Activiteiten om contact met je tiener te maken
Wat zijn de beste activiteitenprogramma’s om contact met je tiener te maken? Die waarvan iedereen kan genieten zonder zich gedwongen of afgewezen te voelen.
Als je de ‘tienerervaring’ met je kinderen beleeft, weet je dat ze hun ruimte en hun tijd van privacy nodig hebben. Dit betekent niet dat je je helemaal moet afzijdig houden, maar juist het tegenovergestelde. Je moet namelijk je vindingrijkheid gebruiken en verschillende strategieën bedenken om altijd aanwezig te zijn.
Hier zijn daarom wat suggesties voor vermakelijke plannen die je kunt maken om contact met je tiener te maken. Je vindt hier opties voor alle smaken en voorkeuren. Let dus op!
Plannen om met je tiener in contact te komen: gezinsuitstapjes
Het huis uit gaan is een goede gelegenheid om contact te maken en te profiteren van het neutrale en ontspannen terrein, zoals de volgende suggesties.
1. Ga naar de film en ga uit eten
Dit plan is een klassieker dat kan beginnen met een familiebijeenkomst om te kiezen welke film je in de bioscoop gaat zien.
Laat je kinderen hun keuze maken, respecteer die, en begeleid ze met echte belangstelling. Bespreek later, als jullie gaan eten op een door jullie allen afgesproken plaats, de film, geef ze jouw mening, en vraag ze naar de hunne.
2. Organiseer een cultureel uitstapje
Als kinderen in de puberteit komen, zijn ze al meer vertrouwd met culturele zaken en hebben velen er een uitgesproken smaak over.
Als je kinderen van muziek houden, begeleid ze dan naar een concert om naar hun favoriete zanger of band te luisteren. En als ze van kunst houden, is een uitstapje naar een museum geweldig. Er zijn ook mogelijkheden voor wie van wetenschap of technologie houdt, zoals beurzen of tentoonstellingen.
In elk geval zijn dit activiteiten om met je tiener in contact te komen die je in staat stellen samen tijd door te brengen, terwijl je meer over hun smaak en voorkeuren te weten komt.
3. Plan een dag in de natuur
De vrije natuur biedt eindeloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten en sporten waar tieners dol op zullen zijn. Vooral als ze dol zijn op avontuur.
Enkele van de buitenplannen die door jongeren het meest gekozen worden zijn de volgende:
- Klimmen
- Raften
- Paardrijden
- Kamperen
- Fietsen over natuurpaden
- Naar een park gaan met ritjes en attracties, zoals uitdagingsparcoursen
4. Naar een pretpark gaan
We hebben allemaal een innerlijk kind, en daarom is naar een pret- of themapark gaan op elke leeftijd een leuk alternatief.
Vraag je kind wat voor attracties hij of zij het liefst heeft en organiseer dit gezinsuitje om samen wat quality time door te brengen.
Plannen voor thuis: verbinding maken via alledaagse dingen
Thuis blijven is een ander alternatief. En het mooiste is? Je kunt een paar van de volgende activiteiten plannen om in een paar minuten contact te maken met je tiener.
5. Bereid een maaltijd en deel die samen
Als de pubertijd aanbreekt, worden schema’s om als gezin samen te komen ingewikkelder. Daarom is het goed om gebruik te maken van de lunch of het avondeten en er een speciaal moment van te maken om te delen.
Vraag je tieners je te helpen de maaltijd te bereiden of maak hem zelf en ga er samen van zitten genieten. Werk ook als een team om op te ruimen!
Deze activiteit schept een goede band, moedigt leuke gesprekken aan, en produceert een rustige en ontspannen sfeer die de uitwisseling van ideeën, meningen en projecten bevordert.
6. Deel routines
Het is een goed idee om enkele van de routines die je tieners gemoedsrust en geborgenheid gaven toen ze jong waren, weer op te pakken. Bijvoorbeeld welterusten zeggen, samen lezen, of nog even praten voor het slapengaan.
Misschien laten ze zich niet meer door jou instoppen, maar een kus of een streling over de rug is een gebaar van genegenheid en gezelschap dat ze waarderen en ook nodig hebben.
7. Maak gebruik van alledaagse activiteiten om contact met je tiener te maken
Elke dag kun je alledaagse activiteiten omvormen tot een gelegenheid om contact te maken met je tiener.
Deze momenten zijn van onschatbare waarde en kunnen voorkomen in situaties zo gewoon als de hond uitlaten, naar school rijden, tuinieren, of samen trainen.
Activiteiten om contact met je tiener te maken: hoe bevorder je de communicatie?
De plannen die we gedeeld hebben zijn geweldig, maar bedenk dat ze alleen geen soepele verbinding zullen opleveren. Je moet het communicatieproces met tieners ook vergemakkelijken. Daarvoor bevelen we het volgende aan:
- Toon aandacht, beschikbaarheid en belangstelling.
- Druk je met respect uit en bagatelliseer hun emoties of gevoelens niet.
- Accepteer hun meningen, dromen en ideeën.
- Begrijp hoe ze zijn en accepteer ze zoals ze zijn, ondanks je eigen wensen.
- Steun hen onvoorwaardelijk.
- Leer ze het oneens te zijn met criteria.
- Bied ze steun bij hun uitbarstingen en negatieve emoties.
Het geheim is dat je tieners het gevoel geeft dat je er zult zijn als ze je nodig hebben en dat ze op je kunnen rekenen, zowel om problemen op te lossen als om een fantastische tijd te hebben tijdens een gezinsuitstapje.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Faros Sant Joan de Déu (21 de junio de 2021) Cómo puedo mejorar la comunicación con mi hijo adolescente? Hospital Sant Joan de Déu. Barcelona Disponible en: https://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/como-puedo-mejorar-comunicacion-mi-hijo-adolescente
- Noeder, Maia (2018) Mantener una buena relación con su hijo preadolescente. Kids Health. Fundación Nemours. Disponible en: https://kidshealth.org/es/parents/preteen.html
- Universidad Panamericana (22 de julio de 2021) Cómo aprender a cocinar en la adolescencia. Preparatoria Panamericana UP, México. Disponible en: https://blog.up.edu.mx/prepaup/femenil/como-aprender-a-cocinar-en-la-adolescencia