Hoe maak je de tong van je baby schoon

Vanaf het moment dat je kind geboren is, heeft het jouw zorg nodig om gezond te blijven. We vertellen je hoe en waarom je de tong van je baby moet schoonmaken.
Hoe maak je de tong van je baby schoon

Laatste update: 19 oktober, 2022

Weet je hoe je de tong van je baby moet schoonmaken? Het is waar dat je pasgeborene nog geen tanden heeft, maar dat betekent niet dat je moet wachten met het verzorgen van hun mond. Het schoonmaken van de tong van je baby is een van de eerste handelingen die het begin van mondhygiëne gewoonten inluiden.

De mondhygiëne van kinderen van jongs af aan beschermen is de verantwoordelijkheid van de ouders. Dit bevordert niet alleen de juiste ontwikkeling van de mondstructuren en hun functies, maar voorkomt ook veel problemen in de toekomst.

Er is geen speciale apparatuur of veel vaardigheid nodig; alleen wat geduld en de wil om voor de gezondheid van je kind te zorgen. Lees verder en ontdek hoe je de tong van je baby kunt schoonmaken.

Waarom is het schoonmaken van de tong van je baby belangrijk?

Het schoonmaken van de tong en het tandvlees van je baby als hij nog geen tanden heeft of nog geen vast voedsel eet, kan onnodig lijken. Maar de waarheid is dat je met deze praktijk de resten die zich ophopen kunt verwijderen en de gewoonte van een schone mond helpt installeren.

Als er van jongs af aan aandacht aan mondhygiëne wordt besteed, raakt het kind gewend aan het gevoel van een schone mondholte. En bovendien nemen ze de aanwezigheid van tandverzorgingsartikelen op als een gewone gebeurtenis. Dit voorkomt toekomstige afwijzing van uitwendige voorwerpen, zoals tandenborstels.

Er zijn nog geen sluitende studies (Spaanse link) over de effecten van mondhygiëne op de orale microbiota van tandeloze zuigelingen. In elk geval bevorderen herhaalde borstvoeding en de lagere speekselproductie die typisch is voor deze leeftijd de afzetting van bepaalde resten op de tong.

Het is gebruikelijk te constateren dat de tong van een baby een wittige kleur heeft. Dit komt doordat er melkresten op de buccale oppervlakken achterblijven en er niet zoveel speeksel beschikbaar is om ze schoon te maken. Door deze afzettingen regelmatig te verwijderen voorkom je dat ze zich ophopen. Zo beperk je de kans op groei van schadelijke bacteriën in de mond.

Het is belangrijk de witte tong van een baby niet te verwarren met een andere aandoening die spruw heet. Deze infectie wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans en manifesteert zich met een wittig laagje op de mondslijmvliezen dat niet verdwijnt als je erover wrijft. In tegenstelling tot melkresidu vereist het een medische behandeling met speciale geneesmiddelen.

Hoe maak je de tong van je baby schoon

De hygiëne van de mond van je baby moet lang voor het verschijnen van zijn eerste tandje beginnen. Met een nat gaasje kun je de melkresten verwijderen die op de tong en wangen zijn achtergebleven.

Hoe doe je het goed?

Het schoonmaken van de tong en het tandvlees van een baby is een vrij eenvoudige procedure, waarvoor geen ingewikkelde producten nodig zijn. Gewoon warm water en een schoon gaasje, doekje of handdoek.

Het eerste wat je moet doen is je handen goed wassen met water en zeep. Leg de baby dan op je schoot en houd het hoofdje met één hand vast. Omwikkel met de andere hand de wijsvinger met het schone gaasje of de handdoek en bevochtig het met warm water.

Open zachtjes de mond van de baby om met het doekje over de tong te wrijven en hem schoon te maken. Je moet cirkelvormige bewegingen maken die het tongoppervlak schoonvegen. Bovendien moet je ook de randen van het tandvlees schoonmaken, waarbij je kleine massages maakt. Vergeet ook de binnenkant van de wangen niet.

Als na het schoonmaken van de mond van de baby de tong een witachtige kleur blijft houden, raadpleeg dan je kinderarts om een mycose of een ander probleem uit te sluiten.

Het is een goed idee om de tong van je baby een of twee keer per dag na het voeden schoon te maken. Zoek liefst een tijdstip (Spaanse link) ‘s avonds, voor het slapengaan, of verwerk mondhygiëne in de badroutine. Zo zal het kind deze oefening associëren als deel van zijn lichaamsverzorging.

Probeer van het schoonmaken van de mond een moment van rust, spel en welzijn voor het kind te maken. Daarom is het essentieel om geduldig te zijn en de tijd van het kind te respecteren. Op die manier wordt tandhygiëne niet als een traumatische of stressvolle ervaring ervaren. Integendeel, het is de bedoeling dat het een tijd van plezier wordt, zowel voor de baby als voor de ouder die het uitvoert.

