Mijn tiener wil Euphoria kijken: wat moet ik doen?

Wil je tiener Euphoria kijken maar maak je je zorgen over de blootstelling aan seks, geweld en drugsinhoud? We begeleiden je hierbij.
Mijn tiener wil Euphoria kijken: wat moet ik doen?
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Elena Sanz Martín

Laatste update: 22 december, 2022

Als je thuis een tiener hebt, ben je waarschijnlijk op de hoogte van het bestaan van Euphoria, een van de meest controversiële series van de laatste tijd. De scènes vertellen een ruwe en expliciete werkelijkheid, één waarmee veel jongeren zich identificeren maar die ouders verontrust en ongerust maakt. Wat moet ik doen als mijn tiener Euphoria wil zien? Sta ik het toe of probeer ik het te vermijden? In het volgende artikel proberen we deze vragen te beantwoorden.

Allereerst is het belangrijk te begrijpen waarom deze HBO® serie erin geslaagd is een jong publiek voor zich te winnen en zo veel verwachtingen op te wekken. Alles is tot in de puntjes verzorgd, van de keuze van de cast tot de soundtrack en de visuele esthetiek.

Euphoria duikt in de drama’s en zorgen van de adolescentie en doet dat zonder filter, zonder de scènes te verzoeten en dompelt zich onder in de emotionaliteit van de personages.

Al deze ingrediënten maken het tot een uiterst aantrekkelijke productie voor jongeren. Maar is het nu positief voor je tiener om naar deze serie te kijken? We vertellen je er meer over, zodat je kunt beslissen.

Euphoria: de serie die een werkelijkheid uitbeeldt

Euphoria behandelt verschillende soms schokkende onderwerpen
Momenteel laten sommige series en films de werkelijkheid zien die veel pubers beleven, op een open en ongefilterde manier. Is deze aanpak slecht?

Euphoria vertelt het verhaal van een groep middelbare scholieren en probeert na te denken over alle moeilijkheden waarmee ze elke dag te maken krijgen. Via het leven van de personages snijdt het uiterst complexe, belangrijke en diepgaande thema’s aan, zoals de volgende:

  • Drugsverslaving en het herstelproces.
  • Geestelijke gezondheid en daarmee samenhangende problemen.
  • Seksuele relaties tijdens de adolescentie en de consumptie van pornografie.
  • Identiteitsconflicten en seksuele diversiteit.
  • De gevaren van overmatige blootstelling aan het internet en het misbruik van sociale media.
  • De emotionele intensiteit van de adolescentie.

Euphoria is, samengevat, een generatieportret, een afspiegeling van wat het betekent om in deze tijd een tiener te zijn.

Wat er gebeurt is dat dit voor ouders overdreven of vergezocht kan klinken, omdat het heel anders is dan de puberteit die ze zelf beleefden.

We kunnen er echter niet omheen dat de tijden veranderd zijn en dat dit de problemen zijn waarmee onze jongeren vandaag de dag te maken hebben. De andere kant opkijken zal dit niet verhinderen.

Mijn tiener wil deze serie kijken: moet ik dat toestaan?

Een waarheid die alle ouders in gedachten moeten houden is dat de adolescentie een tijd van onderhandelen is. Iets streng verbieden is zinloos: dit leidt namelijk alleen maar tot afwijzing, wrok en opstandigheid bij de minderjarige, die nog meer dan voorheen zal willen doen wat verboden werd.

Misschien is deze serie er niet een die we onze kinderen zouden aanraden. Maar als ze belangstelling tonen, als hun hele vriendengroep er over praat, dan is het beter om te onderhandelen.

Natuurlijk is de terughoudendheid begrijpelijk. Euphoria toont namelijk geweld, drugs, expliciete seks, volledig naakt en meerdere schokkende scènes.

We kunnen niet ontkennen dat het van essentieel belang is zorg te dragen voor de audiovisuele inhoud die jonge mensen consumeren. Als dit soort scènes niet goed begrepen en geïnterpreteerd worden, kunnen ze namelijk heel schadelijk zijn.

Wat de serie laat zien is, zonder twijfel, de werkelijkheid van sommige jongeren, maar natuurlijk niet die van hen allemaal. Dat moet dus opgehelderd worden. Anders kan het een vertekend beeld van de jeugd geven.

Wat je normaalgesproken wilt doen is je te richten op het verwerken van positieve modellen en verhalen die vertellen wat je wilt beleven en wat je wilt imiteren. In dit geval is Euphoria het compleet tegenovergestelde. De serie heeft echter verschillende punten in zijn voordeel.

Waarom zou je tiener Euphoria moeten kijken?

Ondanks het bovenstaande is de waarheid dat deze serie zeer relevante onderwerpen behandelt waarmee je kind op dit moment te maken kan krijgen of heeft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden:

  • Angst en depressie.
  • Ingewikkelde romantische relaties.
  • Privé-video’s die viraal gaan.
  • Drugs als ontsnappingsroute.
  • Sociale druk, en de intensiteit waarmee alles in de adolescentie beleefd wordt.

Door naar de serie te kijken kunnen veel adolescenten zich identificeren met de personages en situaties die voorkomen, terwijl ze hen helpen deze werkelijkheden te begrijpen en erover na te denken. En vooral moet je begrijpen hoe belangrijk het is dat er ruimte wordt geschapen voor een dialoog hierover.

Daarom raden we aan je tiener niet te verbieden naar Euphoria te kijken, maar neem wel enkele maatregelen in dit verband.

Als mijn tiener naar Euphoria wil kijken, kan ik dit als een kans aangrijpen

Een moeder heeft een gesprek met haar zoon
Maak gebruik van series en films om de ruimte te openen voor een oprechte en empathische dialoog met je kind.

Houd allereerst rekening met de leeftijd van je kind. De serie (Engelse link) is beoordeeld voor de leeftijd 17+, dus met deze aanbeveling moet rekening gehouden worden. Als je kind jonger is, probeer dan te onderhandelen en stel voor dat ze het kijken als ze ouder zijn. Maar als ze erop staan, zorg dan dat je er samen met hen naar kijkt.

Dit is een uitstekende gelegenheid om quality time met je kind door te brengen en communicatiekanalen te openen. Zelfs als de serie je niet interesseert of niet bevalt, stelt het samen kijken je in staat je kind beter te leren kennen en met hem of haar te praten over verschillende belangrijke onderwerpen die hem of haar bezig kunnen houden. Help ze ook om na te denken over wat ze op het scherm zien.

Misschien voelt je kind zich op deze momenten aangemoedigd om met jou ervaringen en gevoelens te delen waarvan je niet wist dat ze die hadden. Maar daarvoor is het belangrijk dat je kalm blijft en een open en niet-oordelende houding aanneemt.

Naar de serie kijken om die vervolgens openlijk te bekritiseren is geen goed idee; maak in plaats daarvan van de gelegenheid gebruik om de reacties van je kind te observeren.

Kom dichter bij de wereld van je tiener

Kortom, Euphoria is een hit bij jongeren en het is de taak van de ouders om de voorwaarden te bieden zodat het zien ervan positief en opbouwend is. Kom dichter bij de wereld van je tiener om hem of haar te kunnen steunen, luisteren en begeleiden als hij of zij dat nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.