dit zorgt voor een grote ontlasting van het onderste gedeelte van het lichaam. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat vrouwen wel bij bewustzijn blijven tijdens de bevalling. Het vermindert het gevoel in dit gedeelte van het lichaam, maar de sensatie verdwijnt niet compleet.
De ruggenprik wordt uitgevoerd door middel van een katheter. Dit is een erg dunne, holle en flexibele buis. Deze buis wordt ingebracht in de zogenaamde epidurale ruimte, die zich buiten het membraan bevindt dat de wervelkolom en de wervelvloeistof omringt. Deze methode wordt het meeste gebruikt om pijn te verzachten tijdens de geboorte.
Keizersnede
Dit is een operatie waarbij de chirurg de baby uit de baarmoeder van de moeder haalt. Wanneer er zich complicaties voordoen tijdens de vaginale bevalling, kan het zijn dat deze procedure in gang wordt gezet. Dit is de laatste optie die doktoren gebruiken om een baby te wereld te brengen. Hierbij wordt een snede gemaakt in de buik en de onderste buikspieren van de moeder en in het onderste gedeelte van de baarmoeder.
Er zijn veel verschillende redenen waarom vrouwen wellicht een keizersnede nodig hebben. De beslissing hiervoor ligt bij de behandelend arts. Hij kijkt naar mogelijke complicaties bij moeder en kind. Het meest voorkomende scenario is een verkeerde ligging van de baby in de baarmoeder. Ook kunnen er problemen met de ontwikkeling van het kind zijn.
Voor de moeder hebben deze problemen te maken met haar gezondheid. Zij kan last hebben van fibromen in de baarmoeder of genitale herpes. Ook serieuze problemen met het hart of een hoge bloeddruk kunnen een reden voor een keizersnede zijn.
Weeën
Het derde woord in ons woordenboek voor een bevalling zijn de weeën. Dit zijn onwillekeurige bewegingen van spanning en ontspanning van de baarmoeder die periodiek plaatsvinden. Deze spieren zorgen voor deze bewegingen, om het lichaam voor te bereiden op het proces van de bevalling. Milde weeën kunnen ook gedurende de zwangerschap plaatsvinden. Er is geen reden om je hier ongerust over te maken, dit is volkomen normaal.
Weeën vinden plaats tijdens de actieve fase van de bevalling. Ze kunnen veranderen en op gezette tijden plaatsvinden. Ze veroorzaken milde tot intense pijn.
Navelstreng
Dit is de streng die de placenta en de navel van de baby verbindt. De functie hiervan is het toevoeren van bloed en voedingsstoffen die de moeder en de baby samen delen. Voeding gaat tot aan de geboorte door dit koord. Wanneer de baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. De placenta drijft uit. Deze kan gebruikt worden voor medische doeleinden.
Afscheuren van de placenta
De placenta is het orgaan dat de foetus door de navelstreng gedurende 9 maanden voedt. Normaal gesproken komt deze los van de baarmoederwand na de bevalling. Wanneer deze vroegtijdig loslaat, kan dit complicaties opleveren voor de baby en tijdens de bevalling.
Tang
In het woordenboek van een bevalling komt ook de tang voor. Dit is een instrument wat de arts gebruikt om de vaginale geboorte te helpen. Deze tang helpt er uiteindelijk bij dat de baby uit het geboortekanaal komt. De dokter gebruikt deze om het hoofd van de baby te begeleiden. De moeder zal dan vervolgens de baby naar buiten persen.
Vruchtwater
Dit gelige vocht omringt de baby wanneer hij zich in de baarmoeder van de baby bevindt. Dit beschermt hem tegen mogelijk gevaar van buiten af. Ook zorgt dit er voor dat hij een constante temperatuur behoudt. Het zorgt er ook voor dat de foetus gemakkelijk kan bewegen en zo zijn spieren en longen kan ontwikkelen.
Pre-eclampsie
Pre-eclampsie is een aandoening die voor kan komen bij zwangere vrouwen. Het is een combinatie van kwalen zoals hoge bloeddruk en enorm aankomen in gewicht. Dit is een van de ergste complicaties tijdens de zwangerschap en treft ongeveer 5% van de zwangere vrouwen.
Vroegtijdig gebroken vliezen
De laatste woorden in dit woordenboek van een bevalling zijn het breken van de vruchtwaterzak, voordat de vrouw het proces van de bevalling in gaat. Deze situatie wordt in verband gebracht met het afscheuren van de placenta.