Ontdek 5 tips voor een gelukkige coëxistentie met tieners
Als kinderen jong zijn, raken ouders uiteindelijk lichamelijk uitgeput. Ze hebben slapeloze nachten, voortdurend toezicht om te voorkomen dat ze zich bezeren, naast andere zaken. Hoewel het waar is dat, als ze opgroeien, die lichamelijke uitputting ophoudt, krijgen we te maken met een complexere uitputting: geestelijke vermoeidheid. En proberen een gelukkige coëxistentie met tieners te hebben kan soms ingewikkeld worden.
We weten allemaal dat jongeren in deze fase veel veranderingen doormaken, waardoor we ons allemaal wat verloren kunnen voelen. Daarom is het belangrijk om een vloeiende communicatie met onze kinderen te onderhouden, die gebaseerd is op vertrouwen en geduld.
Hieronder geven we je daarom enkele tips, zodat een gelukkige coëxistentie met tieners ophoudt een utopie te zijn en werkelijkheid wordt. Mis ze niet!
Een gelukkige coëxistentie met tieners, is dat mogelijk?
De meeste ouders vrezen de komst van de puberteit. Ze weten namelijk waar ze mee te maken krijgen of omdat ze gruwelverhalen van andere ouders gehoord hebben. Is het dus mogelijk om een gelukkige coëxistentie te hebben met een tienerkind? Zeker, maar je moet wel met bepaalde aspecten rekening houden.
Eerst moet je van jongs af aan communicatie op basis van vertrouwen en respect tot stand brengen, met voldoende duidelijke grenzen en regels. Opvoedingsstijlen (Spaanse link) zijn bepalend voor het gedrag van pubers.
Ten tweede moet je rekening houden met deze reeks nuttige tips om het samenleven met je tienerkinderen te verbeteren.
1. Moedig je tiener aan meer tijd met het gezin door te brengen voor een gelukkige coëxistentie
Je tienerzoon of -dochter brengt misschien het grootste deel van de dag opgesloten in zijn kamer door. Dat is volkomen normaal. Laat dat je er echter niet van weerhouden hem te motiveren af en toe zijn kamer te verlaten om de wereld te verkennen.
Het is belangrijk dat je hem de vrijheden en hulpmiddelen geeft die hij nodig heeft om met tegenslagen om te gaan. Ook moet je ze fouten laten maken en ze laten weten dat ze op je kunnen rekenen wanneer dat nodig is.
Met dit in gedachten kun je gezinsactiviteiten organiseren om meer tijd samen door te brengen. Zorg er alleen voor dat je plannen kiest die je puberende kind leuk vindt. Plan bijvoorbeeld een natuurexcursie, bezoek een museum, of speel een partijtje tennis.
2. Wel of niet betalen?
Deze twijfel komt bij ouders heel vaak voor. Maar of je je kind geld geeft of niet, hangt af van de regels en de levensstijl van elk gezin.
Als je besluit je kind geld te geven, moet het bedrag in overeenstemming zijn met het economische niveau van je huishouden. En telkens als je een bedrag vaststelt, moet je laag beginnen, want het is altijd gemakkelijker het te verhogen dan het te verlagen.
Of je ze nu geld geeft of niet, je moet rekening houden met drie zaken om in dit verband juist te handelen:
- Handhaaf je besluit in de loop van de tijd en verander het niet naar gelang het je uitkomt.
- Laat de jongere geleidelijk kennis maken met financiële educatie, zodat hij, als het tijd is om zelfstandig te worden, weet hoe hij zijn geld moet beheren. Als ze van nu af aan leren om financiën te beheren, zal het voor hen als volwassene gemakkelijker zijn.
- Weet waar ze hun geld aan uitgeven om te voorkomen dat ze het gebruiken aan giftige stoffen of gokken, enz.
3. Gebruik consequenties in plaats van straffen
Tieners dreigen met huisarrest is in veel gezinnen een heel gebruikelijke praktijk. Maar is dat het soort opvoeding dat je je kinderen wilt geven?
Als je een bepaald gedrag wilt veranderen, kun je het beste je toevlucht nemen tot anticipatie in plaats van voor straf te kiezen. Een manier om dit te doen is van tevoren de gevolgen van wangedrag en de beloningen van het bereiken van bepaalde doelen uit te leggen.
4. Respecteer altijd de privacy van je tiener voor een gelukkige coëxistentie met tieners
Het is waarschijnlijk dat je, wanneer je je kinderen vrijheid geeft, bepaalde angsten begint te ervaren. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat je kind in de problemen zal komen. Maar hun telefoon doorzoeken, hun dagboek lezen en in hun lades rommelen is niet de oplossing. Enerzijds verslechtert het de relatie en anderzijds verlies je het vertrouwen van je tiener.
Je moet niet vergeten dat, in dit stadium van zoveel veranderingen, een relatie van wederzijds vertrouwen de sleutel is tot een gelukkige co-existentie. Laten we het dus cultiveren.
5. Leer je kinderen gezond plezier te maken
Als je kind elke wakkere minuut aan een scherm gekluisterd zit, heb je de verantwoordelijkheid om ze te begeleiden en te begeleiden, zodat ze op een andere manier plezier kunnen maken. Om dit te doen kun je ze alternatieven aanbieden, zoals samen gezelschapsspelletjes spelen, films kijken, of op excursie gaan.
Hoe kun je een gelukkige coëxistentie met tieners hebben: conclusie
Een gelukkige coëxistentie met tieners bevorderen is niet onmogelijk. Je moet alleen leren met bepaalde situaties om te gaan.
Opvoeding in de zuigelingenfase is ook bepalend voor het gedrag van toekomstige pubers. Zoals we al zeiden speelt in dit stadium vertrouwen een heel belangrijke rol en dankzij dit vertrouwen zullen je kinderen je over hun problemen kunnen vertellen wanneer ze maar willen.
Als je een vloeiende communicatie met je pubers onderhoudt , gebaseerd op respect en vertrouwen, kun je dit stadium op een aangenamere manier doormaken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Melgosa, J. (1997). Para adolescentes y padres. Editorial Safeliz.
-
Oliva, A. (2006). Relaciones familiares y desarrollo adolescente. Anuario de psicología, 37(3), 209-223.
-
Pérez Ramos, M., & Alvarado Martínez, C. (2015). Los estilos parentales: su relación en la negociación y el conflicto entre padres y adolescentes. Acta de investigación psicológica, 5(2), 1972-1983. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S200747191530017X