Huismiddeltjes om constipatie bij baby's te verlichten
Ontdekken dat een baby moeite heeft met poepen, kan voor elke ouder of verzorger een stressvolle ervaring zijn. De ongemakkelijke en prikkelbare gezichten die kleintjes laten zien wanneer ze met dit probleem worden geconfronteerd, kunnen moeilijk te zien zijn, wat leidt tot de zoektocht naar huismiddeltjes om constipatie bij baby’s te verlichten.
Het is gebruikelijk dat kleintjes deze aandoening ervaren tijdens de overgang van flesvoeding of moedermelk naar vast voedsel, omdat hun lichaam leert omgaan met de vertering van nieuwe stoffen. Het kan echter ook het gevolg zijn van andere oorzaken, zoals uitdroging of een gebrek aan vezels in de voeding.
Als je je met je kind in deze situatie bevindt, is het belangrijk om kalm te blijven. In dit artikel zullen we verschillende opties onderzoeken die je kunnen helpen je buikklachten te verlichten. Lees verder om ze te ontdekken!
Waarom komt constipatie voor bij baby’s?
Constipatie wordt gekenmerkt door een vermindering van de frequentie van de stoelgang, gepaard gaande met overmatige inspanning tijdens het evacueren of het passeren van harde, droge ontlasting. Enkele van de oorzaken zijn de volgende.
- Introductie van vast voedsel: De spijsvertering van baby’s kan worden beïnvloed als er vast voedsel wordt geïntroduceerd, vooral als dit weinig vezels bevat. Dit komt omdat het spijsverteringsstelsel gewend is aan het verwerken van moedermelk of flesvoeding, die gemakkelijker verteerbaar zijn.
- Veranderingen in het dieet: volgens het MedlinePlus (Engelse link) portaal kan het overstappen van moedermelk naar flesvoeding of van de ene flesvoeding naar de andere constipatie veroorzaken. Elk type flesvoeding heeft een andere samenstelling die voor sommige baby’s misschien niet zo gemakkelijk te verteren is.
- Uitdroging: baby’s die niet genoeg vocht binnenkrijgen, lopen mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van constipatie. Hydratatie is cruciaal om de ontlasting zachter te maken.
- Rijping van het spijsverteringsstelsel: het spijsverteringsstelsel van baby’s is zich aan het ontwikkelen en kan in het begin traag zijn, wat kan leiden tot aanvallen van constipatie.
[/atomik -read -te]
Tekenen om constipatie te identificeren
Hoewel baby’s een min of meer frequent ritme krijgen bij het poepen, kunnen de kenmerken van de ontlasting aanzienlijk variëren, zowel in aantal, kleur als vorm. Deze situatie kan worden beïnvloed als de baby borstvoeding of flesvoeding krijgt.
Baby’s die moedermelk krijgen, elimineren aanvankelijk een donkere substantie genaamd meconium, waarna ze groene ontlasting krijgen die geleidelijk geel wordt.
Tijdens de eerste paar weken is het gebruikelijk dat ze veel dunne ontlasting hebben. Vanaf de tweede of derde week kan de frequentie echter afnemen, wat bekend staat als schaarse ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt. Deze verandering wordt veroorzaakt door de aanpassing van moedermelk aan de behoeften van het kind.
Bij baby’s die flesvoeding krijgen, komt de ontlasting minder vaak voor en is harder dan die van baby’s die borstvoeding krijgen, meestal bruin, groen of geel van kleur. Om deze reden is het belangrijk dat moeders en verzorgers de tekenen van constipatie herkennen, zodat ze zo snel mogelijk kunnen handelen. Hieronder stellen wij ze aan je voor.
- Minder ontlastingsfrequentie: als een baby met regelmatige stoelgang plotseling de frequentie van zijn stoelgang verlaagt tot minder dan drie keer per week, kan hij last hebben van verstopping.
- Harde of bolvormige ontlasting duidt op constipatie.
- Overmatige inspanning tijdens de stoelgang: als je naar je baby kijkt en tekenen van ongemak, prikkelbaarheid of overmatige inspanning bij het poepen waarneemt, kan dit een indicatie zijn van constipatie.
- Pijn: een baby die huilt of zich ongemakkelijk voelt tijdens of na de stoelgang, kan pijn ervaren als gevolg van constipatie.
- Buikzwelling: de buik van je baby kan er gezwollen of harder uitzien of aanvoelen dan normaal.
- Veranderingen in het eetgedrag: weigering om te eten of prikkelbaarheid tijdens of na de maaltijd kunnen ook tekenen zijn van obstipatie.
[ /atomik-lees-ook]
Behandel constipatie bij baby’s thuis met deze remedies
Wanneer baby’s last hebben van obstipatie, kan dit een grote zorg worden voor hun ouders of degenen die voor hen zorgen. Ongemak bij de baby kan angst veroorzaken bij degenen die voor hem zorgen, omdat ze het ongemak dat de kleine voelt zo snel mogelijk willen verlichten.
