Puistjes op het gezicht van een baby: oorzaken en behandeling

Puistjes op het gezicht van een baby veroorzaken meestal geen complicaties en zijn niet ernstig. Toch moet je een arts raadplegen.
Puistjes op het gezicht van een baby: oorzaken en behandeling
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 04 juli, 2024

De huid van pasgeborenen is teer en zacht. Maar tijdens de eerste dagen van het leven verschijnen er vaak puistjes op het gezicht van de baby, wat nieuwe ouders zorgen baart. Sommige puistjes verdwijnen vanzelf, maar voor andere is een specifieke behandeling nodig. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Oorzaken van puistjes op het gezicht van een baby

De huid van de baby is zich aan het aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder en in deze periode verschijnen er letsels die na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Hier zijn enkele van deze aandoeningen.

Milium cysten

Milium (Engelse link) zijn kleine witte cysten op de huid. Ze duren meestal niet lang, maar baren ouders wel zorgen. Ze hoeven niet behandeld te worden omdat ze binnen een paar weken vanzelf verdwijnen. Een van de oorzaken is dat dode huidcellen onder de huid vast komen te zitten en cysten vormen.

Acne bij baby’s

Acne bij baby’s wordt ook wel neonatale pustulosis cephalis genoemd. Het is een veel voorkomende aandoening bij pasgeborenen en komt voor bij één op de vijf zuigelingen. Het verdwijnt meestal vanzelf binnen de eerste drie maanden.

Puistjes op het gezicht van een baby
In de meeste gevallen begint babyacne rond de leeftijd van twee weken. Je ziet kleine bultjes en puisten op de wangen, het voorhoofd, de kin en de oogleden.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem kan de hoofdhuid en andere gebieden aantasten en gaat gepaard met jeuk, schilfering van de huid en ontstekingen. Bovendien komt het voor op plaatsen met een hoge concentratie actieve talgklieren, zoals de hoofdhuid, de T-lijn van het gezicht en de oren.

Het is dus een chronische, meestal zelflimiterende, schilferige huidaandoening die optreedt tussen de derde week (Engelse link) en de eerste twee levensmaanden. Bij lichamelijk onderzoek zijn de bevindingen onder andere de opeenhoping van gele, vettige schilfers op de vertex, het voorhoofd en de hoofdhuid.

Sudamen of zweetblaasjes

Zweetblaasjes worden veroorzaakt door oppervlakkige, kortstondige obstructie van eccriene zweetkanalen die aanleiding geven tot snel evoluerende, niet-inflammatoire blaasjes.

Dit type manifestatie komt vaker voor in warme, vochtige tropische klimaten en in de neonatale periode. Dit is te wijten aan het gebrek aan rijping van de zweetbuisjes tijdens de eerste dagen na de geboorte.

Atopisch eczeem

Atopische dermatitis is een chronische, veel voorkomende huidaandoening die de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie aanzienlijk kan veranderen. Het belangrijkste kenmerk is intense jeuk aan het huidoppervlak, wat leidt tot huidletsel en aanzienlijke slaapstoornissen.

De aandoening (Engelse link) lijkt het resultaat te zijn van de complexe interactie tussen defecten in de huidbarrièrefunctie, ontregeling van het immuunsysteem en omgevings- en infectieuze agentia.

Een verzachtende crème voor de babyhuis
Wanneer atopisch eczeem verschijnt bij zuigelingen, worden in de meeste gevallen de hoofdhuid, het gezicht, de nek, de romp en de strekoppervlakken van de ledematen aangetast, terwijl dit niet gebeurt in het luiergebied.

Maatregelen om puistjes op het gezicht van een baby te beheersen

Er zijn meerdere aanbevelingen om uit te voeren en het verschijnen van laesies op de babyhuid te voorkomen. Sommige zijn eenvoudig en zeer effectief:

  • Baden met lauw water: baby’s hoeven niet elke dag of vanaf de eerste levensdag in bad. Daarnaast is het aan te raden om lauw water en neutrale hypoallergene zepen te gebruiken die geen kleur- of geurstoffen bevatten. Ook de duur van het spoelen moet kort zijn en je moet wrijving vermijden bij het afdrogen met een handdoek.
  • Vermijd blootstelling aan de zon: baby’s jonger dan 6 maanden mogen niet worden blootgesteld aan de zon. Oudere baby’s moeten echter voldoende bescherming gebruiken.
  • Geschikte kleding: de keuze van katoenen kleding of kleding van natuurlijke vezels helpt allergische reacties of irritaties op het huidoppervlak van baby’s te voorkomen.
  • Rijk en gevarieerd voedsel: een gevarieerde voeding die alle voedingsstoffen en vitaminen bevat die nodig zijn om ziektes te voorkomen, wordt aanbevolen. Een goede hydratatie is ook belangrijk.
  • Vermijd bepaalde producten: het is geen goed idee om producten op het gezicht van de baby aan te brengen die ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren worden afgesloten.

Medisch consult als eerste stap

Puistjes in het gezicht van je baby veroorzaken meestal geen complicaties en zijn niet ernstig. Toch moet er altijd een medisch specialist worden geraadpleegd. Als dat nodig wordt geacht, zal de arts aangeven welke maatregelen of behandelingen nodig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berk DR, Bayliss SJ. Milia: a review and classification. J Am Acad Dermatol. 2008 Dec;59(6):1050-63. doi: 10.1016/j.jaad.2008.07.034. Epub 2008 Sep 25. PMID: 18819726.
  • Elish D, Silverberg NB. Infantile seborrheic dermatitis. Cutis. 2006 May;77(5):297-300. PMID: 16776285.
  • Hanifin JM. Atopic dermatitis in infants and children. Pediatr Clin North Am. 1991 Aug;38(4):763-89. doi: 10.1016/s0031-3955(16)38153-6. PMID: 1870905.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.