7 verrassende feiten over zwangerschap

7 verrassende feiten over zwangerschap

Laatste update: 12 juni, 2018

Iedere zwangerschap is anders, maar ze hebben allemaal iets gemeen. Ondanks dat het een normaal onderdeel van het leven is, is iedere zwangerschap fascinerend en mysterieus. Deze periode wordt omgeven door een groot aantal mythen. Het kan moeilijk zijn om de feiten over zwangerschap te scheiden van de fictie.

Ook al denken veel mensen dat ze alles weten, is veel van wat algemeen aangenomen wordt fout. Veel feiten over zwangerschap zullen ons verrassen. Sommige zijn bekender dan andere. En er valt altijd iets nieuws te leren.

De informatie die we hebben over het proces van zwangerschap is wisselend. Een deel komt van volksgeloof en een deel van wetenschappelijke studies. Wat je gelooft moet je natuurlijk zelf weten.

Je bent misschien al zwanger geweest zonder dat er iets vreemds is gebeurd. Maar dat betekent niet dat het probleem niet bestaat. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld al lang voor de bevalling melk produceren en afkolven. Er zijn dingen die weinig voorkomen maar absoluut mogelijk en wetenschappelijk bewezen zijn.

Feiten over zwangerschap

Ook al zijn een aantal van deze verrassende feiten over zwangerschap ongewoon en bizar, zijn er ook feiten die je je wel voor kunt stellen, ook al heb je er nog nooit van gehoord. Bijvoorbeeld dat het feit dat stress bij de moeder in staat is om het gedrag van de baby te beïnvloeden.

Maar er zijn ook feiten die moeilijk te geloven zijn, tenzij ze bij jou gebeurd zijn. Dus laten we eens kijken naar zeven verrassende feiten over zwangerschap.

Verrassende feiten over zwangerschap

  • Vreetbuien en misselijkheid kunnen veroorzaakt worden door de ontwikkeling van het reukvermogen van een vrouw tijdens een zwangerschap. Onderzoek wijst uit dat het reukvermogen van een vrouw veel gevoeliger wordt in deze periode. Veel zwangere vrouwen kunnen behoorlijk geïrriteerd of gefascineerd raken door een bepaalde geur, ook als deze niet erg sterk is.
  • Een van de meest opvallende fysieke kenmerken van een zwangere vrouw (naast haar buik dan) is haar haren. Dit is het beste moment om met gezonde, glanzende lokken te pronken. Dit komt door hormonale stimulatie. Helaas kan dit drastisch veranderen na de geboorte. En ook niet alle vrouwen ervaren dit: er zijn ook veel gevallen van haaruitval tijdens zwangerschap.
  • Ook al is je baby nog niet geboren, kunnen ze al veel verschillende dingen doen. Zo is er bijvoorbeeld bewijs dat ze kunnen hikken, geeuwen, hun duimzuigen, omdraaien en zelfs dromen. Waar denk je dat jouw baby over droomt in de baarmoeder?

 

Verrassende feiten over zwangerschap

Wist je ook dat…?

  • Vrouwen ook na de bevalling nog weeën kunnen krijgen? Ze kunnen komen als ze de baby vasthoudt, en kunnen gedurende enkele dagen af en toe komen. Dit komt door een reflex van het menselijke lichaam. De plek waar je pijn hebt gehad trekt nog steeds samen.
  • Je ochtendmisselijkheid een teken zou kunnen zijn van het geslacht van je baby? Een aantal onderzoeken suggereren dat zwanger zijn van een meisje meer misselijkheid kan veroorzaken dan als de baby een jongetje is.
  • De voeten van een vrouw kunnen groeien tijdens zwangerschap. Dit komt door de werking van het hormoon relaxin, wat helpt om de baarmoederholte en het geboortekanaal op te rekken tijdens de bevalling. Volgens onderzoeken ervaren minstens zeven op de tien vrouwen dit, omdat de hormonen ook de ligamenten van je voeten aantasten.
  • Het hart van de baby een van de eerste organen is dat zich ontwikkeld? Vanaf de eerste paar weken kun je hun hartslag horen als je een scan hebt. Dit is een betekenisvol moment van de zwangerschap en gebeurt ongeveer zes weken na de bevruchting. Buiten de opwinding voor de ouders, helpt luisteren naar de hartslag van de foetus ook om de specialist te laten weten dat alles goed is met de baby. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.