Gelukkig zijn er talloze huismiddeltjes die constipatie bij baby’s kunnen helpen verlichten. Van dieetveranderingen tot zachte buikmassagemethoden, deze oplossingen kunnen verlichting bieden zonder dat onmiddellijke medicatie nodig is.
Het is echter essentieel om te onthouden dat elke interventie met de nodige voorzichtigheid en altijd op aanbeveling van een kinderarts moet worden uitgevoerd, vooral als het gaat om zeer jonge baby’s van wie het spijsverteringsstelsel nog in volle ontwikkeling is.
1. Verhoog de vezels in het dieet
Voor baby’s die al vast voedsel zijn gaan eten, is het belangrijk om opties op te nemen die rijk zijn aan vezels en die de darmtransit helpen reguleren. Bijvoorbeeld het volgende.
- Fruit:appels (geschild), peren, perziken en pruimen zijn geweldige opties. Deze vruchten zijn niet alleen rijk aan vezels, maar ook aan water, wat de ontlasting zachter maakt.
- Groenten: broccoli, wortelen en pompoen kun je koken, zodat ze gemakkelijk te eten zijn.
- Volle granen: bruine rijst, haver of gerstgranen kunnen in het dieet van de baby worden opgenomen om de vezelinname te verhogen.
Volgens de aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics (Engelse link) kun je de hoeveelheid dagelijkse vezels die een kind nodig heeft berekenen door 5 gram voedingsvezels toe te voegen aan zijn of haar leeftijd. Bijvoorbeeld: een kind van 1 jaar oud zou dagelijks minimaal 6 gram vezels moeten consumeren. Daarnaast is het erg belangrijk dat 30% van de vezels oplosbaar is en 70% onoplosbaar.
- Oplosbare vezels: gevonden in haver, peulvruchten, appels, citrusvruchten en wortels.
- Onoplosbare vezels: aanwezig in volkoren meel, volle granen, zaden en groenten zoals sla, spinazie en broccoli.
2. Bevorder voldoende hydratatie
Het drinken van voldoende water of andere soorten vloeistoffen bevordert de goede werking van het spijsverteringsstelsel en maakt de ontlasting zachter. Om deze reden is het handhaven van een adequate vochtinname essentieel, vooral bij baby’s, van wie het spijsverteringsstelsel nog in ontwikkeling is.
Hoewel moedermelk of flesvoeding het grootste deel van de hydratatie biedt die de kleine nodig heeft, kan het in warme klimaten of tijdens ziekteperiodes nodig zijn om extra water aan te bieden.
Het is belangrijk om de kinderarts te raadplegen over de juiste hoeveelheid water voor de baby, omdat een evenwichtige hydratatie van cruciaal belang is voor zijn welzijn en om ongemak en complicaties die verband houden met constipatie te voorkomen. Houd er altijd rekening mee dat bepaalde vloeistoffen, zoals we hieronder zullen beschrijven, grotere mogelijkheden bieden om constipatie te behandelen en zelfs te voorkomen.
- Water: voor baby’s die al vaste voeding consumeren, kan het aanbieden van extra water tussen de voedingen helpen.
- Verdunde vruchtensappen: kleine hoeveelheden verdund pruimen-, peren- of appelsap kunnen nuttig zijn. Deze hebben natuurlijke eigenschappen die de ontlasting helpen verzachten.
3. Geef je baby een warm bad om constipatie te verlichten
Een van de huismiddeltjes die je kunt proberen om constipatie bij baby’s te verlichten, is door ze een bad met warm water te geven. Door het in een warm bad te laten weken, kunnen de buikspieren ontspannen en het ongemak dat deze aandoening veroorzaakt verlichten.
4. Voer buikmassages uit
Massages kunnen je baby niet alleen helpen beter te slapen, maar ook de darmtransit verbeteren. Er is zelfs gesuggereerd dat de frequentie van de ontlasting toeneemt bij baby’s (Engelse link) die deze alternatieve therapie krijgen. Vervolgens laten we u enkele buikmassages zien die constipatie bij uw baby kunnen verlichten.
- Fietsmassage: plaats de baby op zijn rug en houd zijn benen vast. Begin ze te bewegen op een manier die vergelijkbaar is met fietsen, met een zachte, cirkelvormige beweging, waarbij je er altijd voor zorgt dat de beentjes naar de buik zijn gericht. Dit type massage kan de stoelgang helpen stimuleren en constipatie verlichten.