Andere producten om de tong van de baby schoon te maken

Om de tong, het tandvlees en de wangen van je baby schoon te maken, kun je ook een siliconen vingertop gebruiken, een accessoire met zachte borstelharen van dit materiaal dat op de vinger wordt gelegd. Het kan het gemakkelijker (Spaanse link) maken de oppervlakken van de mond te masseren en vuil te verwijderen.

Bedenk tot slot dat je vóór het uitbreken van de tanden geen tandpasta, glycerine of een ander product hoeft te gebruiken om de tong van de baby schoon te maken.

Hoe de baby’s tong schoonmaken na het doorkomen van de tanden

Tussen de 6 en 8 maanden verschijnen meestal de eerste tanden in de mond van de baby, en als dit gebeurt moet de mondhygiëne routine aangepast worden.

Als de eerste melktand doorkomt is het tijd om een tandenborstel en tandpasta te gebruiken. Het is aan te bevelen een instrument te kiezen met zachte borstelharen en een kindertandpasta die fluoride bevat. Bedenk dat je er maar een snufje van het product in moet doen, ter grootte van een rijstkorrel.

Volwassenen zijn verantwoordelijk voor het ontsmetten van de mond van de baby en moeten de zijkanten van alle aanwezige tanden poetsen. Ook de tong en het tandvlees moeten zachtjes met de tandenborstel gewreven worden. Als er nog maar weinig tandjes zijn, kun je het gebruik van de borstel en het gaasje combineren. Het eerste is voor de tanden, en het doekje of gaasje is gereserveerd voor het schoonmaken van de tong, de wangen en het tandvlees.

De tanden en de tong moeten minstens tweemaal per dag gepoetst worden, vooral voor het naar bed brengen van het kind. Deze routine moet de hele kindertijd worden volgehouden.

Naarmate kinderen ouder worden, moet de hoeveelheid tandpasta worden vergroot en moet flossen worden ingelast. De poetstechniek moet worden aangeleerd en kinderen moeten worden aangemoedigd alles uit te spugen als ze klaar zijn.

Volwassenen moeten blijven poetsen tot het kind de vaardigheid verwerft om het zelf correct te doen. Dit gebeurt rond de leeftijd van 6 tot 8 jaar. Kinderen kunnen echter oefenen met het poetsen van hun tanden en tong om deel uit te maken van het verzorgen van hun mond. En ouders kunnen de taak afmaken.

Een moeder poetst de eerste tandjes van haar baby

Tandhygiëne moet een tijd van vreugde zijn voor je kleintjes. Spelletjes, liedjes, en het voorbeeld van ouders zijn goede strategieën om kinderen deze belangrijke gewoonte bij te brengen.

Bezoek een kindertandarts om voor de mond van je baby te zorgen

Nu weet je hoe je de tong en daarna de tanden van je baby moet schoonmaken. Met een goede mondhygiëne routine help je de gezondheid van hun kleine mondje in stand te houden en ziekten zoals gaatjes te voorkomen.

Maar dat is nog niet alles. Je moet je kleintje ook vóór de eerste verjaardag naar de kindertandarts brengen en doorgaan met regelmatige controles om de 6 maanden.

Deze deskundige zal de groei van de kaken, het doorkomen van de tanden, en de toestand van de hele mond beoordelen. En als er een probleem is, zoeken ze op tijd een oplossing.

Bovendien geven ze antwoord op alle twijfels die opkomen. En ze geven je de adviezen die je nodig hebt om de mond van je kleintje gezond te houden. Met hun hulp en jouw doorzettingsvermogen zul je in staat zijn voor de glimlach van je kleine baby te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Jesus, D. M., Barbosa, L. L., Parisotto, T. M., dos Santos, R. L., Carlo, H. L., & de Carvalho, F. G. (2021). Oral hygiene in edentulous infants and its influence on oral microbiota: should the health professionals recommend it?–a critical review. Revista da Faculdade de Odontologia de Porto Alegre62(1), 108-120.
  • Pinto, J. M., Chávez, D. B., & Navarrete, C. (2018). Salud bucal en el primer año de vida. Revisión de la literatura y protocolo de atención odontológica al bebé.
  • Narváez García, H. E. (2021). Caries rampante en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Orlando Valenzuela, J. (2021). Intervención sobre educación en higiene bucal en los primeros 1000 días de vida.
  • Rashid, S. A., & Sorchee, S. (2021). Role of the Bacteria Population inside the Mouth: Oral bacteria. INTERNATIONAL JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES4(3), 17-30.
  • Herval, Á. M., de Oliveira, F. P. S. L., Machado, K. M., Vasconcelos, M., Ferreira, R. C., Ferreira, E. F. E., … & Gomes, V. E. (2019). Mothers’ perception about health education in brazilian primary health care: a qualitative study. International Journal of Paediatric Dentistry29(5), 669-676.
  • Moscardini, M., Díaz, S., De Rossi, M., Nelson, P., & De Rossi, A. (2017). Odontología para bebés: una posibilidad práctica de promoción de salud bucal. Revista de odontopediatría latinoamericana7(2).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.