Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd

De oorsprong van het universum is een mysterie dat de wetenschap waarschijnlijk nooit zal kunnen oplossen. De vorming van de aarde is nog steeds een gok, hoewel de hypothese die we vandaag zullen presenteren juist lijkt te zijn.
Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd
Olga Carbajo

Geschreven en geverifieerd door de biologe Olga Carbajo.

Laatste update: 22 december, 2022

Onze mooie planeet is ongeveer 4,54 miljard jaar geleden geboren. Er is veel veranderd sinds die tijd toen het niet meer was dan een conglomeraat van rotsen en gassen. Hoge temperaturen, hoge druk en explosies… We zullen hieronder proberen een eenvoudige uitleg te geven over hoe experts geloven dat de vorming van de planeet Aarde heeft plaatsgevonden. Deel het met je kinderen!

De meeste wetenschappers geloven dat 13,8 miljard jaar geleden een enorme explosie plaatsvond die als de Big Bang bekend staat. De explosie veroorzaakte vervolgens de projectie van een grote hoeveelheid materie in elke richting. Na verloop van tijd kwam deze materie vervolgens samen om zonnen, sterren, planeten en nevels te vormen… die samen kwamen om sterrenstelsels te vormen.

De vorming van planeten

Uit dezelfde wolk van sterrenstof kwamen de planeet Aarde en de zon in vorm. Ten eerste zorgde de zwaartekracht op deze wolk ervoor dat deze samenkwam in kleine asteroïden en vervolgens in grotere rotsen.

Toen deze grotere rotsen samenkwamen en versmolten, werden het primitieve planeten. En toen, alsof iemand een kosmisch spelletje knikkers speelde, begonnen ze tegen elkaar aan te botsen.

Deze botsingen genereerden veel energie. En deze energie samen met de elementen waaruit deze primitieve planeten bestonden, veroorzaakte vervolgens een toename van de temperatuur in hun binnenste, waardoor de rotsen smolten.

Met het verstrijken van de tijd begonnen de buitenste lagen van de planeet Aarde af te koelen, hoewel de kern ervan brandend heet zou blijven.

De aarde lag precies op de juiste afstand van de zon om deze afkoeling te laten plaatsvinden. De planeet Aarde bleef echter een onherbergzame en harde plek.

Het ontbrak echter nog steeds aan een gasachtige atmosfeer en het was vol met rivieren van lava die het gevolg waren van vulkaanuitbarstingen. Deze lava deed echter niets anders dan bijdragen aan een toename van de aardkorst.

Als gevolg van deze vulkaanuitbarstingen liet het aardoppervlak oergassen vrij die de atmosfeer produceerden. Op dat moment bestond de atmosfeer echter uit:

  • Waterstof
  • Helium
  • Methaan
  • Ammonium
  • Edelgassen
  • Wat verstrooide zuurstofdeeltjes.

De vorming van water op de planeet aarde

Opbouw van de aarde

Deze beginnende zuurstof samen met atmosferische waterstof onderging vervolgens optimale druk- en temperatuuromstandigheden. Als gevolg daarvan condenseerden ze in de kostbare watermoleculen die het leven op onze planeet mogelijk maakt. Tot op de dag van vandaag is leven zonder de aanwezigheid van water namelijk ondenkbaar.

Land, zee en lucht vochten lange tijd totdat elk zijn plaats bereikte en ze zich in lagen vestigden. Een vlammende hete vloeibare kern, oceanische en continentale buitenste korsten en atmosferische gassen… deze maken de vorming van planeet Aarde op voorhand een uniek voorbeeld, vanwege de organisatie van haar stratus.

De lagen waaruit de planeet aarde bestaat

 

De structuur van de aarde maakt het echt zo speciaal. De unieke formatie van onze planeet heeft 4 lagen met hun sublagen, met interconnectie tussen allemaal. Deze functies maken het leven op aarde mogelijk. Wat nog meer is, de planeet Aarde zelf leeft en is in een staat van constante transformatie.

Lagen om de aarde heen

De geosfeer

De geosfeer is de laag die alles omvat, van het centrum van de aarde, de kern tot de aardkorst. De straal van deze bol meet ongeveer 6.360 kilometer. Het bestaat uit verschillende sublagen. Deze omvatten de:

  • binnenste kern
  • buitenste kern
  • bovenste mantel
  • asthenosfeer
  • lithosfeer
  • oceanische en continentale korsten

De biosfeer

De biosfeer verwijst naar de aardlaag die alle levende wezens herbergt die onze planeet bewonen. Rivieren, oceanen, bergen, meren, woestijnen… We kunnen levende wezens tot wel de helft diep onder water vinden. Tegelijkertijd leven er ook levende wezens die tot ongeveer 8 kilometer boven zeeniveau leven (tot waar er voldoende zuurstof is).

De hydrosfeer

“De zee is alles. Het beslaat 7/10 van de aardbol. Zijn adem is puur en levengevend. Het is een immense woestijnplaats waar de mens nooit eenzaam is, want hij voelt het weven van de schepping in elke hand. Het is de fysieke belichaming van een bovennatuurlijk bestaan … Want de zee is zelf niets anders dan liefde en emotie. ”
– Jules Verne, Reis naar het middelpunt der Aarde –

De hydrosfeer is de laag van de planeet Aarde die water boven en onder de continentale korst verzamelt. Het omvat onder andere :

  • zeeën
  • meren
  • rivieren
  • oceanen
  • poolijskappen
  • waterdamp
  • waterhoudende grondlagen

Deze laag bedekt maximaal 70% van de planeet, hoewel slechts 3% van dit water zoet water is. Het water van de planeet doorloopt een constante cyclus met drie toestanden: vloeibaar, vast en gas.

De atmosfeer van de planeet Aarde

De atmosfeer is een laag gassen die het hoogtepunt is  van de vorming van de planeet aarde. Het gedraagt zich namelijk als een gigantische koepel. Het beschermt ons daardoor tegen zonnestralen en kleine asteroïden.

Bovendien biedt het ons de perfecte omstandigheden voor het leven dankzij de zuurstofrijke samenstelling (21%). Dit exacte percentage varieert per stratus en verdeelt de atmosfeer in drie sublagen. Dit zijn de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer, de ionosfeer en de exosfeer. Al deze lagen samen hebben een totale straal van ongeveer 10.000 kilometer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Capas de la tierra. (última consulta octubre 2019). Formación de La Tierra [artículo en web]. Recuperado de: www.capasdelatierra.org
  • Capas de la tierra. (última consulta octubre 2019). Capas de la Tierra [artículo en web]. Recuperado de: www.capasdelatierra.org
  • Astronomía. (última consulta octubre 2019). Cómo se formó La Tierra [artículo en web]. Recuperado de: www.astronomia.com

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.