- Klokmassage: leg je baby op zijn rug en houd zijn enkels zo vast dat zijn beentjes licht gebogen zijn. De volgende stap is om met zachte, diepe en langzame bewegingen cirkels te tekenen op de buik van je baby en met je vingertoppen met de klok mee. Deze praktijk is een van de meest geaccepteerde praktijken bij baby’s en kan de darmen helpen stimuleren.
- Sleepbeweging: deze techniek bestaat uit het plaatsen van de baby op zijn rug en met de handpalmen begin je vegende of slepende bewegingen te maken, van boven naar beneden, van de ribben naar het onderste deel van de buik. Hier moet de druk zacht zijn om je baby niet te hinderen, maar niet onmerkbaar. Deze massage stimuleert de darmspieren en vergemakkelijkt de doorgang van ontlasting.
Wat moet je niet doen als je baby niet kan poepen?
Hoewel er verschillende veilige huismiddeltjes bestaan om constipatie bij baby’s te verlichten, is het belangrijk op te merken dat er praktijken zijn die niet veilig zijn. Eén daarvan is het inbrengen van een thermometer, vinger, zetpil of ander voorwerp in de anus om de evacuatie te bevorderen.
Volgens deskundigen van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) is het niet raadzaam om de anus te stimuleren om de baby dagelijks zijn behoefte te laten doen. De noodzaak om te evacueren wordt geactiveerd wanneer het rectum zich vult en de wanden uitzetten, waardoor signalen naar de hersenen worden gestuurd om naar het toilet te gaan. Als deze behoefte voortdurend wordt uitgelokt door externe prikkels, kan dit leiden tot een patroon van chronische constipatie.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke ingreep in het dieet of de routine van de baby moet worden geraadpleegd met een kinderarts om er zeker van te zijn dat deze veilig is en geschikt is voor de leeftijd en toestand van het kind.
Wanneer een professional raadplegen?
Hoewel huismiddeltjes de constipatie van je baby kunnen helpen verlichten, is het belangrijk om te weten wanneer deze methoden niet voldoende zijn. Observeer hoe je kleintje op deze behandelingen reageert en houd er rekening mee dat je in sommige gevallen professionele hulp nodig heeft om zijn of haar gezondheid te garanderen.
Als je merkt dat de constipatie niet verbetert met huismiddeltjes of als je baby andere zorgwekkende symptomen vertoont, zoals pijn, prikkelbaarheid, bloed in de ontlasting, braken, koorts of gewichtsverlies, is het essentieel dat je advies inwint bij een arts. Deze symptomen kunnen duiden op een ernstiger probleem dat onmiddellijke aandacht vereist.
Een bezoek aan de kinderarts kan een nauwkeurige diagnose en een passend behandelplan opleveren. De arts zal de hele situatie beoordelen, rekening houdend met de algemene gezondheid van je baby, zijn dieet en eventuele huismiddeltjes die je hebt geprobeerd.
Dit is belangrijk om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten en ervoor te zorgen dat de behandeling veilig en effectief is. Houd er rekening mee dat, hoewel het proberen van huismiddeltjes een goede eerste stap is, de begeleiding van een zorgverlener essentieel is voor het welzijn van je baby.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Academy of Pediatrics. (11 de noviembre de 2015). Los niños necesitan fibra: aquí le explicamos por qué y cómo. HealthyChildren.org. https://www.healthychildren.org/Spanish/healthy-living/nutrition/Paginas/Kids-Need-Fiber-Heres-Why-and-How.aspx
- Asociación Española de Pediatría. (8 de julio de 2021). Deposiciones (cacas) de los bebés alimentados con pecho o con biberón. ¿Son distintas? AEP en familia. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/deposiciones-cacas-bebes-alimentados-con-pecho-con-biberon
- Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L. C. F. L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence?. Jornal de pediatria, 93(4), 320-327. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28450053/
- Children’s Wisconsin. (2020, 1 de enero). Aumentar la fibra en la dieta de tu hijo. https://childrenswi.org/es-es/publications/teaching-sheet/clinical-nutrition/1471-increasing-fiber-in-your-childs-diet
- MedlinePlus. (7 de marzo de 2022). Estreñimiento en bebés y niños pequeños. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003125.htm
- Dewi Yanti, R., & Astuti, M. (2019). The Effect of Baby Massage Modification on the Frequency of Defecation in Babies Aged 1-6 Months. International Conference on Interprofessional Health Collaboration and Community Empowerment, 1(1), 204-207. https://conference.juriskes.com/index.php/IC/article/view/33
- U.S. Department of Health and Human Services. (s.f.). Tratamiento para el Estreñimiento en los niños – niddk. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/estrenimiento-ninos/tratamiento
- Liu, Z., Gang, L., Yunwei, M., & Lin, L. (2021). Clinical Efficacy of Infantile Massage in the Treatment of Infant Functional Constipation: A Meta-Analysis. Frontiers in public health, 9, 663581. https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2021.663581/full